SESETENGAH DIET INI JUGA MEMBAHAYAKAN DIRI. DIET YANG TERLALU RENDAH KALORI BOLEH MENGAKIBATKAN KELETIHAN, KETIDAKSELESAAN DAN KEKEJANGAN OTOT. KEKURANGAN PROTEIN DAN KARBOHIDRAT PULA MENYEBABKAN RASA PENING, KELETIHAN DAN PELBAGAI PENYAKIT LAIN.

Diet fad dikatakan menjadi semakin popular kerana ramai yang suka mencuba diet fad yang menjanjikan hasil yang cepat berbanding berusaha mengurangkan berat badan dengan melakukan perubahan jangka panjang menerusi tabiat pemakanan dan senaman.

Sementara itu, strategi pemasaran yang agresif oleh syarikat pengeluar diet fad juga mengambil kesempatan atas fakta ini.

Bila Tersalah Diet, Habis Badan Jadi Buruk

 DIET TERLALU RENDAH KALORI

Diet yang mengandungi kurang daripada 800 kalori sehari. Apabila pengambilan tenaga rendah, tubuh akan mendapatkan tenaga yang diperlukan daripada simpanan lemak. Bagaimanapun, tubuh akan menjadi lebih efisien dan berfungsi menggunakan tenaga yang rendah itu dan kadar metabolisme tubuh akan menurun, juga cenderung untuk menggunakan tisu tanpa lemak daripada otot.

RISIKO:

Diet ini dikaitkan dengan pelbagai kesan sampingan dan komplikasi seperti pembentukan batu dalam pundi hempedu, kehilangan jisim otot, ketosis dan peningkatan asid urik dalam darah akibat ketidakseimbangan tenaga.

Kematian mengejut boleh berlaku pada pesakit yang mempunyai penyakit lain terutama pengambilan kurang daripada 600 kalori sehari.

IKLAN

Bila Tersalah Diet, Habis Badan Jadi Buruk

DIET RENDAH LEMAK

Menghindarkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak akan mengakibatkan pengurangan pengambilan jumlah kalori harian.

RISIKO:

Sesetengah pengikut diet rendah lemak memberi gambaran yang salah seperti menyebarkan mitos bahawa selulit adalah disebabkan bahan toksik dan amalan diet ini boleh membantu mengurangkan lemak terutama pada paha atau pinggang.

Bila Tersalah Diet, Habis Badan Jadi Buruk

IKLAN

DIET TINGGI SERAT

Diet tinggi serat boleh membantu penurunan berat badan kerana ia memberi rasa yang mengenyangkan dengan pengambilan kalori yang sedikit.

RISIKO:

Jumlah serat yang disarankan biasanya terlalu tinggi dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti senak perut (kembung) dan cirit-birit.

Bagi mereka yang mempunyai masalah sistem penghadaman, ia akan memburukkan lagi keadaan. Pengambilan bran yang ba­nyak akan mengurangkan penyerapan mineral seperti zat besi dan zink.

IKLAN

Bila Tersalah Diet, Habis Badan Jadi Buruk

DIET TINGGI PROTEIN

Pengambilan karbohidrat dihadkan kepada kurang daripada 30 gram sehari. Pengambilan protein dan lemak yang terlalu tinggi melambatkan perut kosong. Ini mengurangkan keinginan untuk makan dan mengehadkan pengambilan tenaga.

RISIKO:

Diet ini mungkin meningkatkan pengambilan kolesterol dan lemak tepu. Diet ini juga kurang kandungan serat daripada sumber berasaskan karbohidrat terutama bijirin penuh daripada tumbuhan.

Pengamal diet ini mungkin mengalami sembelit dan fungsi kognitif yang terjejas. Pengambilan protein yang tinggi meningkatkan paras asid urik dalam buah pinggang dan berisiko untuk pembentukan batu dalam buah pinggang.

Kesimpulannya, seseorang itu tidak sepatutnya mencuba diet fad tanpa mendapat nasihat daripada doktor. Jika anda berasa sesuatu yang tidak kena, hentikan diet terbabit dengan segera. Tahap keberkesanan diet ini juga rendah malah ia boleh menyebabkan kesan sampingan.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI