Setiap daripada kita pasti mempunyai kisah yang tersendiri untuk turunkan berat badan. Ada yang ingin kurus atas sebab kesihatan, ada yang sebab kerjaya dan pelbagai lagi kisah menarik yang dijadikan motivasi untuk turunkan berat badan.

Motivasi sebegini amatlah penting kerana proses untuk menurunkan berat badan tidak mudah. Ia menuntut satu proses serta usaha yang berterusan. Bukan hari ini buat senaman, esok sudah kurus.

Sebagai contoh, Mohamad Hanafi dari Johor yang berjaya menurunkan berat badannya daripada 130kg ke 69kg. BMInya daripada status BMI Obesiti berjaya ditukar ke BMI Normal.

Dia berkongsi kepada MASKULIN bahawa dia pernah dimarahi oleh doktor. Ini berlaku kerana ketika pembedahan untuk membuang apendiks, agak sukar untuk doktor mencari apendiks kerana lemaknya terlalu tebal. Doktor juga menyatakan bahawa penyakit apendiks boleh membahayakan nyawanya.

Maka disebabkan itulah, dia tekad untuk menguruskan berat badannya. Ini antara tip yang telah beliau kongsikan kepada MASKULIN. Semoga perkongsian ini memberi panduan untuk anda menguruskan berat badan dan mencapai berat badan yang ideal.

IKLAN

BACA: ‘Kalau Kurus, Tak Perlu Edit Gambar’, Bapa Anak 2 Ini Kongsi Tip Kurus Dari Saiz XL Ke S

1. Diet

Saya bermula dengan follow Diet Atkins. Dua tahun saya lakukan Diet Atkins yang hardcore. Semua ilmu saya belajar dengan research dan bertanya kepada pakar. Waktu itu, saya tiada pengalaman so saya follow sahaja di Google menu makanan. Berat saya mula drop secara drastik sebelum statik kerana badan saya sudah tepu dan minta pengambilan sumber lain.

Bermula Dengan Berjalan Keliling Rumah, Lelaki Ini Berjaya Turunkan Berat Dari 130kg Ke 69kg

IKLAN

Bermula Dengan Berjalan Keliling Rumah, Lelaki Ini Berjaya Turunkan Berat Dari 130kg Ke 69kg

2. Senaman/Aktiviti

Light exercise: Masa awal saya start Diet Atkin kerana ketika itu berat badan saya besar (140kg). Saya juga lakukan aktiviti berjalan keliling kawasan rumah (apartment). Saya lakukan secara daily 4km.

Heavy exercise: Saya start joging dan set pembakaran kalori, minimum 6km.
Di awal fasa memulakan diet dan senaman perut, kaki dan punggung merupakan antara bahagian badan yang jelas kelihatan kesan perubahannya.

IKLAN

3. Air 2 liter sehari

Selain itu, saya turut mengamalkan banyak minum air kosong sekurang-kurangnya dua liter sehari.
Motivasi lain yang membuatkan saya fokus untuk menguruskan badan adalah kerana teringat kata-kata doktor yang memarahi saya ketika pembedahan. Itu adalah pembakar semangat untuk saya mencapai berat badan yang dimahukan.

Selain itu, saya turut membuat rujukan kepada pakar pemakanan dan media sosial yang memberikan pelbagai informasi berkaitan gaya hidup sihat.

Untuk sesetengah orang apabila sudah mencapai berat badan yang ideal, inginkan berat badan statik tetapi tidak bagi saya. Ini kerana saya merancang untuk misi yang lain iaitu untuk membina otot pula.

Alhamdulillah sekarang berat badan saya maintain dan telah mencapai BMI. Buat semua pembaca MASKULIN, ‘Jaga kesihatan dari sekarang sebelum terlambat’.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI