Serangan jantung ini tidak mengenal usia, malah penyakit ini juga boleh menyerang anda dan golongan lebih muda.

Malah, jangan pelik sekiranya anda melihat individu yang aktif bersukan juga tidak terkecuali terkena serangan jantung ini. Seperti apa yang dikongsi oleh seorang lelaki di Twitter yang dikenali sebagai Abeden Mung, setelah genap sebulan mengalami serangan jantung, dia mengambil keputusan untuk berkongsi kisahnya kepada umum tentang pengalaman yang dihadapinya.

Usia Muda & Aktif Sukan, Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Serangan Jantung
Gambar hiasan

Amal Gaya Hidup Sihat

Mengakui dirinya seorang yang aktif bersukan, jaga pemakanan dan mengamalkan gaya hidup yang boleh dikatakan agak baik, Abeden tidak menyangka bahawa dia juga mengalami masalah gangguan kesihatan ini.

Dua minggu sebelum terkena serangan, lelaki ini mengakui bahawa dia sudah berasa lain macam dengan masalah peribadi yang dihadapinya membuatkan tahap breakdown menjadi teruk dan rasa ingin berputus asa. Hari demi hari, dia terasa seperti anxiety dan berdebar-debar.

Namun begitu..

Usia Muda & Aktif Sukan, Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Serangan Jantung

Pada ketika itu, dia langsung tidak terfikir apa-apa dan beranggapan ia mungkin kerana penat atau rasa mual kerana minum kopi dan makan telur separuh masak pagi tadi. Sejam kemudian, lelaki ini muntah dengan banyak dan menghubungi jirannya untuk meminta bantuan.

IKLAN

Usia Muda & Aktif Sukan, Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Serangan Jantung

Serangan kedua

Usia Muda & Aktif Sukan, Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Serangan Jantung

Doktor datang pada lewat malam itu dan mengatakan ia adalah kerana merokok dan juga punya sejarah keluarga. Arwah ibu Abeden meninggal dunia disebabkan serangan jantung. Kawan-kawan dan keluarga sampai ke hospital tetapi pada masa itu dia sudah tahu keadaan tidak lagi sama seperti dahulu. Hanya yang pernah mengalami serangan jantung sahaja yang akan faham situasinya ketika itu.

Apa yang disimpulkan, merokok hanyalah membawa kepada punca dan baginya, kerana terlalu pendam masalah dan banyak fikirkan masalah adalah antara penyebab serangan tersebut. Ditambah pula dengan faktor-faktor lain seperti merokok dan pemakanan, ia jadi penyebab kepada serangan ini.

Usia Muda & Aktif Sukan, Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Serangan Jantung

IKLAN

So guys, jangan ingat korang masih muda terlepas daripada serangan jantung ya. Lebih baik ambil langkah berjaga-jaga dan paling penting, berhenti merokok dan amalkan gaya hidup sihat.

Ketahui juga tanda-tanda serangan jantung seperti berikut:

• Sakit di tengah dada, mencucuk, rasa berat seperti dihempap batu, sakit merebak ke bahu dan kiri hingga rasa kebas

• Berdebar-debar

IKLAN

• Loya dan muntah

• Berpeluh-peluh

• Rasa nak pitam

Take care guys!

Sumber: Twitter Abeden Mung

Tonton video penuh di bawah untuk kefahaman menyeluruh mengenai senaman-senaman ini menerusi gambaran yang lebih terperinci.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI