beberapa senaman rutin bisep trisep
Foto freepik - www.freepik.com

Setiap lelaki pasti mengidamkan untuk mendapatkan otot pengan trisep dan bisep yang besar dan kuat. Itulah di antara bahagian badan yang sering menjadi tumpuan ramai. Malah dalam banyak tinjauan yang telah dilakukan antara anggota badan yang paling menarik perhatian wanita selain punggung ialah lengan dan juga perut. Terdapat beberapa jenis rutin senaman yang boleh membantu anda merealisasikan otot seperti itu.

Buat anda yang mengidan otot lengan penuh berotot dan berurat, ikuti 5 langkah senaman mudah bagi mendapatkan apa yang diimpikan.

1. Curls

Bagaimana nak lakukan gerakan ini? Bertenang, gerakan curls ini dapat membentuk otot lengan dengan anda menggunaka barbel atau dumbel. Untuk permulaan, mulakan dengan beban yang ringan. Pastikan posisi barbel pada kedua sisi tubuh, lalu gerakkan beban ke arah dada.

Ketika mengangkatnya sila jangan gerakkan siku. Pastikan juga siku tetap berada di sisi tubuh. Lakukan gerakan ini sebanyak 12 kali. Selain itu, gerakan ini dapat divariasikan dengan curls yang lain. Caranya dengan menekuk siku, lalu menarik beban ke bahagian dada. Ulanginya juga sebanyak 12 kali.

IKLAN

2. One-leg rear-delt raise

Pilih barbell berat antara 2 atau 3 kilogram. Posisikan badan anda mendepakan ke dua belah tangan dengan beban barbel. Angkat satu kaki ke belakang sambil condongkan tubuh ke depan. Tahan posisi tubuh sejajar dan lurus dari kepala hingga kaki. Selepas itu buat gerakan seperti burung gerakkan sayap sebanyak antara 10 ke 15 kali.

Beberapa Rutin Senaman Mampu Besarkan Otot Bisep & Trisep
Foto: serhii_bobyk – www.freepik.com

3. Push up

Inilah di antara beberapa senaman paling asas namun memberikan impak yang sangat baik. Ia bukan hanya mampu membakar kalori, tetapi ia juga menjadi salah satu cara untuk anda membesarkan otot lengan dengan efektif.

IKLAN

4. Angkat lengan dan kaki di arah berlawanan

Dalam keadaan badan anda berlutut dengan posisi tangan menyentuh lantai sejajar bahu dan lutut sejajar pinggul. Angkat kaki kiri lurus ke belakang dan gerakkan lengan kanan lurus ke depan. Tahan selama beberapa saat kemudian lakukan gerakan sama dengan kaki kanan dan lengan kiri. Ulang kira-kira 15 kali.

Beberapa Rutin Senaman Mampu Besarkan Otot Bisep & Trisep
Foto: freepik – www.freepik.com

5. Triceps down dog

Mula-mula posisikan badan anda seperti hendak melakukan plank dengan kedua telapak tangan serta jari-jari kaki menyentuh lantai. Kemudian letakkan kedua siku ditekuk untuk menopang tubuh dalam posisi lurus. Naikkan sedikit pinggul dan dan lengan lurus. Ketika menaikkan pinggul cuba pastikan tapak kaki menyentuh lantai. Cuba tahan selama beberapa saat meudian kembalikan kepada posisi asal seperti plank. Anda boleh ulang gerakan ini sebanyak 10 kali.

IKLAN

Bagaimana, anda rasa boleh cuba senamam di atas? Untuk pengetahuan anda selain dapat melatih kekuatan otot, ia juga berguna dalam untuk menurunkan risiko terjadinya penyakit kronik seperti osteoporosis, arthritis, sakit punggung, dan bahkan depresi. Tapi jangan lupa juga untuk seimbangkan senaman dengan diet yang seimbang dan sihat!

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk video workout menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=bKXzwwZEPmE&t=9s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI