Foto: tuningblog.eu

Salah satu perkara yang cukup mengerikan kita yang merupakan pemandu dan pengguna jalan raya ialah terlibat dengan kemalangan yang juga mengakibatkan kebakaran.

Kemalangan yang melibatkan kebakaran ini mempunyai risiko yang sangat tinggi dan berlaku dengan cukup pantas. Dalam tempoh beberapa hari ini kita semua digemparkan dengan kejadian yang cukup menyayat hati dengan video tular seorang lelaki ditenangkan orang ramai apabila isterinya terkorban akibat kemalangan dan kebakaran.

Siapa sahaja yang menonton video itu pastinya turut berasa luluh dan sedih. Apatah lagi kemalangan itu bukannya disebabkan oleh kecuaian mangsa tetapi orang lain.

Kejadian tersebut turut membangkitkan isu tentang pentingkan alat pemadam api disimpan di dalam kereta. Bagi MASKULIN ia satu perkara yang cukup penting kerana kita tidak tahu bilakah kita akan memerlukannya.

Alat Pemadam Api Kereta, Ini Tip Memilihnya & Ketahui Jenis Kebakaran Mampu Dipadamkan

Ramai mungkin tidak tahu kapasiti dan fungsi pemadam api kereta mempunyai fungsi sama seperti pemadam api yang biasa. Cuma ia didatangkan dengan saiz yang lebih kompak.

Bukan sahaja kereta malah setiap kenderaan juga perlu ada pemadam api yang sesuai di dalam simpanan sepanjang masa. Namun bagaimanakah untuk memilih pemadam api kereta yang sesuai dan jenis kebakaran bagaimanakah ia mampu padamkan?

IKLAN

JENIS KEBAKARAN

Terdapar tiga jenis kebakaran utama yang boleh berlaku kepada kenderaan sama ada kereta, van, caravan atau seumpamanya.

KEBAKARAN KELAS A – kayu, kertas, fabrik

KEBAKARAN KELAS B – petrol, gris dan bahan mudah terbakar seperti cecair mudah terbakar

KEBAKARAN KELAS C – gas mudah terbakar

IKLAN
Alat Pemadam Api Kereta, Ini Tip Memilihnya & Ketahui Jenis Kebakaran Mampu Dipadamkan
1kg

Bagi memadamkan ketiga-tiga jenis kebakaran di atas kita boleh menggunakan pemadan api kebakaran alat pemadam api serbuk kering. Inilah jenis yang patut ada dalam kereta kita semua.

SAIZ PEMADAM API

Berbeza dengan alat pemadam api yang biasa kita lihat di premis bangunan pemilihan yang sesuai untuk kegunaan kereta pula adalah lebih kepada bersaiz kompak. Untuk kereta alat pemadam api yang sesuai ialah bersaiz 1kg atau 2kg.

Bukan sahaja ia lebih kecil malah harganya juga lebih murah dan cukup senang untuk disimpan di dalam kereta tanpa perlu memakan ruang yang banyak.

Bagi kereta yang agak besar saiz pemadan api 2kg mungkin lebih sesuai. Namun anda perlu peka dengan regulasi spesifik tentang faktor keselamatan yang penting.

IKLAN

Alat Pemadam Api Kereta, Ini Tip Memilihnya & Ketahui Jenis Kebakaran Mampu Dipadamkan

Untuk penstoran pula ia boleh diletakkan di dalam bonet belakang. Ini bagi menggalakkan anda keluar kereta dengan segera dan dapatkan pemadam api di bahagian bonet.

Berbeza jika diletakkan di bawah tempat duduk di mana ia mendedahkan kepada risiko lebih tinggi jika terlalu lama di dalam kereta yang sudah mula terbakar.

Manakala bagi memadamkan kebakaran terutamanya berlaku di bahagian enjin atau bonet depan, bukalah perlahan-lahan kerana aliran oksigen boleh menyebabkan api marak secara tiba-tiba.

Semoga perkongsian ini memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=YfraUBuzbfw

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI