Suatu ketika dahulu (dan mungkin berlaku sekarang) ada orang menganggap kereta auto hanyalah untuk golongan wanita. Tapi sejujurnya sesiapa yang tinggal di kawasan bandar dan sering berdepan dengan kesesakan jalan raya pasti tahu betapa berharganya memandu menggunakan kereta auto.

Dan tidak hairanlah kereta auto kini menjadi pilihan popular di kalangan lelaki moden yang tinggal di kawasan bandar. Namun ada ketikanya anda mungkin lalai untuk mengamalkan cara pemanduan yang boleh mengelakkan kereta auto kesayangan anda rosak.

Sebagai pemilik kereta pastinya anda mahukan perlindungan yang maksima dan paling penting tidak rosak dan mempunyai kos servis yang tinggi. Bayangkan jika berlaku kerosakan di bahagian kotak gear, gear, transmisi dan enjin.

Jadi apakah tabiat yang boleh menjejaskan dan membuatkan kotak enjin kereta anda mudah rosak?

1

Amalkan 8 Tip Penting Ini Kalau Nak Gear Kereta Auto Anda Tahan Lama

Kebiasaannya kereta auto ada mempunyai enam peringkat pertukaran gear.

a) ON suis dahulu dan pastikan lampu panduan di meter menyala. Kemudian gerakan gear setiap bermula dari atas hingga ke bawah.

b) Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah.

c) Setiap step perlu berhenti selama dua saat.

IKLAN

d) Kemudian daripada paling bawah naik kan ke “N”, (pastikan brek tangan ditarik sekuat-kuatnya) dan hidupkan enjin. Biarkan gear di “N” sahaja sehingga anda menggerakkan kenderaan. Biarkan selama 5 minit jika kereta telah dimatikan selama 6 jam dan 10 minit jika 7 jam ke atas.

2

Amalkan 8 Tip Penting Ini Kalau Nak Gear Kereta Auto Anda Tahan Lama

Minyak AUTO dan AUTO filter hendaklah ditukar setiap 30,000 km atau 6 bulan (yang mana dulu). Yang paling penting jangan skip jadual servis. Sebenarnya kalau nak diikutkan AUTO filter perlu ditukar apabila 2 kali tukar minyak AUTO.

Tetapi lebih baik ditukar setiap kali anda menukar minyak AUTO, kerana mekanik akan buka semua takung minyak AUTO dan bersihkannya. Elakkan tukar minyak AUTO tanpa membuka takung minyak AUTO. Ini kerana hendak mengelak adanya air dalam takung minyak AUTO, jika dibiarkan terlalu lama ia boleh memudaratkan kotak gear.

Pastikan minyak AUTO dan filter yang digunakan tulen dan ianya menepati spesifikasi kenderaan anda. Elakkan mengguna barang tiruan kerana ia memberi kesan yang tidak bagus untuk jangka masa panjang.

3

Amalkan 8 Tip Penting Ini Kalau Nak Gear Kereta Auto Anda Tahan Lama

IKLAN

Sebelum memulakan perjalanan atau selepas berhenti, mulakan dengan step “2” atau step kedua selepas “N”.

Selepas bacaan meter RPM mencecah 2000-2500 tukar kembali kepada “D” atau satu step di bawah “N”. Bila anda memulakan dengan 2 step kereta anda dapat bergerak dengan ‘sukarela’ dan penuh semangat. Bila kereta anda mulakan pergerakan dalam keadaan ‘terpaksa’ lama kelamaan ianya akan memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear dan enjin.

BACA: Bila Tinggalkan Kereta Terlalu Lama Ini Perkara Anda Perlu Buat

4

Amalkan 8 Tip Penting Ini Kalau Nak Gear Kereta Auto Anda Tahan Lama

Ya, tiada siapa yang suka gunakan jalan yang mempunyai kopak air bertakung dan meredah kawasan banjir. Itulah antara perkara yang anda perlu elak. Jika terpaksa melalui juga pastikan kereta dalam keadaan lancar atau dalam kata lain ‘senafas’ sahaja.

IKLAN

Dan igat, JANGAN sesekali berhentikan kereta di kawasan air yang tinggi kerana ia boleh terkena bahagian bawah enjin. Jika ini berlaku ia boleh menyebabkan pintu kotak gear dimasuki air dan seterusnya boleh menyebabkan minyak AUTO anda bercampur dengan air serta boleh menyebabkan clutch plate terbakar.

5

Jika boleh elakkan daripada selalu menggunakan jalan yang berbukit atau mendaki terlalu tinggi. Sebagai contoh kawasan peranginan Genting Highland yang mempunyai kecuraman jalan yang tinggi.

6

Pastikan step-step gear yang ada digunakan dengan baik sewaktu menaiki bukit, sesuai dengan bacaan RPM kereta anda. Jangan paksa kereta anda mendaki bukit menggunakan step “D”.

Gunakan sepenuhnya dua step lagi yang ada di bawah step D, sesuai dengan ketinggian bukit tersebut atau bacaan RPM anda.

7

Amalkan 8 Tip Penting Ini Kalau Nak Gear Kereta Auto Anda Tahan Lama

Jangan undur kereta dengan laju. Dan jangan gunakan gear ‘R’ terlalu lama dan kerap. Guna hanya bila perlu sahaja. Penggunaan gear reversed yang tak betul juga boleh menyebabkan kotak gear cepat rosak.

8

Akhir sekali, janganlah anda bertindak terlalu agresif sewaktu hendak memulakan perjalanan. Sayangilah kereta anda ya. Mulakan dengan perlahan-perlahan dan kalau nak laju tingkatkan kelajuan secara berperingkat.

Jika anda mula dengan agresif bukan sahaja memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear malah juga dapat memberi kesan yang tidak baik kepada timing belt. Ini juga penyumbang atau punca mengapa timing belt boleh putus sebelum sampai sebenarnya ia perlu ditukar.