Tidur adalah sebahagian perkara penting dalam kehidupan setiap orang. Lagipun, manusia menghabiskan masa hampir sepertiga untuk tidur. Namun, kaki sejuk boleh menyebabkan waktu tidur malam anda terganggu.

Apabila kaki sejuk, ia akan menyekat saluran darah dan menyebabkan peredaran darah berkurang. Menurut Yayasan Tidur Kebangsaan, pemanasan kaki sebelum tidur membantu otak anda memberi isyarat waktu tidur dengan jelas.

Kebanyakan orang mungkin mengalami kesukaran untuk tidur dari semasa ke semasa. Satu helah yang mereka tidak pernah cuba  adalah tidur dengan memakai stokin.

Tidur Pakai Stokin Buat Lelaki Lebih Kacak

Stokin membantu anda tidur

Memakai stokin semasa tidur mungkin kelihatan menyebabkan kekeringan kaki. Tetapi pada hakikatnya, rutin ini boleh membantu mengawal suhu dalaman tubuh.

Kajian 2007 melaporkan bahawa orang dewasa yang memakai stokin normal atau panas akan tidur lebih cepat.

IKLAN

Ini kerana suhu badan teras seseorang jatuh pada waktu malam. Ia mencapai suhu terendah pada sekitar 4 pagi. Suhu purata adalah 98.6 darjah Fahrenheit, tetapi ini berbeza dengan 1 hingga 2 darjah selama 24 jam.

 

Tidur Pakai Stokin Buat Lelaki Lebih Kacak

IKLAN

Tidur dan suhu badan

Suhu badan teras seseorang terjejas disebabkan jam biologi yang juga dikenali sebagai ritma sirkadian (circadian rhythm). Ritma sirkadian mengawal masa tidur, membuatkan seseorang berasa mengantuk pada waktu malam dan terjaga pada waktu pagi.

Suhu badan secara beransur-ansur meningkat pada siang hari, memuncak pada waktu petang ketika orang merasa terjaga dan berwaspada. Kemudiannya menurun pada waktu malam, menyebabkan seseorang berasa mengantuk.

Apabila seseorang mula tidur, suhu badan akan berkurangan sebanyak 1 hingga 2 darjah. Ini mungkin kerana badan memelihara tenaga untuk fungsi lain.

IKLAN

Jika seseorang tidur dengan memakai stokin, ini boleh membantu kitaran suhu tubuh mereka. Kitaran suhu badan yang baik adalah antara 60 dan 67 ° F.

Manfaat lain tidur memakai stokin

Selain membantu mengekalkan suhu badan, memakai stokin pada waktu malam juga mempunyai faedah tambahan:

  • Mencegah rasa panas: Sesetengah wanita memakai stokin untuk menyejukkan suhu badan teras mereka.
  • Merawat tumit retak: Memakai stokin selepas menyapu pelembap membantu menjaga tumit daripada kering.
  • Meningkatkan potensi orgasma: Menurut BBC, para penyelidik secara tidak sengaja mendapati bahawa memakai stokin meningkatkan keupayaan mencapai orgasma sebanyak 30 peratus.
  • Mengurangkan peluang serangan Raynaud: Penyakit Raynaud adalah apabila bahagian-bahagian kulit yang terjejas, biasanya kaki dan jari, kehilangan sirkulasi dan mula berdenyut atau membengkak. Memakai stokin pada waktu malam dapat membantu mencegah serangan dengan menjaga kaki hangat dan peredaran darah.

OLEH : FARAH AZIZ

SUMBER :  (https://hellodoktor.com/)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI