Foto: prostooleh on Freepik

Untuk mencapai apa sahaja matlamat, penting untuk seseorang kekal konsisten dengan usahanya. Begitu juga dengan senaman. Namun sebagai manusia yang tidak lari dari kesilapan, adakalanya kita akan terbabas juga dari landasan untuk mencapai matlamat kecergasan.

Semakin lama kita membiarkan diri kita terbabas, semakin sukar untuk kita kembali ke landasan asal kita. Ini beberapa perubahan yang mungkin akan berlaku pada tubuh anda jika anda berhenti bersenam selama sebulan.

Kehilangan Kekuatan Otot

Berhenti Bersenam Selama Sebulan, Apa Akan Berlaku?
Image by drobotdean on Freepik

Ketika anda tidak berlatih, otot-otot anda akan mengalami penurunan dari segi kekuatan. Ini disebabkan oleh kurangnya rangsangan yang diperlukan untuk menjaga otot anda supaya kekal kuat.

Kehilangan Kardiovaskular

Berhenti Bersenam Selama Sebulan, Apa Akan Berlaku?
Image by Drazen Zigic on Freepik

Senaman kardiovaskular membantu meningkatkan keupayaan jantung dan paru-paru. Jika anda tidak menjaga rutin senaman kardio, tahap kecergasan kardiovaskular anda mungkin akan menurun.

IKLAN

Penurunan Fleksibiliti

Latihan yang melibatkan regangan membantu menjaga fleksibiliti dan rentan otot. Tanpa latihan yang mencukupi, anda mungkin mengalami penurunan dalam fleksibiliti dan rentan otot.

Perubahan Berat Badan

Berhenti Bersenam Selama Sebulan, Apa Akan Berlaku?
Image by rawpixel.com on Freepik

Jika anda menghentikan senaman tanpa mengubah diet anda, berat badan anda mungkin akan bertambah atau menurun akibat pembakaran kalori yang tidak selari dengan pemakanan harian anda.

IKLAN

Perasaan Lebih Lemah dan Kurang Tenaga

Berhenti Bersenam Selama Sebulan, Apa Akan Berlaku?
Image by Drazen Zigic on Freepik

Latihan boleh memberikan dorongan tenaga dan memperbaiki keadaan emosi. Tanpa aktiviti fizikal, anda mungkin merasa lebih lemah dan kurang bertenaga.

Emosi Terjejas

Berhenti Bersenam Selama Sebulan, Apa Akan Berlaku?
Image by master1305 on Freepik

Latihan membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan keadaan mental. Pengabaian senaman boleh menyebabkan perubahan emosi dan perasaan tertekan yang lebih tinggi.

IKLAN

Bagaimanapun, perubahan ini mungkin tidak terlalu ketara dalam tempoh sebulan, terutamanya jika anda telah menjaga tahap kecergasan sebelumnya. Penting untuk anda memahami yang kesihatan dan kecergasan adalah usaha berterusan.

Jika anda memutuskan untuk berhenti senaman untuk sementara waktu, pastikan untuk kembali ke rutin latihan anda secepat mungkin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI