Apabila berbicara tentang aromaterapi, tanggapan salah kebanyakan daripada kita apabila mengaitkannya dengan spa atau pun kaedah rawatan di spa. Aromaterapi sebenarnya adalah rawatan alternatif melalui tumbuh-tumbuhan semula jadi dengan menggunakan ekstrak tumbuh-tumbuhan ini menerusi minyak pati.

 

Di Malaysia ia masih belum diketahui umum berbanding dengan luar negara. Sama dengan homeopati, aromaterapi biasanya dijalankan menerusi minyak pati disapukan pada kulit. Aroma daripada minyak pati yang disapukan pada kulit akan mengalir ke bahagian sistem saraf dan seterusnya merangsang tubuh badan untuk menghilangkan stres, membaik pulih keadaan fizikal tubuh dan membantu mengawal emosi.

Antara kaedah yang dijalankan untuk menerima rawatan aromaterapi adalah melalui teknik menghidu, wangian udara, rendaman dan yang paling berkesan sudah tentunya teknik urutan. Melalui urutan, minyak pati yang disapukan akan dapat terus masuk ke dalam tubuh badan.

Jangan ingat aromaterapi hanya untuk wanita sahaja. Jejaka juga sesuai untuk menerima kaedah rawatan aromaterapi. Mengapa? Ia jauh lebih mudah khususnya untuk jejaka yang tidak mempunyai masa. Setiap minyak pati ada kebaikannya sendiri.

 

 Kaedah Rawatan

– Kebanyakan minyak pati aroma terapi semudah dihidu sahaja namun lebih berkesan sekiranya disapukan pada kulit tubuh badan.
– Ia boleh disemburkan dan bertindak sebagai wangian udara.
– Campurkan bersama ke dalam air rendaman ketika mandi.
– Sapukan terus pada bahagian kulit.

 

Kebaikan Aroma Minyak Pati Mengikut Jenis

Khusus Untuk Jejaka 

1. Tea Tree


– Biasanya disapukan selepas bercukur kerana ia bertindak sebagai agen anti-fungus. Sangat berkesan untuk permasalahan kulit seperti jerawat.
– Khusus untuk permasalahan rambut seperti botak, sapukan ia pada bahagian kulit kepala untuk merangsang pertumbuhan rambut.

 

IKLAN

2. Rosemary

Sekiranya berasa stres dan tidak dapat fokus bekerja, hidu minyak pati rosemary untuk mendapatkan semula tumpuan 100%.

 

3. Bunga Kenanga

– Membantu untuk menghilangkan rasa kemurungan, dapat meningkatkan tahap ‘relaxation’ serta meredakan sakit urat. Aroma bunga kenanga juga dapat membantu merangsang keintiman (sexual desire).

IKLAN

 

4. Lemon


Digunakan sebagai deodoran kerana minyak pati lemon bertindak sebagai agen anti-bakteria menghilangkan bau yang kurang enak. Ia juga dapat mengelakkan permasalahan perut buncit, begitu juga dengan ke semua minyak pati nota sitrus seperti lime, oren, dan juga bergamot

5. Lavender

Aroma yang cukup sinonim untuk menghilangkan stres, ia juga boleh membaik pulih kulit agar kelihatan anjal dan licin serta menghilangkan luka.

6. Peppermint

IKLAN

Ia membantu untuk menghilangkan rasa sakit kepala dan juga permasalahan dalaman seperti ketegangan urat serta memperbaiki sistem penghadaman.

7. Eucalyptus

Sangat berkesan untuk permasalahan sistem respirasi seperti penyakit lelah, selesema dan juga resdung. Ia dipercayai dapat menghilangkan rasa hidung tersumbat.

 

Kaedah Menggunakannya
– Campurkan sedikit ke dalam produk yang digunakan seperti syampu sebagai contohnya apabila menggunakan minyak pati tea tree. Untuk lemon pula, campurkan ia bersama dengan deodoran.

– Anda juga boleh mencampurkannya dengan minyak sayuran (botanikal) seperti blackseed, jojoba dan juga grapefruit untuk terus menyapukannya pada permukaan kulit.