Rasa bertuah kami dapat melakukan live bersama founder Malakat Mall, Raudah City dan Brainy Bunch, Fadzil Hashim atau lebih dikenali sebagai Coach Fadzil.

Coach memang aktif dalam memberi nasihat serta update-update berkenaan info peniaga-peniaga kecil dan sederhana ini melalui Ayuh Bangiktnya.

Terkini MASKULIN sempat berborak dengan coach secara santai bercerita tentang “Ke Mana Hala Tuju Peniaga Selepas PKP”. Dengarkan apa yang dikatakan olehnya…

“Bisnes Mask, Runcit & Makanan Antara Perniagaan Yang Akan Aktif Selepas PKP” – Coach Fadzil!

“First sekali, kena reset intention yang betul. Pastikan niat kita untuk mencari redha Allah, jika niat yang betul Allah akan permudahkan segalanya.

“Jika hendak menjadi ushawan mesti menyelesaikan masalah yang pada masyarakat. Contoh Seperti pau, sesiapa sahaja boleh beli dan dapatkan pau kemudian boleh sejuk dan panaskan pau. Begitu juga menyelesaikan masalah orang ramai.

“Ketiga ambil risiko yang paling kecil. Jangan ambil risiko yang paling teruk. Contohnya ada RM10,000 carilah apa sahaja perniagaan yang tidak mengeluarkan modal. Jangan habiskan duit itu hanya kerana keluarkan modal, cubacari minima modal.

“Buat bisnes ‘lidi’ dahulu, maksudnya siaz nya kecil dan modalnya tidak besar. Jika dia patah, kita boleh ganti dengan yang lain dan banyakkan bisnes lidi yang lain ini. Jika kita buat bisnes yang besar, jika dia patah kita sukar nak gantikan dengan yang lain.

IKLAN

“Fikir modal lagi dan sebagainya, dia juga akan akibatkan kemurungan jika kita buat bisnes besar-besar ni terus. Biasakan transaksi yang kecil-kecilan dahulu.” Katanya kepada MASKULIN dalam sesi live di Facebook minggu lalu.

“Bisnes Mask, Runcit & Makanan Antara Perniagaan Yang Akan Aktif Selepas PKP” – Coach Fadzil!

Menurut Coach Fadzil, dia mengakui dia membuka pelbagai perniagaan sejak di bangku sekolah lagi. Dan akhirnya perniagaan Brainy Bunch, Raudah Grocer dan Malakat Mall menjadi dan beroperasi sehingga ke hari ini.

Malah, Coach sempat memberi pandangannya perniagaan apakah yang akan menjadi popular selepas PKP ini…

IKLAN

“Kita ada share 20 jenis perniagaan yang boleh dilakukan waktu PKP dan selepas PKP. Contoh macam mask (topeng muka), pada mulanya memanglah kita fikir tak perlu beli mask, tetapi selepas PKP habis, mask mesti habis.

“Jadi untuk langkah yang akan datang pergi beli mask dan jadi dealer mask. Beli 10 kotak kerana ia akan bernilai.

“Malah, perniagaan senitasi bagunan juga akan naik. Once office buka, mesti berlumba-lumba syarikat mahu melakukan disinfeksi. Kerja ini tak susah, tetapi haruslah belajar dahulu teknikalnya.

“Malah perniagaan seperti groceries dan makanan juga diperlukan. Ini adalah antara bisness kecil yang memerlukan modal yang kecil yang bolej dijadikan sebagai bisness.” Tambahnya lagi.

IKLAN

“Bisnes Mask, Runcit & Makanan Antara Perniagaan Yang Akan Aktif Selepas PKP” – Coach Fadzil!

Coach juga menganggap apa yang berlaku sekarang ini adalah peluang dan cukup memandangnya kea rah positif

“Pertama kali dalam kita hidup, 6 bulan tak payah bayar bank. Tak pernah berlaku! Bank diarah tak payah ambil duit dalam masa 6 bulan ini.

“Maknanya jika selama ini kita ada locationkan duit untuk bayar bank tetapi kali ini simpan duit tersebut dan gunakan duit untuk dana yang lebih penting.

“Kita perlu yakin, jangan bersedih sangat yakin bahawa Allah bersama kita dan yang ketiga inilah waktunya yang kita tidak boleh bergerak secara sendiri dan berjaya sorang-sorang. Jika seseorang itu tidak dapat membeli barang dia, kita boleh share posting dia.

Okay tak mahu cerita pajang, tengok sahaja video yang sempat dirakamkan ini….

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI