Ramai yang akui bahawa telur mempunyai lemak yang tidak baik untuk kesihatan jika diambil dengan banyak. Ada juga yang mengatakan bahawa lemak dalam telur merupakan lemak yang sihat dan ia akan memberi manfaat kepada mereka yang menikmati telur setiap hari. Namun, ada juga yang takut untuk mengambil telur sebagai makanan harian kerana telur kuning akan menyebabkan seseorang mendapat kolestrol yang tinggi.

 

Apa yang Akan Berlaku kepada Anda Jika Anda Mula Makan 3 Telur Sehari?

 

Ini merupakan fakta bahawa anda boleh makan telur dengan jumlah yang banyak sepanjang hari. Ini kerana dalam sebiji telur rebus, ia mempunyai:

 

Vitamin A: 6% daripada RDA

Folate: 5% daripada RDA

Vitamin B5: 7% daripada RDA

Vitamin B12: 9% daripada RDA

Vitamin B2: 15% daripada RDA

Fosforus: 9% daripada RDA

IKLAN

Selenium: 22% daripada RDA

Telur juga mengandungi jumlah vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, kalsium dan zink.

 

Jumlah kalori yang anda akan dapat juga tidak lebih daripada 77 kalori, 6 gram protein dan 5 gram lemak sihat.

 

Ini merupakan antara manfaat yang anda akan dapat jika anda mengambil 3 biji telur sehari.

 

  • Kolesterol HDL “baik” akan meningkat

 

IKLAN

Apa Akan Berlaku Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari?

Ramai yang mengatakan bahawa makan telur akan menyebabkan kolesterol tinggi, dan telur akan nampak buruk di mata orang ramai. Walau bagaimanapun, ada perkara seperti kolesterol yang baik, dan telur mempunyai ciri-ciri seperti itu. Malah, beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan telur secara tetap akan menyebabkan HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi) naik. Kolesterol jenis ini diperlukan dalam tubuh anda untuk membawa kolesterol dari bahagian lain badan ke hati anda supaya dapat mengeluarkan kolesterol jahat dari tubuh anda.

 

  • Anda akan mengurangkan risiko penyakit jantung

 

Apa Akan Berlaku Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari?

Memiliki tahap HDL yang tinggi akan membantu menghilangkan LDL, aka, lipoprotein berketumpatan tinggi, aka “kolesterol jahat.” Dan selama bertahun-tahun penyelidikan telah menemui, yang mempunyai kadar LDL tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

 

IKLAN
  • Anda akan mempunyai otot yang lebih kuat dan sihat

 

Apa Akan Berlaku Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari?

Telur bersaiz besar mengandungi hanya 72 kalori, hampir keseluruhannya mengandungi protein. Badan anda memerlukan protein untuk membina dan membaiki sel-sel otot. Telur adalah bahan bakar yang sempurna untuk otot anda, jadi jangan takut untuk makan telur. Ambil sebiji ketika makan tengah hari ataupun makan sarapan.

 

  • Tulang yang sihat

Apa Akan Berlaku Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari?

Pemikiran kolot mengatakan bahawa makan protein haiwan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan tulang. Walau bagaimanapun, penemuan baru-baru ini telah membantah pemikiran itu, menyimpulkan bahawa terdapat hubungan positif yang signifikan antara pengambilan protein dan jisim tulang atau ketumpatan. Ini kerana protein haiwan sebenarnya membantu mengekalkan dan menyerap kalsium, dengan itu meningkatkan kepadatan tulang dan kekuatan.

 

  • Kecerahan pada mata anda

 

Apa Akan Berlaku Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari?

Telur mengandungi lutein dan zeaxanthin iaituantioksidan yang telah terbukti dapat memberi manfaat kepada kesihatan mata. Antioksidan kuat ini berkumpul di retina mata yang membantu mengatasi beberapa proses degeneratif yang boleh mempengaruhi mata kita.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI