Lelaki mempunyai sejumlah kecil tisu payudara (sel tisu payudara yang tidak dapat menghasilkan susu) yang tertumpu di belakang puting susu di dinding dada. Seperti kanser payudara pada wanita, kanser payudara lelaki adalah pertumbuhan tidak terkawal sel-sel tisu payudara.Sel payudara memang wujud untuk  bayi lelaki dan perempuan. Pada masa akhil baligh , ovari gadis menghasilkan hormon wanita (estrogen) yang merangsang sel tisu payudara berkembang dan membentuk payudara. Jumlah jaringan lemak pada payudara juga meningkat apabila anak gadis akhil baligh.  Untuk lelaki, hormon lelaki seperti testosteron yang disekresi oleh testis menghalang pertumbuhan tisu payudara dan pembangunan lobulus. Ini menyebabkan sel-sel ini tidak berkembang dari membentuk payudara dan sel-sel lemak tidak bertambah .

 Cuba Rasa Jika Ada Ketulan, Mungkin Anda Penghidap Kanser Payudara Lelaki!

Bagaimana kanser payudara lelaki didiagnosis?

Berbanding dengan kanser payudara wanita, penyebab kanser payudara lelaki belum sepenuhnya dikelaskan. Namun kedua-dua pengaruh persekitaran dan faktor genetik berkemungkinan menjadi faktor perkembangannya. Berikut adalah faktor faktor yang boleh memberi risiko untuk kanser payudara lelaki

Paparan radiasi

Paparan radiasi pengion telah dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena kanser payudara lelaki. Lelaki yang sebelumnya telah menjalani terapi radiasi untuk mengubati penyakit berbahaya di kawasan dada (contohnya, limfoma Hodgkin) mempunyai peningkatan risiko perkembangan kanser payudara.

Hyperestrogenism (tingkat tinggi estrogen)

Lelaki biasanya menghasilkan sejumlah kecil hormon estrogen , Namun ada beberapa keadaan di mana lelaki menghasilkan hormon estrogen yang tinggi. Ginekomastia merujuk pada keadaan di mana payudara menjadi menjadi abnormal dan besar kerana mengalami paras hormon estrogen yang tinggi. Peningkatan paras hormon  estrogen juga boleh meningkatkan risiko perkembangan kanser payudara  di kalangan lelaki. Majoriti kanser payudara pada lelaki adalah estrogen reseptor-positif (yang bererti bahawa mereka tumbuh sebagai respon terhadap stimulasi pada estrogen). Dua keadaan di mana lelaki memiliki paras abnormal estrogen yang umumnya berkaitan dengan pembesaran payudara, iaitu sindrom Klinefelter dan sirosis hati. Obesiti juga berkaitan dengan tahap estrogen meningkat dan pembesaran payudara pada lelaki.

Klinefelter syndrome adalah suatu keadaan bawaan yang berlaku sekitar satu daripada 1,000 lelaki. Seorang lelaki normal mempunyai dua kromosom seks (X dan Y). Dia mewarisi kromosom X perempuan dari ibunya dan kromosom Y lelaki dari ayahnya. Lelaki dengan sindrom Klinefelter’s telah mewarisi kromosom X perempuan tambahan ( Dua kromosom X) , mengakibatkan kromosom seksnya adalah  XXY , abnormal berbanding XY lelaki normal . Pesakit yang terkena Klinefelter menghasilkan hormon estrogen yang tinggi dan menyebabkan pembesaran payudara, rambut jarang  pada wajah dan tubuh , testikel kecil, dan ketidakupayaan untuk menghasilkan sperma. Beberapa kajian telah menunjukkan peningkatan risiko untuk mendapat kanser payudara pada lelaki klinifelter, berisiko 50 kali ganda lebih kerap berbanding lelaki biasa.  

Sirosis (parut) hati disebabkan penyalahgunaan alkohol yang kronik, hepatitis virus kronik, atau faktor genetik yang mengakibatkan pengumpulan zat beracun dalam hati. Hati menghasilkan protein penting yang mempengaruhi pengangkutan dan penghantaran hormon lelaki dan perempuan melalui aliran darah. Dengan sirosis, fungsi hati terganggu, kadar hormon lelaki dan perempuan dalam aliran darah juga terganggu . Lelaki dengan sirosis hati memiliki paras estrogen yang lebih tinggi  dan mempunyai peningkatan risiko terkena kanser payudara.

Faktor Keluarga / keturunan

IKLAN

Penyelidikan epidemiologi telah menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai beberapa saudara perempuan dengan kanser payudara juga mempunyai peningkatan risiko untuk mendapat kanser payudara

Diagnosis kanser payudara memerlukan pemeriksaan sel kanser yang diperoleh dengan biopsi. Teknik ini adalah dengan menggunakan jarum dan mengambil sampel sel tisu payudara untuk dikaji . Oleh  kerana lelaki mempunyai tisu  sel payudara yang sedikit, kanser pada payudara lelaki mudah di raba dan mudah dibiopsi.

Kajian imaging  seperti X-ray, CAT scan (CT scan), Magnetic Resonance Imaging (MRI), USG, dan scan tulang mungkin dilakukan untuk menilai kewujudan dan luasnya metastasis ( perebakan)  selepas diagnosis awal kanser payudara di peringkat lewat.

Cuba Rasa Jika Ada Ketulan, Mungkin Anda Penghidap Kanser Payudara Lelaki!

Cara pengkelasan tahap kanser payudara lelaki

 

Pengkelasan tahap dilakukan untuk menentukan sejauhmana kanser telah merebak dalam tubuh. Saiz tumor dan luasnya penyebaran kawasan sekitar

IKLAN

 

Tahap I

 

Pada Tahap I kanser payudara, tumor adalah 2cm atau kurang dengan diameter terbesar dan belum merebak ke kelenjar limfa sekitar atau kawasan lain.

 

Tahap II

IKLAN

 

Tahap II kanser dibahagikan menjadi dua kumpulan. Tahap kanser IIA adalah saiz kanser kurang dari 2cm diameter dan telah merebak ke kelenjar limfa kawasan ketiak, atau tumor adalah antara 2cm hingga 5cm tetapi belum merebak ke kelenjar limfa ketiak . Tahap IIB tumor baik lebih besar dari 5cm tanpa merebak ke kelenjar limfa  atau adalah antara 2cm hingga 5cm dan sudah merebak ke kelenjar limfa ketiak.

 

Tahap III

 

Tahap III dianggap kanser setempat di peringkat lewat. Tahap IIIA bererti tumor lebih kecil daripada 5cm tetapi telah merebak ke kelenjar limfa  ketiak, dan kelenjar limfa  aksila melekat antara satu sama lain atau dengan struktur lain, atau tumor lebih besar dari diameter 5cm yang merebak ke kelenjar limfa ketiak. Mungkin ia melekat antara satu sama lain atau struktur lain. Tahap IIIB tumor sudah merebak ke jaringan sekitarnya seperti kulit, dinding dada, dan tulang rusuk, atau ke kelenjar limfa di dalam dinding dada.

 

Tahap IV

 

Kanser stadium IV merujuk pada kanser metastatik, bererti telah merebak ke bahagian lain dari tubuh. Dengan kanser payudara, metastasis (lokasi tumor di tempat lain dalam tubuh) yang paling sering dijumpai adalah pada tulang, paru-paru, hati, atau otak. Tahap IV kanser juga didiagnosis ketika tumor boleh didapati di kelenjar limfa di leher.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI