Aston Martin secara rasminya memperkenalkan jentera hebat terbaru mereka, V12 Speedster. Menurut mereka, kereta kelas supercar ini dihasilkan dari inspirasi jet pejuang.

Melihatkan warna dan bentuk aeordinamiknya memangtidak syak lagi bahawa model Aston Martin ini merupakan antara model moden yang paling ‘elegan’ pernah dikhasilkan mereka.

Jentera hebat ini memuatkan saiz enjin yang sangat besar ke dalam ‘tubuhnya’ yang sedikit kecil. Dilengkapi enjin 5.2 liter twin-turbo V12, ia mampu menjana kuasa sebanyak 700hp atau kuasa kuda pada kadar 752Nm torque.

Aston Martin V12 Speedster, Supercar Inspirasi Dari Jet Pejuang Aston Martin V12 Speedster, Supercar Inspirasi Dari Jet Pejuang

IKLAN

Dengan kuasa hebat dialirkan oleh enjin berkuasa besar, kereta yang menggabungkan rear-wheel-drive disokong oleh sistem transmisi ZF eight-speed.

Kuasa pecutannya tidak kurang hebat dengan mencatatkan dari 0 hingga 60mph dalam tempoh 3.5 saat sahaja dengan kelajuan maksima mencecah 186mph atau 300kmj!

Aston Martin V12 Speedster ini dibangunkan oleh Aston Martin dengan kolaborasi bersama Boeing yang mempunyai kepakaran dalam jet enjin pesawat.

IKLAN

Aston Martin V12 Speedster, Supercar Inspirasi Dari Jet Pejuang Aston Martin V12 Speedster, Supercar Inspirasi Dari Jet Pejuang

Ia datang dalam pakej tanpa sebarang bumbung dan cermin hadapan. Manakala tempat duduk hadapan pula terdedah dan dipisahkan dengan crossbar yang besar dengan rekaan seolah-olah seperti kabin peswat pejuang.

IKLAN

Kereta hebat ini juga menggunakan bahan futuristik seperti satin karbon fiber dan getah 3D-printed.

Aston Martin V12 Speedster, Supercar Inspirasi Dari Jet Pejuang

Lebih menarik ia hanya dihasilkan sebanyak 88 unit sahaja di seluruh dunia dan diletak pada harga USD950 ribu (RM3.54 juta). Sesiapa yang berminat boleh mendaftarkan diri menerusi laman web rasmi Aston Martin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI