Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Tanyalah mana-aman orang terutamanya lelaki. Di antara perkara paling mengujakan ialah bila penasihat jualan menghubungi anda bahawa kereta sudah sampai dan akan anda terima.

Ia satu perkara yang cukup menyeronokkan apatah lagi jika kereta itu sudah lama anda tunggu hingga berbulan-bulan lamanya. Tapi di sebalik keterujaan anda itu jangan pula anda main terima macam itu saja ya.

Ada beberapa perkara penting perlu anda periksa sebelum terima kereta baru daripada penasihat jualan. Berikut MASKULIN kongsikan beberapa checklist penting yang boleh anda gunakan bila nak ‘pick up’ kereta baru.

BAHAGIAN LUARAN

Walaupun kereta anda masih baru keluar kilang namun terdapat juga sedikit risiko bahagian luarannya mungkin ada kesan kemek atau calar. Perkara ini biasanya mungkin berlaku semasa kereta dalam transit ke lokasi anda.

Perhatikan bahagian luaran dan berjalanlah mengelilingi kereta melihat kondisinya dengan teliti. Anda juga boleh periksa kualiti kerja cat yang mungkin ada sedikit kecacatan. Jika ada ajukan segera rungutan anda kepada pihak pengedar.

9 Perkara Penting Perlu Periksa Bila Terima Kereta Baru Beli, Boleh Ikut Checklist Ini!
Image by ArtPhoto_studio on Freepik

BAHAGIAN DALAMAN

Selepas periksa bahagian luar anda boleh teruskan kepada bahagian dalam. Masuk ke dalam ruang tempat duduk kereta bahagian depan dan periksa kondisi papan pemuka, tempat duduk, kotak simpanan, ruang letak botol air dan juga bahagian panel kawalan aircond dan audio. Selain itu perhatikan juga pada bahagian cermin sama ada ada kesan retak atau calar.

IKLAN
9 Perkara Penting Perlu Periksa Bila Terima Kereta Baru Beli, Boleh Ikut Checklist Ini!
Image by prostooleh on Freepik

ENJIN

Pemeriksaan kereta baharu pada bahagian enjin ini bukanlah terlalu terperinci. Tetapi lebih kepada melihat takat minyak dan air pada komponen tertentu. Anda harus pastikan kandungan minyak enjin, coolant, minyak brek dan air pengelap cermin terisi pada tahap yang penuh.

Lihat juga bahagian bawa bonet depan untuk pastikan tiada sebarang kebocoran yang berlaku. Hidupkan enjin dan jika ada gegaran ganjil sila ambil perhatian. Ekzos juga tidak seharusnya mengeluarkan asap berwarna hitam.

PENGHAWA DINGIN

Cara terbaik nak pastikan aircond berfungsi dengan baik ialah buka dan tengok berapa lama ruang dalaman kabin boleh sejuk. Jika ruang dalaman kabin ambil masa terlalu lama nak sejuk mungkin ada masalah pada sistem penghawa dingin.

IKLAN

ELEKTRIKAL

Periksa komponen menggunakan tenaga elektrik dengan baik. Pasang dan periksa kesemua lampu sama ada pada bahagian luaran mahupun dalaman. Walaupun kecil terdapat risiko berlaku kerosakan pengdawaian akibat gigitan haiwan seperti tikus ketika kereta dalam simpanan di kilang mahupun ketika transit.

TAYAR

Kereta baharu yang mungkin lama diletakkan secara statik boleh mengakibatkan berlakunya ‘flat spots’. Ia boleh mengakibatkan tayar menjadi mudah rosak dan tidak tahan lama. Periksalah kondisi tayar dengan teliti.

9 Perkara Penting Perlu Periksa Bila Terima Kereta Baru Beli, Boleh Ikut Checklist Ini!
Image by prostooleh on Freepik

OMETER ODOMETER DAN MINYAK

Kereta baru anda tidak seharusnya mempunyai jumlah bacaan odometer yang tinggi. Jika kurang daripada 100km mungkin boleh diterima. Namun jika lebih, anda perlu dapatkan penjelasan daripada penasihat jualan mengapa bacaannya tinggi.

IKLAN

PANDU UJI

Walaupun anda mungkin sudah melakukan pandu uji sebelum membelinya namun lakukanlah sekali lagi apabila menerimanya. Lakukan pemanduan jarak dekat dan rasai sendiri jika ada sesuatu yang tidak kena.

DOKUMENTASI

Akhir sekali lakukan pemeriksaan dokumentasi. Pastikan nombor casis, nombor enjin dan maklumat penting pada kereta sama seperti dokumen yang anda terima.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

https://www.youtube.com/watch?v=6En-d8vBdmY&t=324s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI