Tahukah anda bahawa bila anda di rumah, anda boleh juga boleh melakukan senaman bertaraf gym dengan hanya menggunakan barang-barang buang terpakai? Kadang-kadang tak ada masa nak ke gym, Nak beli dumbbell pun harganya mahal. Jadi apa kata anda sediakan bahan-bahan ini:

 

Apa yang kita perlukan adalah:

 

1) Botol Susu (2 L), batang paip. 

Jika anda ingin berat yang lebih ringan, isikan air ke dalam botol. Tapi jika anda ingin berat yang lebih, kami sarankan anda meletakkan pasir ataupun batu. Terpulang kepada anda sama ada anda memerlukan berat yang lebih ataupun kurang, jika kurang gunakan botol 500ml saja.  Mudah kan?

IKLAN

2) Guni

IKLAN

nama pun sand bag, mestilah anda memerlukan pasir dan bag kan? Anda tak payah beriya nak cari sand bag di pasaran, hanya lakukan di rumah dengan menggunakan guni. Kalau susah sangat nak cari guni, guna plastik beras yang dah habis tu dan isikan dengan pasir yang banyak. Ambil saja di taman. Lepas ni dah tak ada alasan lagilah nak main sand bag.

 

3) Batang Paip & bola 

Dekat rumah tu mesti dah banyak sangat bola yang dah tak ada angin kan? Okay, apa kata anda isikan bola tersebut dengan batu-batu kecil atau tanah sehingga mampat, dan kemudian lekatkan batang paip secara melengkung. Siap dah Kettlebell DIY anda!

IKLAN

 

Mudah kan? Jadi lepas ni tak payah dah pergi gym!