Tidur juga memiliki tertib yang khas supaya badan kita tidak mendapat kesakitan daripada tabuat tidur yang tidak betul.

Menurut doktor, ini 7 posisi tidur yang perlu dielakan.

1. Tidur Meniarap

7 Posisi Tidur Yang Bahaya Dan Perlu Elak Saranan Dari Doktor

Bukan sahaja untuk bayi, orang dewasa juga dilarang untuk tidur meniarap biarkan ramai yang bersetuju ianya lebih selesa. Ini kerana, ia mampu menyebabkan kerosakan pada tulang belakang, memberi tekanan pada urat leher yang terpusing serta menyekat sistem pernafasan normal.

Jangan terkejut, ada oranng maut hanya kerana tidur meniarap begini. Hati-hati.

2. Tidur Meringkuk (Mengudang)

7 Posisi Tidur Yang Bahaya Dan Perlu Elak Saranan Dari Doktor

Rasanya memang ramai selesa tidur dalam posisi mengundang, Namun begitu, ianya memberi impak buuruk pada tubuh. Ia akan menyebabkan ketegangan pada bahagian sendi sekitar pinggul, lutut dan dagu yang amat rapat ke bahagian dada.

Lebih buruk jika kamu jenis yang kekal pada satu posisi ketika tidur (kaku, tidak bergerak langsung menukar posisi sewaktu tidur).

IKLAN

3. Mengangkat Sebelah Kaki

7 Posisi Tidur Yang Bahaya Dan Perlu Elak Saranan Dari Doktor

Mengangkat sebelah kaki atau menyilang kaki perlu dielakan ketika tidur agar tak timbul rasa tidak selesa bahkan ia juga tidak elok untuk keadaan struktur tulang belakang seseorang.

4. Tidur Dengan Kepala Lebih Tinggi

7 Posisi Tidur Yang Bahaya Dan Perlu Elak Saranan Dari Doktor

Ini akan menyebabkan hyperflexion bahkan urat leher juga boleh tertarik jika posisi tidur sebegini diamalkan setiap hari.

IKLAN

Kedudukan tulang belakang akan terjejas andai bantal terlalu tinggi atau rendah. Sumber: bloemphysio.co.za
Ini sangat berbahaya kerana kedudukan kepala yang lebih tinggi dari paras tubuh ketika berbaring akan menurunkan kapasiti keupayaan paru-paru, mengurangkan mengaliran oksigen dalam badan dll. Posisi ini juga meningkatkan daya serangan penyakit kardiovaskular terhadap si pelakunya.

5. Tidur Telentang?

7 Posisi Tidur Yang Bahaya Dan Perlu Elak Saranan Dari Doktor

Ini adalah posisi tidur yang baik namun ianya memberi efek kesihatan negatif buat individu yang berdengkur sewaktu tidur.

Bagi yang berdengkur, tidur menelentang akan memberi efek graviti -membuatkan bunyi dengkuran lebih kuat apabila saluran pernafasan adalah terlalu lapang.

IKLAN

6. Seperti Tapak Sulaiman

Posisi Tidur sebegini akan meningkatkan risiko berdengkur serta peningkatan asid dalam perut.

Pakatr tidur juga tidak menggalakkan seseorang untuk mengangkat tangan ke bahagian atas kepala semasa tidur kerana tekanan akan memuncak lalu menyebabkan kesakitan sendi dan tulang setelah terjaga dari lena nanti.

Tambahan!

Tak boleh tidur secara mengiring terlalu lama tau…

Bukankan tidur mengiring ke kanan itu adalah sunnah Rasulullah s.a.w? Ya, memang benar. Tetapi ia tidak boleh dibiarkan terlalu lama dan kamu harus tahu menukar posisi antara mengiring ke telentang secara bergilir-gilir.

Tidur mengiring terlalu lama boleh tingkatkan risiko kulit wjaah menjadi cepat berkedut serta menimbulkan rasa sakit pada tulang bahu dan lengan kerana saraf dan aliran darah tidak lancar (terhempap terlalu lama).

 

Sumber : wanista

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI