8 Stail Fesyen Lelaki Kurus Agar Tak Nampak Sekeping, Baru Stailo!

712

Ramai ingat lelaki kurus senang nak berfesyen berbanding lelaki berbadan besar. Sangkaan korang sebenarnya silap dan meleset kerana lelaki kurus juga berdepan dengan banyak cabaran dalam stail berfesyen.

Lelaki kurus jangan bimbang. Praktikkan 8 stail fesyen lelaki kurus ini supaya korang lebih stylo dan tak nampak sekeping lagi. Check this out!

1. BETULKAN CUTTING

Kalau susah nak jumpa cutting baju seluar yang sesuai, better korang hantarkan kat tukang jahit untuk ikut saiz korang. At least takdelah nampak macam korang pinjam baju ayah atau abang atau kawan yang badan lagi besar daripada korang.

2. PAKAI LEBIH SELAPIS

Kerapkan pakai baju berlapis. Contohnya, korang pakai t-shirt then korang pakai jaket ‘varsity’ atau kemeja yang besar sikit kat luar mengikut keselesaan korang ok. Janganlah pulak cuaca panas terik korang pakai baju sampai tiga lapis. Cara ni boleh bagi ilusi badan korang lebih berisi.

3. PAKAIAN ‘SLIM FIT’ TERBAIK

Untuk lelaki berbadan kurus ni, pakaian slim fit cutting sangat sesuai sebab boleh menampakkan susuk tubuh keras dan bahu lebih lebar. Tapi ingat tau, bukan ‘skinny fit’ sebab boleh jelas nampak yang korang kurus.

Antara brand yang korang boleh survey kalau nak dapatkan blazer slim fit ada di Tomaz. Memang menarik!

4. ELAK PAKAIAN LONGGAR

Pakaian longgar memang rasa selesa kan. Namun elakkan pakaian yang terlalu longgar. Sebab menampakkan lelaki kurus bertambah kurus. Mungkin persepsi ramai orang kata pakaian longgar sikit dapat sorokkan susuk tubuh kurus. Tapi sebenarnya tanggapan ni salah.

5. ELAK AKSESORI BESAR

Aksesori macam tali pinggang atau jam tangan yang besar sepatutnya korang elakkan. Korang mesti akan kelihatan tak kena. Sebab apa? Cuba bayangkan kalau korang pakai jam tangan besar kat tangan, mesti orang akan nampak jam tu dulu baru nampak betapa halusnya tangan korang. For sure korang boleh goncang-goncang jam kat tangan korang tu hahaha.

6. ELAK CORAK MENEGAK

Memakai baju yang ada corak menegak adalah teknik untuk menampakkan seseorang itu lebih kurus. Jadi korang dah tahu korang kurus, elakkan corak menegak. Seeloknya pakai baju yang ada corak melintang. Lagi pun corak melintang kan memang tengah trending sekarang. Let’s join the club!

7. PAKAI WARNA CERAH

Pakaian berwarna cerah menampakkan si pemakai lebih berisi dan sesuai sangat untuk korang yang berbadan kurus. Kalau boleh, kurangkan berpakaian gelap seperti hitam atau coklat. Tapi kalau dah minat sangat, cubalah cari warna kelabu atau coklat terang.

8. TAHU JENAMA SESUAI

Mungkin ada sesetengah korang yang tak tahu, sebenarnya ada beberapa jenama pakaian yang direka untuk saiz badan tertentu. Jenama A mungkin sesuai untuk lelaki kurus macam korang tapi jenama B lebih sesuai untuk lelaki berotot a.k.a sado. Jadi pilihlah jenama dan fashion designer tu tentu dah arif dalam mereka fesyen untuk lelaki kurus macam korang. Topman, Uniqlo atau H&M.

Ok korang dah nampak jalan penyelesaian untuk dilema korang tu kan. Apa tunggu lagi, korang pergi laa shopping sekarang.

Sumber: Lelaki Sihat

Tinggalkan Komen