Image by pressfoto on Freepik

Kemunculan Tahun Baharu pastinya hadir dengan azam baharu yang kebanyakan daripada anda inginkan satu perubahan lebih positif.

Salah satu perkara yang cukup popular ialah ramai menanam azam untuk mula bersenam atau mempertingkatkan aktiviti berikut sepanjang tahun mendatang.

Tapi sebenarnya, berapa lamakah perlu kita bersenam dalam satu masa? Ini merupakan soalan yang cukup lazim dan biasa menjadi persoalan ramai. Sebagai contoh berapa lamakah perlu kita peruntukan masa atau memberikan dedikasi masa untuk pastikan badan berada pada tahap kecergasan baik atau memuaskan.

Berapa Lama Sebenarnya Perlu Kita Bersenam Dalam Satu Masa? Ini Penjelasan Jurulatih Kecergasan
Image by jcomp on Freepik

Terdapat banyak faktor yang boleh menentukan selama mana perlu anda bersenam. Percayalah bahawa setiap individu mempunyai metabolisme berbeza dan kecergasan yang berlainan. Begitu juga dengan tahap intensiti perlu anda curahkan dalam melakukan senaman.

OBJEKTIF REALISTIK

Disebabkan itulah untuk jangka masa panjang anda perlu kenal dengan kemampuan diri serta menetapkan objektif yang realistik.

Menurut pakar kecergasan Men’s Health, Ebenezer Samuel berkata apabila anda melakukan larian atau bersenam atau senaman keseimbangan anda perlu masa untuk panaskan badan, masa mencukupi untuk bersedia dan juga masa untuk cool down.

IKLAN
Berapa Lama Sebenarnya Perlu Kita Bersenam Dalam Satu Masa? Ini Penjelasan Jurulatih Kecergasan
Image by jcomp on Freepik

“Sekurang-kurangnya seseorang yang ingin tampil cergas perlu melakukan senaman selama 30 minit dalam sehari. Ia merangkumi kedua-dua kekuatan dan tuntutan kardiovaskular yang anda inginkan,” jelasnya lagi.

Tambahnya lagi 30 minit masa senaman perlu dipenuhi dengan aktiviti senaman yang bermakna. Bagi melancarkan senaman harian 30 minit paling penting untuk merancang apakah jenis senaman yang ingin dilakukan lebih awal.

BERASA PUAS

Anda juga boleh menyusun sesi latihan anda mengikut kekangan masa anda, terutamanya untuk aktiviti berulang seperti berlari.

IKLAN

Bertujuan untuk bergerak untuk keseluruhan tempoh yang telah ditetapkan, bukannya untuk jarak sewenang-wenangnya. Teruskan berlari selama 10 minit, kemudian 20 minit, kemudian tekan tempoh yang ideal.

“Bagi aktiviti larian saya cadangkan antara 30 hingga 45 minit adalah tempoh cukup ideal,” kata jurulatih Nike Running, Percell Dugger.

“Sudah cukup masa untuk mewujudkan amalan yang konsisten dan menunggu usaha dalam tetingkap itu, anda benar-benar boleh memanfaatkan keuntungan yang anda cari.”

IKLAN

Dalam erti kata lain, berusaha untuk mengenali titik apabila anda merasakan bahawa anda telah melakukan tahap usaha yang membuatkan anda berasa puas. Kemudian anda boleh menyesuaikan latihan anda agar sesuai dengan masa yang anda ada, dan mengembangkan amalan fizikal anda dari sana.

Selamat bersenam!

Jangan lupa untuk follow dan subscribe YouTube MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI