Seperti mana yang kita semua sedia maklum, hari ini merupakan hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan di beberapa buah negeri buat kali kedua. Jadi tidak hairanlah ramai menggelarkan ia sebagai PKP 2.0. Antara figura penting negara dalam membanteras penularan wabak ini ialah Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dato’ Seri Dr Noor Hisham Bin Abdullah atau lebih mesra dengan panggilan DG Hisham.

Sepanjang tahun lalu beliau telah menjadi wajah yang membawa seribu harapan buat rakyat Malaysia. Kita semua telah buktikan bahawa kita mampu melandaikan kadar jangkitan. Cuma malangnya disebabkan ada pihak yang lebih selesa di kerusi empuk dan juga beberapa kerat rakyat Malaysia yang tidak mematuhi SOP, jumlah kes kian bertambah setiap hari.

Bezanya PKP kali ini ia turut datang bersama Perintah Darurat sekali gus menunjukkan bahawa betapa seriusnya keadaan pandemik yang berlaku di negara kita sekarang.

DG Hisham menerusi ciapannya di Twitter menyeru dan menggesa rakyat Malaysia untuk tidak menghadiri aktiviti yang menyukarkan penjarakan sosial seperti mana digariskan dalam Prosedur Operasi Standard (SOP) kerajaan.

DG Hisham Rayu Rakyat Malaysia Untuk ‘Stay At Home’, Dua Minggu Yang Kritikal
Foto: freepik – www.freepik.com

Tambahnya lagi, pematuhan kepada SOP amat penting dalam usaha semua pihak menangani gelombang ketiga COVID-19, di kala trend jelas menunjukkan kadar peningkatan yang agresif.

“Saya merayu kepada anda semua terus duduk di rumah. Tempoh dua minggu ini sangat penting untuk kita dan negara,” katanya lagi.

IKLAN

“Tempoh dua minggu ini sangat penting kepada kita dan negara,” jelas beliau lagi.

DG Hisham Rayu Rakyat Malaysia Untuk ‘Stay At Home’, Dua Minggu Yang Kritikal

BOLEH CECAH 8 RIBU

Sebanyak enam negeri yang dikategorikan sebagai negeri PKP iaitu Selangor, WP Kuala Lumpur, WP Labuan, Pulau Pinang, Melaka, Johor dan Sabah.

IKLAN

Manakala enam negeri dalam kategori PKP Bersyarat iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan. Dan selebihnya Perlis dan Sarawak diletakkan di bawah PKP Pemulihan.

BACA: Idea Gaya Rambut Crew-Cut Gaya Hollywood Untuk Anda Selepas Tamat PKP Nanti

Kondisi akan menjadi bertambah kritikal jika rakyat Malaysia tidak memilih untuik mematuhi SOP. DG Hisham turut berkongsi gambar rajah model Susceptible, Exposed, Infectious and Removed (SEIR) mengenai jangkaan peningkatan kes COVID-19 antara 6 Oktober, 2020, hingga 31 May, 2021.

IKLAN

Merujuk model berkenaan, kes-kes harian yang sudah tercatat menjangkaui ramalan yang ditetapkan pada kadar R0 1.1.

Ia juga meramalkan kes berkemungkinan akan mencecah sehingga 8,000 sehari jika R0 kekal pada kadar yang sama. Jadi kita semua memainkan peranan sangat penting bagi meastikan perkara tersebut tidak berlaku.

Kita jaga kita!

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video gaya hidup lelaki menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI