Di sebalik perjuangan barisan hadapan berdepan dengan segala macam dugaan untuk menghentikan penularan wabak COVID-19, terselitkisah-kisah kontrversi melibatkan artis dan individu berpengaeruh di laman media sosial.

Sejak semalam beberapa orang artis serta selebriti perniagaan laman media sosial dihentam oleh netizen dengan cukup hebat kerana mereka dikatakan tidak sensitif serta kurang prihatin terhadap nasib orang yang lebih memerlukan.

Antara isu yang hangat diperkatakan ialah tentang rayuan beberapa orang artis dan sekebriti untuk mendapatkan bantuan khusus buat mereka selepas kerajaan mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin.

Apa yang pelik beberapa artis ini menuntut untuk diberikan bantuan khusus dan istimewa untuk artis. Mungkin itulah yang menyebabkan ramai warganet tidak senang dan mula mengkritik mereka di laman media sosial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

IKLAN

MASKULIN tertarik dengan perkongsian pendapat daripada Dr. Say Shazril.

—————————–

Tergerak hati nak buat topik ni sebab ade yg mesej sy bertanya macam mana pandemic ni mempengaruhi pendapatan sy sebab katanya sy tergolong dalam geng2 retis. Bila PM umumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin (PREP) 27 Mac lepas, satu je yg sy dapat nikmati yakni diskaun bil elektrik & owh satu lagi free internet. Memandangkan sy doktor bukan di bahagian hadapan maka sy tidak layak untuk menerima elaun khas RM600/sebulan to medical staff.

Tambahan topik ni dikeluarkan sebab ada beberapa artis yg menyuarakan kesedihan mereka tak dapat bantuan kerajaan. Tak dinafikan being in entertainment industry pendapatan kami bergantung mostly daripada show/ performance/ lakonan. Apabila PKP berkuatkuasa segala2nya tertangguh/ dibatalkan maksudnya no job = no income. Persoalannya sekarang patutkah diwujudkan “bantuan khas” kepada artis2 tanah air kita ni?

Pada pendapat sy, SEMESTINYA TIDAK PERLU. Atas satu sebab je yakni ARTIS ATAU TIDAK, KITA SEMUA RAKYAT BIASA. Walaupun seseorang itu berstatus “artis” tapi sekiranya pendapatannya tergolong dalam kumpulan B40/ M40 dia tetap akan dapat menikmati PREP yg diumumkan kerajaan. Jadi atas sebab ni tak perlu nak wujudkan bantuan khas sebab bagi sy Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin TERSANGAT ADIL & SAKSAMA kepada seluruh rakyat jelata.

Bagi sy pada saat genting ini lah kita perlu ketepikan segala “status” & utamakan mereka yg memerlukan. Kalau baru sekarang kita nak merasa kehidupan kais pagi makan pagi, bayangkan nasib golongan yg sebelum ini sudah kais pagi makan pagi? Pastinya kehidupan mereka ibarat HIDUP SEGAN MATI TAK MAHU. Cukuplah berdebat isu ni instead apa kata kita berganding bahu bantu mereka yg memerlukan melalui pelbagai tabung/ funds yg ditubuhkan di luar sana untuk kebaikan kita bersama.

#kitajagakita


 

View this post on Instagram

 

Topik : Apa? Artis Tak Dapat Bantuan Kerajaan? Tergerak hati nak buat topik ni sebab ade yg mesej sy bertanya macam mana pandemic ni mempengaruhi pendapatan sy sebab katanya sy tergolong dalam geng2 retis. Bila PM umumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin (PREP) 27 Mac lepas, satu je yg sy dapat nikmati yakni diskaun bil elektrik & owh satu lagi free internet. Memandangkan sy doktor bukan di bahagian hadapan maka sy tidak layak untuk menerima elaun khas RM600/sebulan to medical staff. Tambahan topik ni dikeluarkan sebab ada beberapa artis yg menyuarakan kesedihan mereka tak dapat bantuan kerajaan. Tak dinafikan being in entertainment industry pendapatan kami bergantung mostly daripada show/ performance/ lakonan. Apabila PKP berkuatkuasa segala2nya tertangguh/ dibatalkan maksudnya no job = no income. Persoalannya sekarang patutkah diwujudkan “bantuan khas” kepada artis2 tanah air kita ni? Pada pendapat sy, SEMESTINYA TIDAK PERLU. Atas satu sebab je yakni ARTIS ATAU TIDAK, KITA SEMUA RAKYAT BIASA. Walaupun seseorang itu berstatus “artis” tapi sekiranya pendapatannya tergolong dalam kumpulan B40/ M40 dia tetap akan dapat menikmati PREP yg diumumkan kerajaan. Jadi atas sebab ni tak perlu nak wujudkan bantuan khas sebab bagi sy Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin TERSANGAT ADIL & SAKSAMA kepada seluruh rakyat jelata. Bagi sy pada saat genting ini lah kita perlu ketepikan segala “status” & utamakan mereka yg memerlukan. Kalau baru sekarang kita nak merasa kehidupan kais pagi makan pagi, bayangkan nasib golongan yg sebelum ini sudah kais pagi makan pagi? Pastinya kehidupan mereka ibarat HIDUP SEGAN MATI TAK MAHU. Cukuplah berdebat isu ni instead apa kata kita berganding bahu bantu mereka yg memerlukan melalui pelbagai tabung/ funds yg ditubuhkan di luar sana untuk kebaikan kita bersama. #kitajagakita

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Cukup menarik lontaran pendapat yang dikongsika oleh Dr. Say di laman Instagram kendaliannya. Secara jujurnya, MASKULIn juga bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh beliau. Kita semua adalah rakyat Malaysia tidak kiralah apa jua latar belakang atau kerjaya. Dari segi bantuan itu pula jika berkelayakan sesiapa sahaja boleh memohonnya.

Semoga Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mampu memberikan kelegaan buat mereka yang memerlukan terutamanya golongan B40.