Kulit merupakan tisu nipis membaluti keseluruhan tubuh manusia yang amat sensitif. Sedikit perubahan iklim mahupun tekanan boleh menyebabkan kulit kita menjadi sakit dan terdedah dengan pelbagai penyakit kulit. Antaranya penyakit ekzema yang ternyata boleh mengundang kemudaratan sekiranya tidak dirawat awal.

 

Jangan Malu, Walaupun Anda Mangsa Ekzema

PERSEKITARAN BERSIH PUNCA UTAMA

Kulit manusia merupakan organ tubuh yang mudah bertindak balas secara langsung dengan elemen-elemen di luar tubuh seperti cuaca, sinar matahari, haba, suhu dan lain-lain. Tindak balas ini menyebabkan kulit secara tidak langsung terdedah dengan pelbagai persekitaran yang boleh mengakibatkan ketidakselesaan. Ia juga punca terjadinya salah satu penyakit kulit yang dipanggil Ekzema. Ia boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengira umur, jantina mahupun kaum.

Ramai menyangka persekitaran kotor punca utama pada jangkitan atau kegatalan kulit, tetapi adakah anda tahu bahawa persekitaran yang bersih juga boleh mengakibatkan jangkitan serta alahan pada kulit? Penyakit ekzema, kegatalan atau radang kulit misalnya, lebih banyak ditemui di negara maju yang kebiasaan rakyatnya mengambil berat mengenai kebersihan. Bilangan penghidap Ekzema yang tinggi dicatatkan di negara maju sejak tiga dekad yang lalu.

IKLAN

Ia barangkali disebabkan persekitaran terlalu bersih di negara maju hingga membuatkan sistem imun badan seseorang itu mengelirukan, seterusnya sukar untuk membezakan antara unsur baik ataupun jahat. Sistem imun malas ini akan bertindak balas dengan setiap bakteria yang ada hingga membuatkan seseorang terlampau sensitif serta mudah mendapat alahan.

Jangan Malu, Walaupun Anda Mangsa Ekzema

SEKSA MENGGARU SEHINGGA LUKA

Faktor genetik atau imunologik merupakan risiko mendapat seseorang mengalami masalah penyakit kulit ini. Jika ada keturunan keluarga yang menghidapnya, tidak mustahil anaknya juga berisiko. Selain itu, keadaan persekitaran disebabkan oleh banyak faktor pemakanan, persekitaran, penggunaan minyak wangi, penggunaan sabun, alahan makanan dan sebagainya juga menjadi punca Ekzema.

IKLAN

Berikutan dengan sensitiviti kulit manusia, pesakit Ekzema kebiasaannya akan berasa sangat gatal, kemerahan di kulit dan seterusnya melepuh. Kemudiannya akan menyebabkan kegatalan kulit yang membuatkan pesakit untuk terus menggaru. Akibat kerap menggaru, kulit bukan saja semakin rosak, tetapi membolehkan bakteria Staphylococcus aureus yang 95 peratus ada pada kulit penghidap ekzema atopik (permukaan), berjangkit dan membiak.
“Apabila bakteria memasuki bahagian kulit yang renggang dan rosak kerana digaru, resapan toksin membuatkan kulit terus membengkak dan kegatalan yang teramat. Jangkitan ini akan memperlahankan lagi penyembuhan penyakit ini. Lama-kelamaan, kulit semakin bersisik tebal dan berkerak”, jelas Perunding Dermatologi di Hospital Hammersmith, United Kingdom, Prof Anthony Chu.

KITARAN RAWATAN

1- Pastikan anda mandi setiap hari dengan produk mandian yang lembut dan merawat kulit yang kering
2- Gunakan pelembap pada kulit
3- Sapu ubat ang mengandungi steroid atau ubat sapu penghalang calcineurin

4- Sapu antibiotik
5- Penggunaan sedatif antihistamin

IKLAN

6- Jangan terlampau dedahkan badan dengan keadaan cuaca yang tidak menentu

 

PATUT TAHU

  • Berdasarkan pemantauan penyelidik, ada kaitan antara kebanyakan pesakit Ekzema dengan tahap pembangunan negara. di Malaysia, sejumlah 12.8 peratus penghidap Ekzema adalah murid sekolah berbanding Indonesia, kira-kira 3.7 peratus
  • Satu daripada lima orang akan mendapat penyakit kulit ini dan ada kalanya boleh menyebabkan kulit berair, berdarah, dan bernanah.
  • Majoriti pesakit menghidapnya sebelum mencecah usia lima tahun dan 50 peratus daripadanya pula pulih apabila mencapai usia 10 tahun. Jarang pesakit terus menghidap ekzema dari kecil hingga dewasa.
  • Kaedah rawatan yang sistematik dapat mengurangkan kesan penyakit itu seterusnya dapat mengelak daripada terus merebak dan menjadi serius atau kronik. Ekzema boleh dikawal dengan penggunaan ubat yang dapat membantu memecahkan kitaran gatal-garu, memberikan kelegaan pantas daripada kegatalan, malah menghilangkan kelepuhan kulit dengan lebih baik.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI