Memiliki berat badan ideal tak semata-mata agar penampilan terlihat cantik dan segak. Lebih dari itu, berat badan ideal biasanya jadi salah satu petanda yang tubuh yang sihat. Semua orang, tidak kira umur, atau pangkat boleh je kurus, dengan syarat anda mestilah kekalkan disiplin dalam pemakanan seharian serta melakukan senaman sekerap yang mungkin.

Lexi Reed dari Terre Hauteu, Indiana, pada tahun 2016 lalu berat badannya sekitar 219 kg. Sementara suaminya, Danny memiliki berat badan 127 kg. Kini ia tampak lebih sihat dengan berat badan 81 kg, setelah menukar kebiasaan makan dan rutin olahraga, berat badannya turun sebanyak 138 kg.

9 Tip Mudah Berdiet, Suami Isteri Ini Buktikan Cinta & Motivasi Mampu Turunkan Berat Badan, Fuhh..

“Kami tak ada jadual dalam pola makan, jurulatih peribadi, tapi yang kami miliki adalah satu sama lain dan motivasi untuk bekerja keras setiap hari,” tulis Lexi di akun Instagramnya @fatgirlfedup.

Pasangan ini menikah pada tahun 2015, mereka biasanya mengambil 8.000 jumlah kalori setiap hari. Tapi setelah memutuskan untuk diet menurunkan berat badan, mereka berhenti mengambil junk food. Keduanya pun memilih untuk mengambil makanan yang dimasak sendiri dari rumah Demi tubuh yang sihat, perjuangan dilakukan bersama.

9 Tip Mudah Berdiet, Suami Isteri Ini Buktikan Cinta & Motivasi Mampu Turunkan Berat Badan, Fuhh..

Selain menukar tabiat makan, Lexi dan Danny juga makin rajin berolahraga. Mereka pergi ke gym 5-6 kali seminggu dan juga mengikuti kelas Zumba. Dengan melakukan perubahan dan melakukan diet sederhana seperti itu, dalam 12 bulan berat badan mereka sudah turun hampir separuh dari asal.

Dengan tips diet sederhana tapi dilakukan secara rutin dan konsisten, hasilnya ternyata sangat luar biasa. Untuk berhasil diet memang perlukan komitmen yang kuat dan kerja keras yang tak ada habisnya.

IKLAN

9 Tip Mudah Berdiet, Suami Isteri Ini Buktikan Cinta & Motivasi Mampu Turunkan Berat Badan, Fuhh..

Berikut Adalah 9 Cara-Cara Untuk Kurus

 

#1 – Jangan Berlapar Dalam Pemakanan

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasan nya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

 #2 – Ambil Sesuatu Yang Pahit Sebelum Makan

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

 #3 – Minum Sekurang-Kurangnya 8 Gelas Air Kosong Setiap Hari

Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

IKLAN

 #4 – Elakkan Minum Minuman Yang Bergas

Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan sangat tidak baik untuk kesihatan tubuh.

 #5 – Elakkan/Kurangkan Pengambilan Garam Dalam Makanan Seharian

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

#6 – Jangan Skip Sarapan Pagi

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi?

Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

IKLAN

#7 – Makan Secara Perlahan-Lahan

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

#8 – Kunyah Makanan Kepada Cebisan Kecil

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

#9 – Makan Dengan Kerap Tetapi Pada Jumlah Yang Sedikit

Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

 

Sumber : Buletin Semasa

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI