Pernah dengar tentang amalan diet dengan makan telur ? Diet Telur Rebus merupakan salah satu diet yang boleh diamalkan jika anda ingin menurunkan berat badan sehingga 10kg dalam masa dua minggu sahaja.
Ahli diet Jill Corlene menjelaskan telur adalah pilihan makanan terbaik dan sihat untuk sarapan kerana ianya membantu dalam proses penurunan berat badan. Ia mampu meningkatkan metabolisme tubuh dan membakar lemak dengan cepat. Paling penting, jika anda mengamalkan diet sihat lain selepas berhenti melakukan diet telur rebus, berat badan tidak akan meningkat mendadak.
Jadi apa tunggu lagi?
Ini cadangan menu sepanjang tempoh 2 minggu:
ISNIN
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: 2 potong sweet potato dan 2 biji epal
Malam: 1 pinggan salad dan ayam panggang
SELASA
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: Sayuran hijau dan salad ayam
Malam: Sepinggan salad, sebiji oren dan 2 biji telur rebus
RABU
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: 2 keping keju rendah lemak, 1 tomato dan 1 sweet potato
Malam: Salad dan ayam panggang
KHAMIS
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: Semangkuk buah-buahan potong (pisang, tembikai, kiwi, oren)
Malam: Salad dan ayam stim
JUMAAT
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: Sayur rebus dan 2 biji telur rebus
Malam: Salad dan ikan panggang
SABTU
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: Buah-buahan
Malam: Sayur dan ayam stim
AHAD
Sarapan: 2 biji telur rebus dan 1 biji buah sitrus (oren / grapefruit)
Tengah hari: Salad tomato, sayur stim dan ayam panggang
Malam: Sayur stim
Namun begitu, anda haruslah menitikberatkan perkara lain dan mengikuti pantang ketika menjalani diet ini iaitu:
1. Minum air kosong 8 hingga 10 gelas setiap hari.
2. Lakukan senaman ringan setengah jam setiap pagi.
3. Tidak makan makanan segera.
4. Kurangkan pengambilan garam dan gula.
Sumber : Sinar fm
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?
Banyak negara telah memperkenalkan cukai gula untuk menghindarkan rakyat mengambil jumlah gula dengan banyak, namun kebanyakkan syarikat makanan dan minuman mengubah produk mereka untuk memasukkan pemanis rendah dan sifar kalori daripada gula. Walaubagaimanapun, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa pemanis mungkin mempunyai kesan kesihatan mereka tersendiri.
Penyelidikan baru dari Amerika Syarikat, dimana pasukan Biologi Eksperimental tahunan di San Diego, menemui pautan dengan pengambilan pemanis buatan dan perubahan peredaran darah yang dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti dan diabetes yang telah dijalankan kajiannya ke atas 2 kumpulan tikus. Adakah ini bermakna kita perlukan pemanis dan juga gula?
Pemanis secara amnya adalah bahan yang “tidak berkhasiat” yang bermaksud kita tidak boleh menggunakannya untuk tenaga. Sebahagian daripada campuran ini adalah bahan kimia sintetik, yang dihasilkan untuk meniru rasa gula. Ini termasuk saccharin, sucralose dan aspartame. Pemanis yang lain disempurnakan daripada bahan kimia yang terdapat dalam tumbuhan, seperti stevia dan xylitol. Secara kolektif, pemanis biasanya di nikmati oleh pengamal diet kerana ia diletakkan ke dalam makanan rendah kalori dan minuman yang mengandungi beberapa bentuk pemanis yang tidak berkhasiat.
Membantu mengatasi atau membakar krisis obesiti?
Makanan dan minuman yang dibuat secara artifisial telah menjadi popular kerana krisis obesiti di seluruh dunia. Ini kerana gula mengandungi empat kalori di dalam setiap gram, makanan manis dan minuman yang biasanya berkalori tinggi. Pada dasarnya, dengan mengeluarkan kalori ini kita mengurangkan pengambilan tenaga dan ini membantu untuk mencegah kenaikan berat badan.
Bagaimanapun, bukti-bukti menunjukkan bahawa penggunaan produk-produk manis yang diolah secara buatan mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko kelebihan berat badan atau obes, Penyelidikan telah dibuat yang pemanis tiruan boleh merebak bakteria di dalam usus kita, menyebabkan badan seseorang kurang toleran terhadap glukosa, dan akan blok laluan utama gula.
Penyelidikan baru, dari Kolej Perubatan Wisconsin, Marquette University, melihat beberapa kesan biologi pemanis ke atas tikus yang melibatkan sel. Mereka ingin tahu jika pemanis tiruan mempengaruhi bagaimana makanan digunakan dan disimpan. Ini dipanggil perubahan metabolik dan penyelidikan menggabungkan pelbagai aspek metabolisme yang berbeza sebagai gambaran keseluruhan.
Pasukan ini juga melihat kesan pemanis pada saluran darah dengan mengkaji bagaimana bahan ini mempengaruhi sel-sel yang membentuk lapisan dalaman salur darah.
Para saintis memberi makanan kepada tikus yang mempunyai tahap kesihatan yang sama. Selepas tiga minggu, mereka mengalami perubahan negatif yang signifikan dalam kedua-dua kumpulan tikus. Perubahan ini termasuk kepekatan blood lipids (lemak).
Mereka juga mendapati bahawa potassium acesulfame, khususnya, terkumpul di dalam darah telah merosakkan sel-sel yang mengalirkan saluran darah. Pengkaji menyatakan bahawa perubahan ini “dikaitkan dengan obesiti dan diabetes”. Keputusan ini menunjukkan bahawa pemprosesan lemak berubah kepada memperoleh tenaga daripada sel oleh mengamal pemanis.
Hadkan pengambilan
Adakah ia membahayakan? Oleh kerana kajian ini dilakukan pada haiwan dan bukan pada manusia, adalah salah untuk membuat kesimpulan tentang apa yang kebarangkalian kepada seseorang. Walaubagaimanapun, penemuan kajian ini menambah kepada peningkatan penyelidikan yang menunjukkan bahawa pemanis tidak menjadi alternatif kepada gula.
Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah mencadangkan had harian kepada kebanyakan pengamal pemanis hanya mengambil lima miligram per kilogram berat badan, setiap hari.
Namun tidak semua pemanis adalah sama. Kajian terbaru ini memberi tumpuan kepada pemanis tiruan, kerana kebanyakan penyelidikan mengenal pasti kepada kesan negatif. Sesetengah pemanis juga mempunyai kebaikan untuk kesihatan yang boleh merawat obesiti.
Sebagai contoh, Stevia telah menunjukkan peningkatan tekanan darah dan toleransi glukosa manakala xylitol telah ditunjukkan untuk membantu mencegah kerosakan gigi. Ini bermakna memilih jenis pemanis yang anda gunakan mungkin lebih penting daripada gula.
Mungkin nasihat terbaik adalah sederhanakan semua pengambilan. Tidak ada makanan yang baik atau buruk, yang ada hanyalah jumlah pengambilan. Mungkin sudah tiba masanya untuk anda mengelak pengambilan terlalu banyak gula atau pemanis, terutamanya dalam minuman.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Elak Sewenangnya Membeli ‘Pain Killer’ Sendiri
Ubat-ubat penahan sakit di pasaran seperti ponstan, voltaren, indocid, mobic, celebrex, arcoxia TIDAK boleh diambil sewenang-wenangnya oleh golongan yang mempunyai perkara-perkara di bawah:
1. Penyakit gastrik, ulcer atau luka di dalam perut serta usus
2. Penyakit buah pinggang atau hati(liver)
3. Penyakit darah tinggi yang tidak terkawal
4. Sejarah alergik kepada salah satu ubat penahan sakit di atas
5. Sejarah penyakit jantung, stroke
6. Sedang mengalami pendarahan di dalam badan atau darah ‘terlampau cair’
7. Sedang mengambil ubat pencair darah seperti warfarin
8. Sedang mengandung terutamanya selepas 30 minggu kandungan
Elak membeli sendiri ubat-ubat kecuali dibenarkan oleh doktor.
Ubat tahan sakit seperti dinyatakan adalah dari golongan NSAIDs ( non steroidal anti inflammatory drugs). Risiko pain killer jenis ini adalah pendarahan bahagian gastrrointestinal ( perut dan usus) yang teruk dan boleh membawa kepada kematian. NSAIDs merangsang acid perut dan dalam masa yang sama mengurangkan mucus normal yang melindungi lapisan perut. Ubat ini adalah sangat tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai gastritis dan ulcer.
Penggunaan secara tidak terkawal juga boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang serius , dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang terutama bagi golongan yang berumur lebih 60 tahun, pesakit darah tinggi, pesakit jantung, yang mempunyai masalah buah pinggang. Bukan itu sahaja, ia juga boleh menyebabkan serangan jantung dan stroke.
Apa yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan penggunaan ubat tahan sakit ?
Bagi penyakit kronik seperti arthitis atau sakit sendi yang kebanyakannya dialami oleh golongan tua, mungkin saya boleh mencadangkan penggunaan glucosamine dan condroitin iaitu sejenis supplement, selain mengelakkan dari kehausan sendi yang lebih serius, ia juga boleh mengurangkan kekejangan dan kesakitan.
Bagi mereka yang mungkin mengalami sakit gigi / radang boleh menggunakan larutan antiseptik mulut untuk berkumur dan mendapatkan antibiotik jika gigi telah dijangkiti bakteria.
Bagi kaum wanita yang mengalami masalah period pain setiap kali datang haid ,mungkin boleh mengurangkan sakit menggunakan gel / cecair yang hangat ( hot compression ). Namun jika sakit ini berterusan untuk jangka masa yang lama. Anda perlu mendapatkan pemeriksaan selanjutnya.
Sakit kepala? Fahami sebab dan kenal pasti dahulu puncanya. Jika migraine anda perlu mengelakkan daripada mengambil makanan / minuman yang menyebabkan atau triggef migraine. Mungkin pengambilan ginkgo biloba boleh diamalkan kerana baik untuk pelancaran darah ke otak.
SUMBER : FACEBOOK DR HILMU ABDULLAH
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Elak 9 Makanan Ini Kalau Tak Mahu Jejaskan Ketampanan Lelaki
Penjagaan makanan yang sihat dan seimbang penting agar setiap lelaki dapat menjalani kehidupan yang sempurna. Bila badan sihat, akan terpancarlah wajah yang ceria. Namun jika pemakanan tidak dijaga rapi, penampilan diri akan nampak lesu dan tidak bermaya.
Untuk mendapatkan pemakanan yang sihat dan seimbang, terdapat lebih kurang sembilan jenis makanan dan minuman yang perlu anda elak dalam diet harian. Berusahalah mengelak makanan ini secara perlahan-lahan.
Percayalah jika anda menggantikan makanan ini dengan makanan yang lebih berkhasiat dan segar, anda boleh mengurangkan risiko terhadap beberapa penyakit dan masalah kesihatan di kemudian hari.
1. Minuman berkarbonat
Seperti yang kita semua tahu, minuman berkarbonat adalah sejuk, segar, manis dan boleh menyebabkan ketagihan. Kebanyakan minuman berkarbonat mengandungi kandungan kafein yang tinggi. Penggemar minuman jenis ini mungkin tidak sedar yang anda telah mencetuskan kebergantungan dan ketagih terhadap minuman berkarbonat. Minuman berkarbonat ini hampir tidak mempunyai khasiat. Oleh itu, ia perlu dibuang jauh-jauh daripada diet harian anda. Tambahkan pengambilan air putih, teh hijau serta jus buah-buahan dalam diet harian anda.
2. Minuman di kedai kopi
Seperti minuman berkarbonat, sesetengah penggemar kafein mungkin memenuhi keperluan mereka dengan minuman kopi. Sama ada kopi O atau kopi susu rendah kalori. Kebanyakan kopi di kedai hari ini mengandungi krimer, gula dan penambah perisa yang lain. Jika anda memerlukan kafein, pesan kopi O, tanpa menambah susu, krimer atau gula.
3. Produk yang kaya dengan tepung
Anda patut mengelakkan roti putih dan produk mengandungi tepung yang diperkaya. ‘Tepung yang diperkaya’ menunjukkan tepung tersebut telah di bleached dan kehilangan khasiat berharga. Sebaliknya untuk langkah yang lebih bijak, anda bolehlah membeli roti penuh gandum dan pasta.
4. Roti, kek dan pastri
Roti keju yang besar dan mufin bersaiz penumbuk anda bukanlah pilihan baik untuk diet harian. Saiz makanan seperti ini kadangkala di luar kawalan anda. Kebanyakan makanan ini mengandungi tepung yang diperkaya, gula dan lemak tepu tinggi.
Jika anda membaca label makanan, pastikan anda memeriksa sama ada makanan tersebut mengandungi minyak yang dihidrogenkan dari marjerin atau tidak. Sekalipun ada tertulis ‘tanpa lemak tepu’ pada label makanan, periksa kandungan nutrisi makanan tersebut. Sesetengah pengeluar makanan mempromosikan makanan mereka dengan mengatakan kurang lemak. Jika anda ragu-ragu, periksa kandungan bahan yang digunakan.
5. Makanan dan minuman pek segera (instant)
Sekarang ini di mana-mana sahaja dapat kita lihat pelbagai jenis makanan dan minuman segera. Makanan dan minuman jenis ini yang paling banyak dibeli oleh kebanyakan daripada kita disebabkan jadual harian yang padat. Oleh itu, anda memerlukan sesuatu yang mudah dan pantas.
Makanan dan minuman segera ini juga mempunyai rasa yang sedap dan lazat. Tetapi adakah anda bahawa kebanyakan makanan segera ini mempunyai kandungan garam dan penambah perisa yang tinggi? Manakala minuman segera pula mengandungi kandungan gula dan krimer yang tinggi?.
Dengan pengambilan makanan dan minuman segera ini, anda tidak boleh mengawal kandungan garam, gula, dan krimer ke dalam badan. Pengambilan makanan dan minuman jenis ini boleh memudaratkan tubuh badan dalam jangka masa panjang. Oleh itu, anda perlu tahu mengawal makanan dan minuman seperti ini atau lebih baik cuba elak kerana kebanyakannya juga mengandungi kandungan kalori tinggi.
6. Makanan dalam tin
Kebanyakan makanan dalam tin mengandungi penambah perisa dan garam yang sangat tinggi. Walaupun makanan dalam tin ini sangat berguna ketika keadaan kecemasan atau darurat, tetapi jangan jadikan ia sebagai makanan harian anda.
7. Makanan bergoreng
Setiap makanan goreng mengandungi kalori tersembunyi. Sesetengah restoran mungkin menggunakan minyak yang mengandungi lemak tepu atau makanan digoreng dengan mentega atau telur yang banyak. Oleh itu, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan bergoreng.
Jika sesekali teringin makan makanan bergoreng, anda bolehlah menggoreng sendiri makanan tersebut supaya boleh memilih sendiri minyak yang baik dan menyesuaikan dengan resepsi.
8. Makanan segera
Siapa yang tidak suka burger dan kentang goreng bukan? Memang sedap, tapi anda perlu mengelakkan makanan segera daripada diet harian. Kebanyakan makanan segera ini digoreng di dalam minyak dan jarang mempunyai vitamin serta mineral yang diperlukan tubuh badan. Hadkan pengambilan makanan segera kepada satu hingga dua kali sahaja setiap bulan.
9. Snek buah
Kenapa anda makan snek buah padahal anda boleh makan buah yang sebenar? Walaupun sesetengah jenama snek buah mungkin menambah vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh badan ke dalam snek buah mereka, snek seperti ini juga mengandungi gula dan perisa tambahan. Pilihlah buah semula jadi dan segar daripada buah-buahan yang diproses seperti ini.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI