Assorted Chinese food set. Chinese noodles, fried rice, dumplings, peking duck, dim sum, spring rolls. Famous Chinese cuisine dishes on table. Top view. Chinese restaurant concept. Asian style banquet

Mengikut kajian, anda digalakkan makan malam awal iaitu tiga atau empat jam sebelum tidur untuk mengelakkan perut buncit. Tetapi, masalahnya bila anda lewat makan (satu jam sebelum tidur) ia bukan sahaja boleh membuatkan perut jadi buncit. Malah, ia boleh mendatangkan masalah kesihatan yang lain seperti sukar untuk tidur.

Bahaya Makan Malam Satu Jam Sebelum Tidur, Ini Patut Kamu Tahu.
Dr Janet Kannedy, Pakar Kesihatan berkaitan permasalahan tidur menjelaskan, menikmati makanan berat satu jam sebelum tidur (terutamanya makanan pedas) bakal memacu pengerakan asid dalam tubuh. “Tubuh anda akan cuba mencerna makanan dengan kadar metabolisme yang aktif pada waktu malam dan ini akan menyebabkan anda sukar untuk tidur,” jelasnya.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Oleh itu, nasihat beliau sekiranya anda terlewat untuk ambil makanan malam akibat sibuk dengan kerja, pilihlah makanan dalam nisbah yang kecil dan dengan mudah dapat dicerna oleh tubuh. Jika tidak, disebabkan sudah kerap sangat tak boleh tidur nanti masalah kesihatan lain pula akan timbul.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI