Bagi memastikan anda terhindar daripada penyakit berbahaya, ambillah makanan yang berkhasiat. Jangan gara-gara nak mencuba, anda beranikan diri untuk mengambil makanan yang membahayakan badan anda.

Di sini disertakan 8 makanan yang paling kerap anda makan sebenarnya boleh merbahayakan badan anda.

1. Susu mentah

Susu yang selalu dibeli daripada pasaraya telah dipasteurkan, tetapi ada di antara kita yang minum dan membuat keju daripada susu mentah. Susu yang belum dipasteurkan (dipanaskan kepada suhu tinggi dan disejukkan dengan cepat) mendatangkan risiko kerana ia mungkin mengandungi bakteri salmonella, E. coli dan listeria.

2. Kerang

Walaupun anda tidak mengalami alergi kerang-kerangan, kalau boleh jauhkan daripada memakan kerang. Cengkerangya boleh menyerap dan menyimpan Hepatitis A, tifoid dan disentri kerana ia hidup di kawasan kurang oksigen. Menurut kajian, perang dari Perairan China dikaitkan dengan wabak hepatitis.

IKLAN

3. Tauge

Tauge merupakan makanan yang paling cenderung untuk mengumpul E. coli, salmonela dan listeria bakteria yang hidup di dalam cuaca panas dan lembap, di mana benih tauge membesar. Tauge yang ditanam di negara Jerman dikenalpasti sebagai punca wabak E.coli yang membunuh 22 orang dan menyebabkan ratusan lagi sakit di Eropah pada tahun 2011.

4. Kacang gajus mentah

Meskipun anda tiada alergi kacang, jangan sesekali makan kacang gajus mentah terus dari pokoknya. Ia mengandungi bahan toksik yang boleh mengancam nyawa, sekiranya diambil dalam kuantiti yang banyak. Kacang gajus yang dijual di pasar raya selamat dimakan kerana sudah distim untuk membuang kimia yang berbahaya.

IKLAN

5. Kacang tanah

Kacang tanah tidak berbahaya jika anda tiada alergi kacang. Kacang tanah merupakan punca nombor satu kematian disebabkan alergi makanan berbanding dengan makanan lain. Agak menakutkan sekirannya anda mengambil kira satu peratus daripada populasi dunia ada alahan terhadap kacang tanah.

6. Ubi kayu (Cassava)

IKLAN

Ubi kayu adalah makanan yang popular di benua Afrika dan Amerika Selatan serta negara bercuaca tropika termasuk Malaysia. Jika anda makan ubi ini mentah-mentah, enzim di dalam tiub ubi kayu akan bertukar kepada sianida.

7. Cendawan liar

Sesetengah jenis cendawan liar nampak seperti tidak berbahaya, tetapi ia sebenarnya boleh mengancam nyawa, contohnya cendawan yang dipanggil ‘Death Cap’ (lihat gambar). Jika anda mencuba cendawan ini, kemungkinan besar anda akan mengalami sakit abdomen dan muntah. Sekiranya anda makan dalam kuantiti yang terlampau banyak, ianya boleh meyebabkan kerosakan hati, buah pinggang dan jantung yang seterusnya boleh membawa kematian.

8. Daging proses

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 26 Oktober 2015, memakan daging yang diproses boleh menyebabkan kanser usus, manakala daging merah adalah karsinogenik (berpotensi menyebabkan kanser). Agensi Antarabangsa bagi Penyelidikan mengenai Kanser (IARC), agensi kanser khusus WHO, menyamakan daging proses seperti hot dog, sosej dan bakon dengan agen karsinogenik seperti tembakau, asbestos dan asap diesel. Ini adalah makanan yang boleh membuat anda jatuh sakit, malah boleh membunuh.