8 Makanan InsyaAllah Boleh Hilangkan Masalah Batu Karang, Lelaki Boleh Amalkan!

Misai Kucing

Beberapa kajian menunjukkan bukti saintifik misai kucing digunakan dalam rawatan batu buah pinggang dan gout. Gangguan larutan asid urik juga boleh mencetuskan pembentukan batu karang. Plants dipanggil orthosiphon stamineus latin didakwa boleh merangsang buah pinggang untuk mengeluarkan air kencing dan mengeluarkan natrium yang berlebihan dan ion lain dari tubuh dengan air kencing. Dalam eksperimen ke atas tikus, misai kucing juga dipercayai dapat mengurangkan tahap asid urik.

Daun sudu

Kajian di Malaysia terhadap sebatian terpenoid dari ekstrak tumbuhan sudu daun dalam tiub ujian mengesyaki sebatian ini mampu untuk menghalang pembentukan dan kesan saiz kristal kalsium oxalate. Ini kristal biasanya dijumpai sebagai batu ramuan buah pinggang asas. , Plantago utama sudu daun atau disyaki didapati lebih baik untuk menghalang pembentukan dan mempengaruhi saiz kristal berbanding zyloric dan kalium sitrat. Tetapi kajian lanjut mengenai keberkesanan sebatian terpenoid dari ekstrak tumbuhan sudu daun pada pesakit dengan batu karang dan ujian klinikal langsung kepada manusia lagi yang perlu dilakukan.

8 Makanan InsyaAllah Boleh Hilangkan Masalah Batu Karang, Lelaki Boleh Amalkan!

IKLAN

Tanjung

Dalam satu kajian di India yang dijalankan ke atas tikus dirangsang untuk membentuk batu dalam buah pinggang, ekstrak alkohol tumbuhan atau tanjung Bunga Tanjung didakwa boleh mengurangkan dengan ketara pembentukan batu karang dengan mengurangkan tahap kreatinin, asid urik dan urea dalam darah.
8 Makanan InsyaAllah Boleh Hilangkan Masalah Batu Karang, Lelaki Boleh Amalkan!

Meniran hijau

Di Brazil, kajian eksperimen menunjukkan bahawa tumbuh-tumbuhan hijau meniran dianggap menghalang atau mengganggu pembentukan batu di banyak peringkat, termasuk pengagregatan fasa kristal (molekul gabungan kristal), pemendapan kristal dalam tiub renal saluran, pembentukan fasa struktur dan komposisi kristal, Compounds yang terkandung dalam tumbuhan ini dianggap menghalang pembentukan batuan enapan, menghalang pertumbuhan deposit kalsium, dan mengekalkan kristal sedikit terus dibongkar dalam air kencing. Tetapi semua ini masih belum dapat disahkan dengan ujian klinikal jangka panjang.

IKLAN

Dalam kajian yang lain di India, ekstrak tumbuhan air meniran hijau didakwa mampu melarutkan batu karang kristal sehingga 56.8% (dalam vitro (in vitro)). Ekstrak air juga dapat menghalang pengagregatan atau pembentukan kristal kalsium oxalate buah pinggang berjumlah 53,09%.

Tabangahas

Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa makan tumbuhan Aerva lanata pensintesis didakwa mengurangkan enzim oxalate kristal pemendapan dan membuang penanda dalam buah pinggang. Keputusan kajian yang mengesahkan bahawa tumbuhan ini boleh digunakan sebagai rawatan batu saluran kencing.

Saxifraga ligulata

IKLAN

Tumbuhan ini dilaporkan membantu membubarkan batu karang dan kencing antiseptik. Dalam dos yang kecil, ini ekstrak tumbuhan disyaki kesan diuretik ringan (meningkatkan pengeluaran air kencing).

Trachyspermum ammi (ajowan)

Trachyspermum ammi digunakan untuk melegakan kesakitan akibat batu karang dan batu saluran kencing. Setakat ini dalam kesusasteraan, sifat-sifat diuretik tumbuhan ini digunakan dalam pelbagai formulasi ubat-ubatan untuk merawat batu karang.

8 Makanan InsyaAllah Boleh Hilangkan Masalah Batu Karang, Lelaki Boleh Amalkan!
Timun

Dari hasil kajian mengenai ekstrak timun atau Cucumis sativus pada tikus boleh disimpulkan jika tumbuhan didakwa mempercepatkan proses pembubaran batu. Herba ini juga dipercayai mengurangkan pembentukan batu apabila digunakan sebagai rawatan pencegahan.

Salah satu sebab seseorang menderita batu karang adalah kekurangan air minuman. Malah, dapat menumpahkan air dan garam mineral dalam air kencing menyebabkan pembentukan kristal pepejal atau batu karang. Sesungguhnya batu karang boleh dirawat secara perubatan atau dengan mengambil batu karang ubat. Anda boleh cuba menggunakan herba batu ubat buah pinggang di atas. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis batu perubatan herba masih memerlukan bukti saintifik dan penyelidikan lanjut. Jadi, daripada mengubati, mari kita mencegah batu karang dengan meminum banyak air

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI