Business photo created by jcomp - www.freepik.com

Mencuci kereta sendiri juga boleh jadi aktiviti yang menyihatkan. Mungkin pagi hujung minggu anda boleh dihabiskan masa sedikit dengan cuci kereta. Tak lama pun, hanya 45 minit paling lama.

Mencuci kereta juga boleh jadi terapi minda yang sangat baik. Tapi awas jangan basuh kereta sembarangan sahaja. Tak kena cara habis cat kereta rosak. Ikuti tip basuh kereta dengan baik di bawah!

LANGKAH PERTAMA

8 Step Cuci Kereta Agar Jadi Bersinar Macam Baru, Tak Sampai Sejam Boleh Siap!

Untuk basuh kereta pastinya anda memerlukan sabun atau bahan pencuci. Anda boleh gunakan apa sahaja jenis sabun basuh jereta yang ada dijual di pasaran. Namun, jangan seseklai anda menggunakan sabun pencuci pinggan!

Ini kerana sabun pencuci punggan mempunyai sifat menghakis yang sangat kuat dan boleh sebabkan warna cat kereta cepat pudar. Mulakan basuh kereta bermula dari pane atas ke bawah untuk memudahkan kerja membasuh. Siram dahulu kereta dengan air sebelum mulakan basuhan dengan sabun.

LANGKAH KEDUA

8 Step Cuci Kereta Agar Jadi Bersinar Macam Baru, Tak Sampai Sejam Boleh Siap!

IKLAN

Gunakan kain atau span mikrofiber untuk mencuci kereta anda. Gosok secara lembut kain yang dicelup dengan sabun di bahagian bumbung, depan, belakang, cermin dan sisi kereta. Menggunakan kain mikrofiber ada banyak kelebihannya antaranya ia menghasilkan cas negatif apabila digosok pada kereta. Ini memudahkan kotoran degil untuk tanggal dengan mudah.

LANGKAH TIGA

8 Step Cuci Kereta Agar Jadi Bersinar Macam Baru, Tak Sampai Sejam Boleh Siap!

Basuh kereta anda dengan gunakan sistem dua baldi. Maksudnya satu baldi digunakan untuk sabun manakala satu baldi lagi mengandungi air yang digunakan untuk membilas kain atau span yangh digunakan untuk menyental kotoran.

BACA: Ingin Beli Kereta Terpakai? Ikuti 11 Tip Ini Sebelum Anda Membelinya!

IKLAN

LANGKAH KEEMPAT

Bilas dahulu keseluruhan kereta sebelum anda mula memberishkan rim dan tayar. Anda perlu ingat bahawa air sabun yang berada di badan kereta perlu dibilas secepat mungkin bagi mengelakkan kesan kotoran melekat semula pada kereta.

LANGAH KELIMA

8 Step Cuci Kereta Agar Jadi Bersinar Macam Baru, Tak Sampai Sejam Boleh Siap!

Bersihkan rim dan tayar dengan menggunakan berus tayar. Gosokkan sekali pada bahagian dalam rim yang biasanya ada kesan hitam disebabkan disk brake. Elak guna bahan kimia berwarna merah yang biasa digunakan untuk memberishkan enjin kereta kerana ia boleh menyebabkan rim cepat pudar.

IKLAN

LANGKAH KEENAM

Proses seterusnya ialah proses mengeringkan. Basahkan sedikit kain mikrofiber kedua sebelum mula lap kereta. Dan gunakan kain mikrofiber ketiga yang kering untuk lap bahagian yang hampir kering. Ini adalah kaedah lap basah dan lap kering.

LANGKAH KETUJUH

Jangan lupa untuk lap juga bahagian celah pintu dan panel kereta. Gunakan kain mikrofiber kering untuk mengeringkan kawasan tersebut. Untuk cermin pula anda dinasihatkan untuk guna kain yang baru dan gunakan cecair pencuci cermin yang khusus.

LANGKAH KELAPAN

8 Step Cuci Kereta Agar Jadi Bersinar Macam Baru, Tak Sampai Sejam Boleh Siap!

Selepas selesai membersihkan kereta pada bahagian luar anda boleh mula beri perhatian pada bahagian dalam pula. Gunakan vakum untuk menyedit segala kotoran pada bahagian kusyen, tempat letak kakii dan papan pemuka.

Selamat mencuba!