Sama ada anda sedar atau tidak, tidak ramai pengguna gimnasium melakukan senaman untuk menbentuk kaki. Anda mungkin perasan ada lelaki yang berbadan besar tetapi kecil di bahagian kakinya seolah-olah seperti kaki ‘ayam’.

Senaman kaki adalah penting sama seperti bahagian-bahagaian lain seperti lengan, dada dan otot-otot lain, tetapi tidak ramai yang melakukannya. Otot di bahagian kaki antara yang paling besar pada tubuh badan kerana terdapatnya tulang yang panjang dan besar.

Otot kaki juga penting kerana ia menyokong tubuh badan yang berat. Ironinya, tidak ramai yang melakukan senaman kaki kerana otot kaki tidak menonjol, malah senaman kaki biasanya agak payah serta lebih memenatkan.

Hanya orang yang kuat mental sahaja akan lakukan senaman kaki kerana ia bukan saja memerlukan kekuatan fizikal malah kekuatan mental. Untuk pengetahuan anda, kekuatan kaki boleh menolak enam kali ganda berat tubuh badan.

Senaman kaki juga penting untuk keseimbangan otot yang terbentuk antara otot kaki dan badan anda.

Berikut beberapa senaman kaki mudah bagi mereka yang baru ingin melakukannya.

Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini

1. Lunge

Senaman ini boleh dilakukan menggunakan berat badan sahaja, dumbbell, iron plate, barbell atau kettlebell. Cuba tambah beban secara berperingkat.

IKLAN

Anda juga boleh lakukan static lunge sekiranya kekurangan ruang atau lakukan walking lunge sekiranya anda mempunyai ruang.

Semasa melakukan senaman ini, buka kaki anda selebar bahu, pandang lurus ke hadapan, langkah ke hadapan dan rendahkan badan anda sehingga paras paha, selari dengan lantai.

Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah IniDapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini

2. Squat

Senaman ini agak popular dan sinonim dengan senaman di bahagian kaki. Senaman ini antara paling berkesan serta melibatkan pelbagai sendi dan otot. Senaman ini juga melibatkan kekuatan di bahagian kaki, abdomen serta tulang belakang anda.

Senaman ini boleh menggunakan pelbagai beban seperti barbell, dumbbell dan sebagainya.

IKLAN

Buka kaki anda selebar bahu, berdiri dalam keadaan tegak dan hanya bengkokkan sedikit kaki anda semasa dalam posisi permulaan.

Semasa anda merendahkan badan, pastikan lutut tidak melebihi hujung kaki dan paha perlu selari dengan lantai.

Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini

3. Step Up

Senaman yang mudah dilakukan di mana-mana sahaja, sama ada di taman rekreasi atau pun di rumah.

Paras ketinggian bangku atau bench sepatutnya optimum apabila anda pijak, paras paha juga perlu selari dengan paras lantai.

IKLAN

Sekiranya terlalu rendah, ia kurang berkesan dan sekiranya terlalu tinggi, ia akan terlalu sukar, cuba ketinggian yang pelbagai secara berperingkat mengikut kemampuan anda.

Semasa anda mulakan langkah, pastikan badan tegak, pandang ke hadapan dan hembus nafas, dan semasa anda langkah ke belakang, tarik nafas . Jangan lakukan dengan terlalu laju. -Pastikan permukaan bangku atau bench stabil. Cuba tambah beban secara progresif.

Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini Dapatkan Bentuk Kaki Berotot Dengan 4 Senaman Mudah Ini

4. Sumo Deadlift

Senaman ini pula lebih efektif membina otot kerana posisi kaki yang lebih sukar untuk mengangkat beban.

Anda boleh menggunakan pelbagai jenis beban seperti dumbbell ataupun barbell.

Pastikan posisi kaki anda menghadap penjuru, tolak badan anda ke atas dengan menggunakan tumit kaki dan hembus nafas. Pastikan juga kaki dan badan tegak dan jangan melengkung.

Selamat mencuba, lakukan senaman ini dengan meningkatkan dulu pengulangan dan kemudian tambah beban secara berperingkat. Cuba sebanyak 3 hingga 4 set dan 20 hingga 30 pengulangan bagi mereka yang ingin membakar lebihan lemak.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI