Sejauh mana anda tahu tentang minyak wangi yang anda sembur atau calit pada badans setiap hari. Bagi anda yang selalu menggunakan minyak wangi pastinya akan selalu ternampak perkataam EDP, EDT atau parfum pada botol minyak wangi.

Adakah anda tahu apakah yang dimaksudkannya dan apakah perbezaan yang diwakili oleh istilah tersebut?

Dalam bahasa mudah istilah-istilah tersebut sebenarnya mewakili jumlah amaun penumpuan minyak wangian dalam minyak wangi atau dalam bahasa Inggeris, concentrated perfume oil in perfume.

Beza Jenis Minyak Wangi Antara EDT, EDP & Parfum Yang Perlu Anda Tahu

ASAL-USUL DEFINISI

Okay tak dinafikan kebanyakan minyak wangi lelaki terdiri daripada jenis Eau de Toilette (EDT). Disebabkan itu MASKULIN lebih cenderung untuk memperkenalkan istilah ini twerlebih dahulu.

Perkataan ‘Eau’ membawa maksud ‘air’ dalam bahasa Perancis. ‘De’ pula bermaksud ‘dari’ dan perkataan ‘Toilette’ pula membawa makna proses mencuci atau boleh digunakan untuk menjelaskan penampilan diri untuk majlis istimewa.

Ramai yang salah anggap perkataan ini dengan ‘toilet’ yang bermaksud tandas dalam bahasa Inggeris. Malah ia sebenarnya disebut dengan sebutan ‘twa-let’.

IKLAN

Beza Jenis Minyak Wangi Antara EDT, EDP & Parfum Yang Perlu Anda Tahu

BACA: Tip Beli Perfume Untuk Lelaki, Salah Satunya Biar Sesuai Dengan Bau Badan

PERBEZAAN JENIS MINYAK WANGI

Eau de Toilette (EDT)

Beza Jenis Minyak Wangi Antara EDT, EDP & Parfum Yang Perlu Anda TahuMaksud EDT adalah seperti yang MASKULIN terangkan di atas. Minyak wangi jenis ini merupakan yang pa;ing popular dan banyak terdapat dipasaran. Ini mungkin kerana ia merupakan minyak wangi yang terletak di tengah-tengah kesemua kela minyak wangi. Dari segi harga ia juga lebih murah berbanding minyak wanbgi EDP. Walupun memiliki konsentrasi lebih rendah, EDT juga mampu memberikan bau yang tahan lama. Secara kebiasaannya EDT boleh bertahan antara 8 hingga 12 jam pada pakaian.

IKLAN

 

 

Eau de Parfum (EDP)

Beza Jenis Minyak Wangi Antara EDT, EDP & Parfum Yang Perlu Anda TahuIni merupakan jenis minyak wangi yang memiliki konsentrasi minyak wangi kedua paling tinggi. Anda boleh dapat di pasaran bahawa harga EDP juga lebih mahal berbanding dengan jenis EDT. Malah baunya juga dikatakan boleh bertahan lebih lama iaitu 10 jam hingga 16 jam atas.

Suatu ketika dahulu hampir semua EDP di pasaran hanya terdapat untuk wanita sahaja. Namun dengan perkembagan trend terkini semakin banyak minyak wangi EDP untuk lelaki diperkenalkan. Kebanyakan minyak wangi EDP juga membawa karakteristik bau yang lebih keras dan kuat. Jadi tak semua orang boleh sesuaikan diri dengan jenis ini.

IKLAN

Parfum

Beza Jenis Minyak Wangi Antara EDT, EDP & Parfum Yang Perlu Anda TahuMinyak wangi jenis parfum mengandungi kira-kira 15 hingga 40 peratus concentrated perfume oil menjadikannya sebagai yang paling tinggi dalam semua jenis minyak wangi. Ia juga menjadi sebab mengapa jenis ini yang paling mahal terdapat di pasaran.

Kira-kira 20 tahun lalu amat sukar untuk kita mendapati minyak wangi parfum terdapat di pasaran. Memiliki minyak wangi jenis ini menjadi satu simbol status kekayaan luar biasa kerana harganya yang sangat mahal.

Namun pada hari ini Eau de Parfum yang berharga sedikit rendah mula dijual untuk pengguna.Pada hari ini kita boleh dapati sebotol minyak wangi parfum 100ml dijual pada harga RM400.

Penggunaannya boleh bertahan sehingga 12 jam menjadikan ia sebagai minyak wangi paling lama bertahan pada pakaian dalam sehari.

Semoga perkongsian MASKULIN ini boleh memberikan anda sedikit idea tentang perbezaan tiga jenis minyak wangi ini.

Sumber & foto: ACHARR

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI