City photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Perangai sebenar seseorang itu biasanya boleh kita lihat ketika dia memandu. Adakah dia seorang yang jenis baran suka memaki-hamun atau seorang yang tidak tahu sabar dan sanggup langgar undang-undang jalan raya demi keselesaan sendiri?

Atau adakah dia seorang yang berhemah dan memandu dengan baik dengan memikirkan tentang pengguna jalan raya yang lain. Sebagai contoh penggunaan lorong kecemasan yang membuta-tuli oleh sesetengah pemandu akibat perangai tidak sabar atau ingin memotong barisan ketika dalam kesesakan jalan raya.

Bukan Hanya Memandu Tapi Meletakkan Kereta Di Lorong Kecemasan Adalah Kesalahan Serius
Car photo created by diana.grytsku – www.freepik.com

Mereka yang berperangai beginilah sebenarnya yang membuatkan kesesakan jalan raya menjadi bertambah teruk.

Bercakap isu berbeza tentang lorong kecemasan pula, dalam tempoh beberapa hari ini warganet cukup heboh memperkatakan tentang kesalahan sekumpulan kelab kereta yang berhenti di lorong kecemasan beramai-ramai dan bergambar.

Memetik laporan Sinar Harian, sekumpulan individu dipercayai ahli kelab kereta tular selepas foto dan video mereka diperkatakan ramai kerana berhenti di lorong kecemasan di Lebuh Raya Temiang – Pantai.

Bukan Hanya Memandu Tapi Meletakkan Kereta Di Lorong Kecemasan Adalah Kesalahan Serius
Foto: FCCM – FC Club Malaysia l Facebook
Bukan Hanya Memandu Tapi Meletakkan Kereta Di Lorong Kecemasan Adalah Kesalahan Serius
Foto: FCCM – FC Club Malaysia l Facebook

Selepas ia mula tular, PDRM telah mengeluarkan kenyataan untuk memanggil ahli kelab kereta berkenaan bagi memberikan keterangan.

Perkara tersebut disahkan oleh Ketua Polis Dareh Nilai, Superintenden Mohd Fazley Ab Rahman berkata, tindakan itu diambil setelah polis mengesan gambar tular di Facebook memaparkan sekumpulan individu dipercayai dari sebuah kelab kereta yang berkumpul di sepanjang lorong kecemasan untuk merakam gambar di Lebuh Raya Temiang-Pantai pada Sabtu lepas kira-kira jam 6.30 petang

IKLAN

“Polis sudah mengenal pasti 48 buah kenderaan yang berhenti di situ dan sebagai permulaan ketua kelab bersama ‘admin’ Facebook kelab berkenaan akan dipanggil memberi keterangan,” jelas beliau lagi.

KESALAHAN SERIUS

Mungkin ada yang sudah tahu atau sengaja tidak ambil tahu atau mungkin juga tahu tapi tidak mempedulikan kesalahan yang merek lakukan. Kesalahan memandu atau berhenti tanpa sebab kecemasan di lorong kecemasan merupakan satu kesalahan yang boleh membawa bahaya kepada pengguna jalan raya yang lain.

Malah, ia merupakan satu kesalahan serius yang boleh diambil tindakan undang-undang. Mereka yang dipercayai melanggar peraturan jalan raya ini boleh diberi tindakan di bawah Kaedah 53(1) LN 166/59 Peraturan-peraturan Lalulintas.

Ujar Mohd Fazley lagi, “Tindakan itu merupakan satu kesalahan kerana boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna lain yang menggunakan laluan ini dan tindakan undang-undang boleh diambil ke atas mana-mana individu di bawah Kaedah 53(1) LN 166/59 Peraturan-peraturan Lalulintas,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

IKLAN

Ujarnya, kaedah itu menjelaskan tiada kenderaan daripada apa-apa kelas atau perihal yang ditentukan boleh dipandu, ditunda, ditolak, diletak atau ditinggalkan tanpa jagaan di mana-mana lorong kecemasan kecuali dalam kes kecemasan.

“Selain itu, di bawah Kaedah 53(4) LN 166/59 Peraturan-peraturan Lalulintas, bagi maksud Kaedah-Kaedah ini, ‘lorong kecemasan’ ertinya lorong tambahan atau bahu jalan di sebelah kiri jalan raya selorong, dua lorong, tiga lorong atau empat lorong di Jalan Persekutuan yang ditentukan sebagai lorong kecemasan.

“Hukuman denda boleh dikenakan ke atas individu yang terlibat di bawah Seksyen 119 Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu boleh dikenakan denda maksimum RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan jika sabit kesalahan,” katanya.

IKLAN

Anda sebagai pengguna jalan raya juga boleh memainkan peranan proaktif bagi membanteras mereka yang degil dan berkeras menggunakan lorong kecemasan dengan seberono.

Jika anda sebagai penumpang, boleh ambil foto dan hantarkan kepada pihak berkuasa. Anda boleh lakukannya seperti yaang pernah MASKULIN kongsikan menerusi artikel ini dahulu.

Jadilah pemandu yang berhemah dan bertanggungjawab bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi juga pengguna jalan raya yang lain.

Jangan lupa untuk subscribe channel Telegram MASKULIN!

Kredit: Sinar Harian

Bukan Hanya Memandu Tapi Meletakkan Kereta Di Lorong Kecemasan Adalah Kesalahan Serius

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI