Kebelakangan ini bukan orang Islam je melakukan proses bersunat atau berkhatan, malah lelaki bukan islam juga mengakui kebaikan dari prosedur ini. Kajian baru yang dijalankan telah menemui fakta bahawa ketika lelaki disunat, hubungan intim akan menjadi lebih menyeronokkan. Pengkaji menyatakan, lelaki bersunat mengalami improvisasi tenaga. Sensasi pun turut berubah. Kajian ini dilakukan di University of Chicago terhadap lebih daripada 360 lelaki selepas enam bulan dan 24 bulan selepas bersunat.

 

Bersunat Bukan Saja Mampu Tingkatkan Tenaga Lelaki Bahkan Kurangkan Risiko Penularan HIV/AIDS

Hampir semua lelaki tersebut, 98 peratus, melaporkan berasa lega kerana bersunat. Sementara 95 peratus mengatakan, pasangannya lebih puas selepas pasangan lelaki bersunat. 67 peratus pula menikmati seks yang lebih baik setelah bersunat.

Hasil kajian juga menyatakan, 94 peratus lelaki sangat puas atau cukup puas dengan seks yang mereka perolehi, terutamanya masalah pada zakar seperti kegatalan yang terjadi dengan atau tanpa bersunat.

IKLAN

Bersunat Bukan Saja Mampu Tingkatkan Tenaga Lelaki Bahkan Kurangkan Risiko Penularan HIV/AIDS

Dengan rawatan yang tepat, tidak ada perbezaan dalam menjaga kebersihan organ intim lelaki ini. Walaupun masih ada peningkatan risiko jangkitan saluran kencing kepada yang tidak bersunat, khususnya bayi di bawah satu tahun, risiko itu masih lagi kurang dari satu peratus.

Bersunat juga merupakan prosedur bedah terancang tertua di dunia yang dilakukan dalam agama tertentu, khususnya Judaisme dan Islam. Sunat juga lazim dipraktikkan di kalangan masyarakat Afrika. Mereka menyunat lelaki ketika mereka masih bayi, walaupun ada juga budaya yang menyunat anak lelaki sebagai tanda anak tersebut sudah menjadi remaja.

IKLAN

Sunat juga dipercayai mampu mengurangkan penularan HIV/AIDS dari wanita kepada lelaki sehingga 60 peratus.

Prosedur sunat berlangsung selama lebih kurang 30 minit yang bermaksud, orang yang disunat tidak perlu dirawat di hospital.

Bius adalah salah satu cara untuk menjalankan proses menyunat dan biasanya diberikan bius setempat.

Sunat memerlukan masa untuk pulih selama hampir empat hingga enam minggu dan di saat penyembuhan luka, lelaki tidak boleh melakukan onani atau melakukan hubungan seks.

IKLAN

Semoga memberi manfaat…

 

Sumber artikel: sentiasapanas

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI