Tanyalah mana-mana lelaki yang meminati muzik rock yang kini berusia 30-an dan 40-an tentang band Butterfingers, MASKULIN yakin mereka akan kenal.

Butterfingers merupakan salah sebuah band yang muncul dari era underground pada penghujung tahun 1990-an ketika muzik grunge menjadi ikutan ramai. Tidak dinafikan Butterfingers merupakan salah sebuah band yang mempunyai signifikasi cukup besar dalam scene underground atau indie di Malaysia.

Pada awal kemunculan, muzik Butterfingers memang cukup kuat dengan pengaruh bunyian dari Seattle. Namun lama kelamaan mereka mula menemui hala tuju bunyi sendiri dengan dikepalai oleh Emmet dan Loque, Butterfingers mula mengadunkan muzik Melayu dan Nusantara ke dalam karya mereka.

Bagai Merentas Masa, Butterfingers Hadirkan Nostalgia Buat Peminat Setia Di Konsert Malayneum 23

Selepas kali terakhir melakukan konsert pada tahun 2019, Butterfingers hadir sekali lagi melepaskan kerinduan peminat mereka dengan konsert ‘Malayneum 23’.

Bertempat di Stadium Malawati Shah Alam, konsert ini berlangsung pada Sabtu lalu dengan kira-kira 6,000 peminat setianya membanjiri segenap ruang stadium tertutup tersebut.

MASKULIN tiba di lokasi pada kira-kira jam 8 malam. Ketika ini suasana masih tenang dan kelihatan ramai juga yang beratur di khemah yang menjual barangan rasmi Butterfingers. Memasuki ruang stadium satu perkara yang cukup jelas adalah rata-rata yang hadir berusia penghujung 30-an dan juga 40-an.

Bagai Merentas Masa, Butterfingers Hadirkan Nostalgia Buat Peminat Setia Di Konsert Malayneum 23

IKLAN

Ternyata ia bukan sekadar konsert tetapi turut menjadi acara gathering atau pertemuan semula rakan-rakan lama. Inilah salah satu perkara yang menarik wujud dalam scene peminat muzik seperti ini.

Selepas resah menantikan kemunculan Butterfingers yang selang-seli ‘dijamu’ dengan himpunan video artistik menarik, mereka akhirnya muncul di pentas kira-kira pada jam 8:45 malam dengan membawakan lagu ‘Malayneum’. Sorakan gemuruh disambut peminat yang jelas kelihatan cukup merindui persembahan grup dianggotai oleh Emmet, Loque, Kadak dan Loco tersebut.

Persembahan diteruskan tanpa sebaran bicara dengan tiga bauah lagu iaitu ‘No One Else’, ‘Antidotes’ dan ‘State of Abysmal’. Selesai dengan tiga lagu ini, pemetik gitar legenda mereka Loque mengambil peluang untuk bertanyakan khabar. Begitu juga dengan Emmet yang walaupun sudah menginjak usia namun tetap memberikan yang terbaik.

Bagai Merentas Masa, Butterfingers Hadirkan Nostalgia Buat Peminat Setia Di Konsert Malayneum 23

IKLAN

Konsert kali ini juga nampak jauh lebih baik dengan yang terdahulu walaupun kadangkala bunyi dari gitar Loque agak bingit, namun ia masih dalam keadaan terkawal. Begitulah muzik Butterfingers, ada ‘chaos’ dalam seni artistik mereka tersendiri.

Sorakan paling kuat diterima Butterfingers apabila mereka hadir membawakan lagu-lagu dari tiga album penuh terawal mereka iaitu ‘1.2 Milligrams’, ‘Butter Worth Pushful’ dan juga ‘Transcendence’.

Lagu-lagu seperti ‘Ugly’, ‘Royal Jelly’, ‘The Chemistry’, ‘Epitome’, ‘Garden City Of Light’, ‘E’, ‘Wer Blanket’ dan lagu instrumental yang cukup ikonik, ‘Viopipe’ merupakan melodi-melodi yang bagaikan membawa penonton menelusuri nostalgia masing-masing.

Persembahan Butterfingers dengan lagu-lagu dari album selepas itu juga tidak kurang hebatnya. Seleksi lagu-lagu dari album ‘Malayneum’ sebagai contohnya menonjolkan keupayaaan dan kebolehan mereka yang berbeza.

IKLAN

Bagai Merentas Masa, Butterfingers Hadirkan Nostalgia Buat Peminat Setia Di Konsert Malayneum 23

Di antara persembahan yang menarik perhatian MASKULIN ialah menerusi lagu ‘Sad Sunday’, To Gather’, Suddenly’, ‘Mating Season’ dan ‘Floating in a Vacuum’.

Konsert ‘Butterfingers Malayneum 23’ berakhir pada kira-kira jam 12 tengah malam itu dengan dengan ‘encore’ menerusi lagu ‘Jump And Dive’ dan ‘Tahun 2001’.

MASKULIN difahamkan turut hadir di konsert tersebut ialah peminat setia Butterfingers yang juga penyampai radio Hot FM dan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Tahniah buat Butterfingers di atas kejayaan penganjuran konsert ini. Semoga akan ada lagi konsert yang menarik dari mereka.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI