Apa itu DASH Diet

 

Perkataan DASH sebenarnya bukan singkatan dari mana-mana perkataan, cuma ia bersifat catchy untuk disebut. DASH Diet ini diamalkan oleh Pakar dari Pusat Hati, Paru-Paru dan Darah di Amerika demi kesihatan orang ramai. Jadi, diet ini tidak sukar untuk diamalkan kerana apa yang penting ialah, anda hanya perlu jaga pemakanan untuk menguatkan jantung anda.

 

Rutin makanan diet ini lebih fokus kepada pengurangan makanan berminyak dan tinggi lemak seperti minyak sawit, minyak kelapa, minuman dan makanan manis. Diet ini memerlukan seseorang untuk melebihkan sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan-makanan tinggi protein.

IKLAN

Dash Diet Ni Bukan Saja Boleh Kurus, Tapi Baik Untuk Hati Anda Jugak. Anda Boleh Cuba Diet Ni

Mengapa ia baik untuk anda?

 

Jika anda sejenis gemar dengan diet yang berasas tidak tertumpu pada penurunan berat, maka DASH Diet adalah pilihan yang tepat. Ia telah mendapat sokongan daripada saintis yang telah membuat kajian terhadap diet ini sehinggakan plan diet ini telah menjadi pilihan ramai selama 8 tahun.

IKLAN

 

Menurut Amy Gorin, MS, RDN, Pemilik Amy Gorin Nutrition dalam bandar New York, beliau ada memberi pendapat di dalam Men’s Health bahawa pelan makan ini berdasarkan penyelidikan yang menunjukkan bahawa diet boleh membantu menurunkan tahap tekanan darah tinggi, membantu meningkatkan kadar kolesterol, dan mengurangkan risiko penyakit hati. Kajian lain dalam Jurnal Hati Poland menunjukkan bahawa orang yang mengikuti DASH Diet telah menunjukkan perubahan baik pada tekanan darah dan tahap lemak badan.

Dash Diet Ni Bukan Saja Boleh Kurus, Tapi Baik Untuk Hati Anda Jugak. Anda Boleh Cuba Diet Ni

Memandangkan diet DASH melibatkan makan makanan yang paling sihat di sekeliling dan mengehadkan makanan tidak sihat, anda pasti tidak akan punya masalah. Tambahan pula, mengikuti diet ini bukan hanya akan membantu anda mengurangkan berat badan, ia juga boleh membantu mengekalkan tahap kesihatan hati, paras tekanan darah dan tahap kolesterol anda.

IKLAN

 

Jika anda craving makanan yang berasaskan lemak, DASH Diet menggalakkan anda untuk gantikan bahan dengan yang lebih berkhasiat. Sebangai contoh anda ingin makan ais krim, anda boleh gantikan dengan krim rendah lemak dan campurkan dengan buah-buahan. Kemudian, sejuk bekukan ia.

Dash Diet Ni Bukan Saja Boleh Kurus, Tapi Baik Untuk Hati Anda Jugak. Anda Boleh Cuba Diet Ni

Untuk mendapatkan resipi Dash Diet, anda hanya perlu google makanan sihat dan resipi Dash Diet sendiri dari negara luar. Jika berminat dengan diet ini, cubalah minggu ni. Kurus pun kurus, sihat pun sihat.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI