Asma adalah penyakit yang biasa. Ramai kanak-kanak dan orang dewasa terkena penyakit ini. Antara ubat yang kerap digunakan ialah INHALER. Adakah anda betul-betul kenal inhaler yang anda gunakan? Ramai juga yang tak tahu teknik betul gunakan inhaler, jadi hasilnya nanti kawalan asma tidak efektif.

Ada Steroid Dalam Inhaler? Namun Tidaklah Bahaya

JENIS JENIS INHALER

Untuk mudah faham, terdapat dua jenis inhaler sahaja dalam pasaran:

1) MDI ( Metered Dose Inhaler), juga dipanggil Evohaler.
2) Dry Powder Inhaler / Breath Activated Inhaler.

OK, MDI Inhaler / Evohaler, ubat asmanya menggunakan prinsip ‘pressurized gas’ .Untuk guna, kita perlu tekan barulah gas keluar.
Sebab yang keluar ialah gas yang telah dimampatkan, maka koordinasi masa guna MDI Inhaler adalah amat penting. Tak betul cara pakai, gas akan banyak terbazir keluar dari mulut ( dan tak sampai ke paru-paru).

Sebab perlukan koordinasi yang betul, maka kanak-kanak bawah usia 12 tahun selalunya tak boleh gunakan MDI Inhaler dengan betul. Mereka perlukan alat yang dipanggil ‘spacer’. Spacer akan dicocok pada hujung MDI Inhaler, dan kanak-kanak akan menyedut gas menerusi spacer ini.

Manakala utk Dry Powder Inhaler / Breath Activated Inhaler, ia menggunakan ubat dalam bentuk serbuk kering. Ianya lebih mudah di gunakan, tak perlu nak tekan .Tak perlu koordinasi yg rumit utk gunakan ia. Jadi macam mana nak guna? Kita sedut ubat serbuk ini dengan menarik nafas dalam dalam. Muncung bibir perlu di letak pada alat Dry Powder Inhaler, dan kita sedut ke dalam nafas kuat-kuat untuk menarik keluar ubat serbuk kering itu.

==============================================

Ada Steroid Dalam Inhaler? Namun Tidaklah Bahaya

IKLAN

Ok, Inhaler samada jenis MDI / Evohaler ATAU Dry Powder Inhlaer ini, perlu digunakan pada waktu yang betul. Tang ini ramai patient asma terkeliru, dan ada salah pakai.

Senang cerita, Inhaler digunakan dalam 2 CARA:

1) Guna bila perlu / Inhaler Penyelamat /Inhaler Pelega

2) Guna setiap hari / Inhaler Mencegah

================================================

Inhaler dalam kategori (1), iaitu sebagai Penyelamat atau Pelega, di gunakan hanya bila perlu. Iaitu bila kena attack asma. Bila anda rasa sesak nafas. Jangan di guna setiap hari. Tujuan inhaler ini ialah utk cepat melegakan rasa sesak nafas. Bila kena attack asma, saluran paru paru menyempit. Ubat dlm inhaler penyelamat ini, cepat membuka saluran udara yg sempit.

Utk mudah faham, DI MALAYSIA ini, semua inhaler dalam kategori ( 1) ini, penutup nya ialah berwarna BIRU. Ingat warna ini. Inhaler yg warna BIRU, guna hanya bila perlu sahaja.

IKLAN

Nama yg biasa patient faham utk inhaler jenis ini antara nya:

VENTOLIN INHALER / ASTHALIN INHALER / SALBUTAMOL INHALER. — ini semua inhaler yg sama. Guna bila perlu. Penutupnya BIRU.

————————————————————–

Inhaler dalam kategori ( 2), iaitu Inhaler Mencegah, digunakan SETIAP HARI. Bukan semua patient asma akan dapat ubat inhaler jenis ini.Hanya patient yg agak teruk sikit asma nya akan dibekalkan dengan ubat inhaler kategori ini, supaya asmanya lebih terkawal. Somacam mana nak tahu anda perlukan inhlaler jenis ini,antaranya ialah:

– Anda perlu guna Inhaler Bila Perlu / Penyelamat LEBIH dari sekali sehari

– Atau, hampir setiap malam anda perlu bergantung kepada Inhaler. Bila Perlu / Penyelamat, iaitu hampir setiap malam anda ada attack asma.

IKLAN

Di Malaysia, inhaler yang jenis mencegah / penyelamat ini ada banyak jenis. Maksud banyak jenis itu ialah:

– Banyak jenis warna penutup Inhalernya.
– Banyak jenis rupa botol inhalernya.

Untuk mudah faham, kalau doktor anda bagi inhaler yang mana penutupnya BUKAN WARNA BIRU, ianya perlu di gunakan setiap hari. Tak kira lah bentuk inhaler nya macam mana, macam botol lonjong yg biasa anda tengok,atau bentuk disc /cengkerang. Asalkan BUKAN WARNA BIRU, ianya selalunya perlu di ambil setiap hari.

Warna apa yang ada?
Antara nya Oren, Hijau, Coklat, Ungu, Merah.

Ada Steroid Dalam Inhaler? Namun Tidaklah Bahaya

INHALER MENCEGAH INI ADA STEROID. TAPI JANGAN RISAU DULU. KUANTITI STEROIDNYA ADALAH KECIL, DAN IANYA DI MASUKKAN KE DALAM PARU-PARU TANPA PERLU DI TELAN ( TAK DISERAP DALAM DARAH). JADI SECARA UMUMNYA, PENGGUNAAN INHALER MENCEGAH YANG ADA STEROID INI ADALAH SELAMAT, MALAHAN AMAT DIPERLUKAN BAGI MEREKA YG AGAK TERUK SIMPTOM ASMANYA.

 

Berapa lama perlu di gunakan hari hari? Ini bergantung kepada asma anda, umur anda,dan jikalau anda ada penyakit2 lain. Namun secara general, selalunya anda perlu guna inhaler mencegah ini setiap hari selama 3 ke 6 bulan, bergantung. Doktor anda akan tentukan dos yg sesuai utk anda.Ikut arahan doktor.

Sumber : Facebook Khairul Faizie Mohammad Kamar

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI