Pores photo created by atlascompany - www.freepik.com

Pada usia semakin matang kebanyakan individu terutamanya lelaki sudah tidak berdepan masalah jerawat.

Akan tetapi ada satu lagi masalah yang boleh menggangu penampilan iaitu bintik hitam atau juga lebih dikenali sebagai blackheads.

Berbeza dengan jerawat yang kebiasaannya muncul disebabkan hormon, bitnik hitam pula berlaku disebabkan oleh tahap kebersihan dan persekitaran.

Ia juga boleh berlaku kepada mereka yang kurang mencuci wajah dan sering terdedah dengan kerja luar. Asap kenderaan serta kotoran dari udara juga boleh menyebabkan bitnik hitam menjadi lebih teruk.

APA ITU BLACKHEADS ATAU BINTIK HITAM

Boleh dikatakan dalam Bahasa ringkasnya, bitnik hitam merupakan ‘adik-beradik’ kepada jerawat.

Dan seperti jerawat ia boleh menyebabkan berlakunya liang yang tersumbat. Apabila sel kulit mati atau serpihan lain masuk ke liang, ini membuatkan ia bercampur dengan minyak dan menyebabkan berlakunya liang tersumbat.

IKLAN

Tempat yang kerap terhasil adalah pada hidung, dagu dan dahi dimana seluruh manusia di muka bumi ini dapat melihat dengan baik. Tetapi kerana badan mempunyai lebih daripada lima juta liang, mereka boleh muncul di tempat lain juga, seperti di punggung dan dada anda.

Cara Betul Singkirkan ‘Blackheads’ Pada Wajah, Tersilap Buat Boleh Jadi Makin Teruk
Alone man photo created by zinkevych – www.freepik.com

CARA MENCEGAHNYA

Seperti semua jenis jerawat, ia terhasil pada wajah anda dua minggu sebelum ia besar di wajah anda. Untuk mengelakkan bintik hitam, anda harus menggunakan pembersih harian yang lembut dengan asid alpha dan beta hydroxy (iaitu asid salisilik).

Lampu LED biru juga bagus untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat, dan tidak kering seperti produk topikal lain.

IKLAN

Jangan terlepas pandang peranan krim pelembap yang dapat membantu kulit anda. Walaupun ia tidak begitu membantu, namun pelembap sebenarnya boleh mmembantu mengawal kelenjar sebaceous anda yang mengeluarkan minyak, menyebabkan lebih banyak jerawat dan bintik hitam.

TIP BUANG

Ini mungkin akan menyukarkan anda, kerana jika tersilap langkah, ia akan memburukkan lagi wajah anda dan kesan itu akan menjadi parut selama-lamanya. Terutama sekali jika anda menggunakan kuku, jangan main-main dengan perkara ini.

Kaedah di rumah yang paling berkesan untuk membuang bintik hitam melibatkan penggunaan mencuci muka, jalur pori, pengelupasan dan mask muka untuk membasmi anasir-anasir negatif dalam liang-liang anda.

IKLAN

Pakar kulit mencadangkan anda mengambil pencuci muka yang mengandungi bahan-bahan aktif seperti asid salicylic atau sulfur untuk membendung pengeluaran sebum dan memerangi bakteria yang menyebabkan jerawat.

Asid hydroxy Alpha berfungsi untuk mengelupas dan menghilangkan sel-sel kulit mati untuk mengelakkannya daripada liang-liang tersumbat pada masa akan datang dan sulfur koloid dan tanah liat kaolin berfungsi untuk mengurangkan parut dan menyerap minyak.

KAEDAH PICIT

Sekiranya anda mahu menghapuskan bintik hitam dengan kaedah memicit, paastikan anda basuh tangan anda terlebih dahulu. Gunakan alat kulit yang bersih dan menggunakan tekanan yang sama ke kawasan tersebut. Setelah selesai gunakan astringen, ke kawasan tersebut untuk menghentikan penyebaran bakteria.

Semoga perkongsiaan MASKULIN kali ini mampu membntu anda untuk tampil dengan lebih kemas dan bergaya. Jangan lupa untuk ikuti YouTube MASKULIN untuk video menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=xWise_BdhIA&t=107s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI