Kebiasannya, bila part nak tonton wayang mahupun menonton filem di tv, pasti akan berlaku sedikit konflik. Kamu mungkin mahu menonton filem yang dimainkan oleh Emma Stone, manakala pasangan kamu pula mahu melihat watak Wolverine menerusi filem X-Men. Stress! Usah risau. 8 filem ini pasti tidak akan membuat kamu bergaduh bersama si dia. Inilah masanya untuk kamu menghabiskan masa bersama si dia, tanpa sebarang pergaduhan.

1. True Lies – 1994

Diarahkan oleh James Cameron, True Lies ini dibintangi oleh pelakon terkenal Arnold Schwarzenegger yang membawakan watak secret agent yang menyembunyikan identiti sebenar dari isterinya, Jamie Lee Curtis selama hampir setahun. Klimaks dalam plot filem ini apabila watak Curtis secara tidak sengaja terperangkap dalam permainan ini. Secara keseluruhannya, filem ini juga turut menyelitkan pergaduhan antara suami dan isteri. Walaupun mereka pasangan, namun masing-masing menyimpan seribu rahsia dan ada juga perbuatan menipu di antara. Konsepnya sama seperti filem Mr. & Mrs. Smith.

Babak yang kamu akan suka – Dalam babak klimaks, Schwarzenegger bertarung dengan watak jahat di dalam jet pejuang Harrier.

Babak yang dia akan suka – Cara godaan Curtis pada suaminya yang seksi dan lawak dalam masa yang sama.

2. The Last of the Mohicans – 1992

Filem yang berunsurkan abad ke 18 Amerika ini punya trilogi yang mengisahkan konflik diantara Britain dan kuasa penjajah, Perancis. Pelakon Daniel Day- Lewis memainkan watak sebagai Hawkeye, seorang peneroka Amerika yang dijaga oleh ahli suku Mohican. Bersama-sama dengan temannya Uncas dan Chingachgook, Hawkeye meluangkan banyak masa untuk menjaga dua wanita Britain dari terjebak dalam peperangan.

Babak yang kamu akan suka – Babak pergaduhan diantara Hawkeye dan kuasa penjajah, terutamaya dalam plot klimaks di mananbabak pergaduhan digunakan dengan senjata tomahawk.

Babak yang dia akan suka – Semua wanita suka kan Uncas, watak romantik bersama Alice, anak perempuan kepada general Britain.

3. The Italian Job – 2003

Versi baru yang digubah dari versi asal pada tahun 1969 ini adalah filem yang sememangnya si gadis pasti akan tonton. Babak merompak juga pergaduhan ini, biarpun lebih memfokuskan kepada penonton lelaki. Namun, jangan terkejut jika  kekasih kamu juga sukakannya.

IKLAN

Babak yang kamu akan suka – Babak kejar-mengejar The Mini Cooper di suatu kawasan jalan Los Angeles. Menarik!

Babak yang dia akan suka –  Wanita kemungkinan terpikat dengan Mark Waklberg. Jadi salahkah mereka untuk jatuh cinta dengannya? Tentu sekali tidak!

4. Snatch – 2000

Set pengambaraan di lakukan di London, Guy Ritchie mengikuti plot cerita rompakan berlian. Watak Mickey yang dimainkan oleh Brad Pitt adalah kunci utama dalam filem ini dan menjadikan Brad Pitt antara pelakon lelaki yang hebat. Antara babak yang menarik minat apabila Pitt mula berbicara dan mengeluarkan slang “pikey” nya. Brilliant!

Babak yang kamu akan suka – Babak pergaduhan di kelab antara babak pergaduhan terbaik Brad Pitt dalam filem ini.

Babak yang dia akan suka – Sudah tentu si dia akan suka menonton watak lakonan Brad Pitt. Bukan sahaja ketampanan wajahnya Pitt, malah persembahan lakonannya juga memukau. Selain itu, si dia pasti akan tertawa dengan Jason Statham sebagai Turkish dan Stephen Graham sebagai Tommy.

5. Pulp Fiction – 1994

IKLAN

15 tahun selepas dilancarkan, filem Pulp Fiction ini mengekalkan Quentin Tarantino. Lebih bersifat agresif, ganas dan lawak, filem ini adalah masterpiece kepada interpretasi modern crime. Ini adalah filem yang mnejadikan John Travolta kembali cool, dan Samuel L. Jackson cool selamanya!

Babak yang kamu akan suka – Jackson telah memakan masa yang panjang untuk mereplikasi semula kejahatan Jules Winnfield.

Babak yang dia akan suka – Saat dimana Travolta makan malam bersama Uma Thurman yang sungguh mengasyikkan! Babak mereka menari bersama boleh melupakan seketika watak Jennifer Lopez dalam apa jua filem yang dilakonkan.

6. Swingers – 1996

Filem komedi romantik ini adalah satu lagi bahan filem yang si dia akan enjoy menonton bersama kamu. Filem ini juga menjadikan Vince Vaughn sebagai bintang. Mike Peters yang dimainkan oleh Jon Favreau, banyak berjuang untuk melupakan a bad breakup, dan teman baiknya, Trent lakonan Vaughn menolong dia untuk terus bersanar menruskan hidup.

Babak yang kamu akan suka – Bila Trent membawa Mike trip ke Vegas untuk mencari “beautiful babies”.

IKLAN

Babak yang dia akan suka – Keseluruhan filem ini mengisahkan tentang hubungan, tetapi si dia akan lebih teruja bila saat Mikey berjumpa dengan HEather Graham.

7. Ocean’s 11 – 2001

Tidak diragukan lagi, filem ini dibintangi oleh barisan bintang ternama iaitu Brad Pitt, Matt Damon dan George Clooney yang menjadikan filem ini antara karya terbaik Hollywood yang dipersembahkan dalam konsep filem yang lebih ganas dan agresif. Mengisahkan sekumpulan pencuri ingin merompak kasino di Las Vegas.

Babak yang kamu akan suka – babak perompakan yang sarat dalam filem ini. Iya sesuatu yang unpredictable and memorable!

Babak yang dia akan suka – Erm, jawapannya hanya ditumpukan kepada barisan pelakon lelaki. Bukankah ia dibintangi oleh Brad Pitt, Matt Damon dan George Clooney?

8. Kill Bill – 2003 & 2004

Dihasilkan dengan dua volum yang berbeza, gaya kung-fu dendam dari Quentin Tarantino adalah senarai top mengapa dia sukakan filem ini. Uma Thurman memainkan watak former assassin yang dikhianati oleh pekerjanya. Karakter Thurman ini adalah permulaan misi untuk membunuh mereka yang membuat salah kepadanya.

Babak yang kamu akan suka – Dalam Volum 1, ia turut mempersembahkan babak berlawan antara Thurman dan Lucy Liu, The Crazy 88, dan Thurman berjaya menumpaskan berpuluh-puluh pembunuh samurai.

Babak yang dia akan suka – Kehebatan watak Thurman itu sendiri menjadikan si dia suka dan khusyuk menonton filem ini.