Dapat 14k Shares, Gadis Ini Kongsi Tip Berkesan Tambah Berat Badan Dalam 1 Bulan!

686

Ada sesetengah orang makan banyak macam mana pun, badan tetap maintain kurus. Jenuh nak tambah berat badan dan makan macam-macam tapi berat badan tetap tak naik. Masalah ini pastinya merunsingkan jika anda kategori orang yang sukar nak tambahkan berat badan dan miliki badan terlalu kurus.

Jika anda alami masalah ini, ikuti perkongsian seorang gadis bernama Siti Shairah tentang tip berlesan tambahkan berat badan.Berhasil dalam 1 bulan. Jom ikuti perkongsiannya.

Tips: How to gain weight ?

?BEFORE START?
Berat: 48.5kg
Tinggi: 165cm
Problem with food: Taksuka susu, kekacang, & cheese. And selera kurang.
My concern: BMI underweight cause i tinggi.

?So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doc, & i decide to make timetable, easy tips with target.
Doin this just to try & lets see the result!
Target:58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yg menaikkan berat adalah yg makanan yg i senarai diatas yg i taksuka?. But i need to do somthing, cause im underweight!
So i start the next day!

1. SUSU FULLCREAM

Pagi & malam wajib minum susu atleast 1 gelas (sbb tksuka paksa juga). Full cream cause tggi protein & kibo. Berbeza dgn low fat & yg ada flavour macam choc. I minum brand dutchlady.

2. VIT C

Makan vit C 1 capsules / day atau boleh skip selang 2 hari sekali. In 1week dlam 2/3 biji je. Hari yg skip tu i makan buah je bebanyak. Sedap pon sedap hehe. Tp on the day you take vit C tu, makesure minum 2/3liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok. Hehe. Vit C is dietary supp, selain drpd utk skin & etc. Bole bg selera makan. Membuak rasa, asyik nk makan je. (i need this cause i jenis tank kecik, makan sikit kenyang, slera tk kuat sgt). So perlu vit C utk membantu slera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Hehe bila dh slera asyik nk kunyah jela.

3. TIMETABLE MAKAN

Kene makan on time, makesure amik breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah jee bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dh telan nasi. Japgi kunyah laa bnde lain. Kopok2 ke askem ke, coklat je. Haa gituu. Haha.

4. FOOD TAKEN

Amik kekacang, soys(not suggest for women) , dairy milk, & cheese
Makan banyak kali, hehe

5. REFER DOC

Disclaimer: Makesure chuols refer doc juga ya. Kalau dh underweight kadang sbb cacing juga. Cuba refer doc first okay.

You know what?

I’m doin this semalam genap 1month! So nak share dgan chuols the result. Dan every week mmg timbang & guna penimbang yg sama. The result mmg unexpected!

?RESULT AFTER 1 MONTH?

BEFORE START 48.5kg

1st week 50.2kg

2nd week 51.2kg

3rd week 52.3kg

4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupon berat naik, i rasa lemak i tersekat diskala 2 iaitu dipipi & bahagian tidak sepatutnya??. Tapi, im happy with the result!

Alhamdulillah syukur im not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!

Semoga berguna ?
#SheeraShareTheTips

Tinggalkan Komen