Woman driver photo created by freepik - www.freepik.com

Masalah kereta tidak dapat dihidupkan adalah satu mimpi ngeri buat sesiapa sahaja terutamanya bila kita hendak cepat untuk ke mana-mana destinasi. Buka bonet kereta tetapi anda blur tidak tahu apakah punca mengapa enjin kereta tidak dapat dihidupkan.

Usah garu kepala kerana terdapat beberapa punca biasa yang MASKULIN ingin kongsi kali ini. Mungkin selepas ini kereta tak hidup tidak lagi jadi masalah yang menghantui anda bila sudah tahu puncanya.

BATERI LEMAH

Kenderaan yang ditinggalkan dan tidak dihidupkan pada tempoh seminggu ke atas boleh alami kemerosotan kuasa bateri. Ia berlaku sedikit demi sedikit sehinggalah bateri hilang kuasa sepenuhnya.

IKLAN

Masalah ini dapat diperbaiki seeloknya hanya dengan menukarkan bateri tersebut kepada yang lain atau baru.Kebarangkalian enjin kereta untuk hidup dan kembali pulih semula menggunakan kereta adalah kira-kira 20% sahaja dengan mengandaikan tiada kerosakan komponen lain berlaku.

Bukan Sebab Kehabisan Minyak Saja, Ini Beberapa Punca Utama Kereta Tak Dapat Dihidupkan
Man driving photo created by diana.grytsku – www.freepik.com

AIR RADIATOR BERLUMUT

Ini juga salah satu masalah yang boleh berlaku. Air yang terdapat dalam radiator bercampur dan berlumut lalu membentuk kotoran. Apabila enjin dapat dihidupkan sistem penyejukan termasuk thermostat dan pam air bekerja dengan baik adalah hanya 70 % dari asalnya.

IKLAN

Enjin pula akan menjadi sedikit panas. Oleh itu air dalam radiator perlu dibuang dan diganti coolant dan air yang baru.

MASALAH FUEL PUMP

Bila lama tidak digunakan ini boleh menyebabkan semua minyak yang terdapat pada injector atau berkumpul pada fuel filter.

IKLAN

Minyak ini memerlukan kuasa yang kuat dari fuel pump untuk naik semula bagi memulakan pembakaran enjin dan biasanya fuel pump akan tersentak apabila kuasanya digunakan menyeluruh dan motor dalamannya pula telah menjadi ketat setelah dibiarkan sekian lama tidak digunakan.

https://www.youtube.com/watch?v=Vn1YMsBxUrg&t=444s