Berdepan cabaran tatkala dunia diselubungi wabak COVID-19 telah memberikan pelbagai peringkat ujian kepada umat manusia. Tidak kira jantina, usia, pangkat dan pekerjaan boleh dikatakan kita semua terkesan dengan penularan wabak ini.

Bagi mereka yang berdepan masalah ekonomi, meneruskan kehidupan seharian merupaan satu ujian besar buat mereka. Dan dengan pelbagai dugaan ini jugalah muncul masalah bagaimana untuk tangani tekanan dan ketidaktentuan emosi.

Hari demi hari kita membaca berita atau atau laporan tentang pelbagai golongan berdepan masalah tekanan jiwa sehinggakan ada yang bertindak nekad mengambil nyawa sendiri.

Pada isu digital cover MASKULIN VOL. 2, kami sempat menemu bual aktor yang kini cukup disegani ramai, Ben Amir yang turut berkongsi rasa dan pengalaman bagaimana untuk membantu mereka yang berdepan masalah ini.

Lakonannya yang sering memaparkan seribu satu emosi terutamanya menerusi drama hit, ‘Sweet Dreams’ menjadikan Ben Amir sebagai antara pelakon yang paling ekspresif di negara kita sekarang.

Jadi tidak hairanlah jumlah pengikut serta peminat setianya semakin hari semakin ramai dan cukup setia menantikan perkembangan terbarunya. Ikuti temu bual MASKULIN bersama pelakon serba verstatil ini di bawah.

1. Perkembangan terkini serta projek baru yang bakal menyusul? 

Buat masa sekarang banyak projek terpaksa ditangguhkan dahulu disebabkan PKP. InsyaAllah kalau segalanya okay, bulan depan saya akan mulakan penggambaran drama baru yang berkisarkan dunia undang-udang.

Di mana saya akan membawakan watak sebagai seorang peguam yang mengendalikan pelbagai kes jenayah. Ikut jadual, ia bakal ditayangkan pada September hadapan meerusi salah satu saluran Astro.

Kemudian ada juga terlibat dengan filem memegang watak sebagai perisik atau spy. Namun info lanjutnya saya masih belum boleh kongsi, cuma apa yang sata tahu ia sebuah filem komedi aksi. Ini juga projek menarik kerana pertama kali saya terlibat dengan genre komedi aksi.

2. Projek paling mencabar, apa yang membuatkan ia benar-benar memberi kesan kepada kerjaya?

Paling memberi kesan semestinya ‘Sweet Dreams’. Walaupun drama tersebut sudah ditayangkan dua tahun lalu namun masih ramai peminat yang masih ingat dan sering membicarakannya bersama saya. InsyaAllah hujung tahun ni kita akan shoot untuk musim kedua pula. Tak sabar untuk terlibat semula dengan karakter ini yang cukup mencabar.

IKLAN

3. Idola dalam dunia lakonan?

Kalau di Malaysia saya mengagumi Bront Palarae. Dia merupakan idola saya dalam lakonan kerana kariernya yang cukup kaya dan versatil. Dia boleh jadi kelajar, serius, dramatik dan segala macam emosi lagi dengan cara tersenduri. Manakala pelakon antarabangsa pula saya gemar lihat Denzel Washington dan Ryan Reynpolds. Mereka berdua juga sangat versatil mampu berlakon dalam pelbagai genre dengan berjaya.

4. Sering disalah erti disebabkan anda sejenis yang gemarkan privasi tetapi dilabel tidak mesra, pendapat anda?

Setiap orang ada perangai masing-masing dan pembawaan berbeza. Kalau dengan kawan kita lain, dengan orang pula kita lain. Saya dengan orang yang tidak berapa kenal, saya akan lebih berhati-hati dan reserve. Kalau sesiapa yang mengenali saya dengan rapat pasti tahu saya ni jenis banyak cakap juga. Siapa nak judge saya dengan macam tu terpulang pada mereka.

5. Ada terlibat dengan mana-mana kerja amal sepajang penularan pandemik ini? 

Hujung tahun lepas saya ada lancarkan produk minuman tenaga, Bentamix. Dari situ kami anjurkan program stokis dan buka peluang untuk mereka yang terjejas seperti yang baru hilang kerja dan suri rumah untuk jana pendapatan. Jadi apa kita buat kita tolong untuk sama-sama berniaga dan jana pendapatan. Alhamdulillah, ada agen dapat jana pendapatan sehingga lima angka.

Kami juga ada juga buat program bersama badan sukan di Perak (MAKSAK) dengan beri sumbangan air vitamin dan barangan keperluan untuk lebih 200 buah keluarga yang memerlukan.

6. Pengurusan emosi amat penting tatkala musim pendemik, apa yang anda biasa lakukan jika mengalami masalah ini dan apa saranan anda mereka menangani stres sepanjang waktu ini.

IKLAN

Zaman pandemik memang ramai yang berdepan masalah emosi dan stres. Jadi kesihatan mental memang akan jadi isu besar di sebalik pandemik ini. Lain orang lain cara kendalikan tekanan. Tapi apa yang saya boleh kongsi, salah satu cara terbaik ialah makan makanan sihat.

Bila makan sihat, badan akan terasa lebih  dan berfungsi sempurna. Good diet reflex pada hormon dan badan. Jadi jika badan cukup nutrien kita boleh handle stress dengan betul.

Dan satu lagi, kita kena bersenam. Ini kerana dengan senaman kita boleh release tekanan dan hilangkannya dengan baik serta berfikir dengan lebih waras. Senaman di rumah itu boleh dilakkan. Melakukan regangan badan juga sangat penting untuk rasalebih relaks dan badan pun rasa lebih baik.

7. Pernah atau tidak anda berhadapan dengan situasi atau individu yang mengalami masalah emosi melampau, apa yang anda akan lalukan jika berhadapan dengan situasi ini?

Ya, pernah. Apa yang saya buat ialah menjadi pendengar segala luahan mereka. Ketika emosi mereka tidak menentu, jadilah telinga yang baik dan setia mendengar. Paling penting perlu sentiasa ada di samping tatkala merea memerlukannya. Berikan perhatian terbaik.

8. Bagaimana pula anda menjaga emosi bila berhadapan dengan netizen yang sentiasa memberi komen negatif terhadap kerjaya anda.

Apa yang saya boleh buat ialah buat tak tahu sajalah. Tapi bukan tak ambil peduli. Cuma saya refleks semua apa yang mereka katakan dan tengok yang mana saya boleh tukar jadi lebih positif. Saya tak boleh harap semua orang sukakan saya, kerana itu adalah perkara mustahuil. Jadi saya perlu belajar untuk move on dan jangan jadikan ia terlalu personal.

IKLAN

9. Tiga tip kekal sihat sepanjang hari.

Pertama work out dan diet. Kedua, banyak minum air kosong. Dan ketiga minum Bentamix untuk tambah tenaga.

10. Tip penjagaan kulit wajah anda sebagai selebriti.

Saya bukanlah jenis yang sangat strict dengan apa sangat yang saya pakai dan guna. Tapi saya akan pastikan untuk selalu bersihkan atau cuci muka.

11. Tip penjagaan rambut Ben Amir?

Saya akan sapu minyak kelapa di rambut kira-kira dua kali sebulan. Ia dapat bantu rambut jadi lebat dan lembut. Kedua, pilih syampu kurang bahan kimia. Ketiga, jangan cuci rambut hari-hari. Dan tidak lupa juga jaga makan!

12. Memilih karya adakah penting bagi anda atau ia boleh membunuh kerjaya seorang selebriti ? Mengapa?

Ya, ia sangatlah penting. Pertama kerana nak jayakan satu-satu karya inikita kena kenali dulu dengan siapa kita akan bekerja. Kena ambil tahu dengan skrip dan karakter yang diberikan bagaimana. Sebagai pelakon juga saya kena jaga penjenamaan diri. Jadi kena pandai pilih jenis karya bagaimana untuk kita terima.

13. Harapan Ben terhadap kerjaya anda untuk hari mendatang.

Bagi saya sendiri, saya akan tetapkan sasaran untuk lima tahun akan datang. Apa yang saya sasarkan lima tahun lepas Alhamdulillah saya telah capai. Untuk next saya nak lebih berjaya dalam perniagaan, nak jadi pengarah atau produser. Itulah harapan saya pada masa akan datang.

Team MASKULIN: Farizul Izwany Ibrahim & Kim Rahim
Foto: Pinography
Solekan: Jib Salim