Bak kata orang segala apa yang berlaku adalah peracangan Allah S.W.T. Namun kita ebagai hambanya tidak salah berikhtiar untuk mendoakan yang baik-baik sahaja dalam apa jua perkara kita lakukan.

Jangan kita pandang rendah dengan keajaiban doa. Dengan doa segala apa yang kita lakukan, InsyaAllah akan sentiasa mendapat kesejahteraan sama ada di dunia dan di akhirat.

Begitu juga bila kita ingin masuk hutan. Sebagaimana yang kita tahu hutan di negara kita memmpunyai ciri-ciri yang sangat ekstrem. Selain tebal dilitupi pelbagai tumbuhan dan pokok, ia juga dipenuhi dengan pelbagai haiwan liar.

Doa Masuk Hutan Yang Boleh Kita Amalkan, Bukannya Baca Mantera Bukan-Bukan

BACA: Yang Suka Jungle Tracking, Baca 12 Ilmu Hutan Yang Lelaki Ini Belajar Dari Orang Asli & Askar!

Membaca doa merupakan sebagai antara perlindungan diri meminta keselamatan adalah tidak salah. Selain itu kawasan hutan juga merupakan kawasan yang sentiasa dijadikan tempat tinggal oleh jin dan makhluk alam ghaib.

Baru-baru ini juga berlaku kes seorang lelaki hilang tanpa jejak ketika mengikuti sebuah acara larian di kawasan hatan. Kami di MASKULIN mendoakan agar dia ditemui dengan segera dan berharap dalam keadaan sihat. Marilah sama-sama kita medoakan beliau.

Seorang wanita yang aktif mendaki bernama Myzatulhazra Yahaya (DavinaCo) pernah melakukan perkongsian tentang 3 dia masuk hitam yang boleh kita amalkan.

Doa Masuk Hutan Yang Boleh Kita Amalkan, Bukannya Baca Mantera Bukan-Bukan

IKLAN

Bagi anda yang aktif mendaki, melaukan jungle treking, menyertau larian trail atau masuk hutan bolehlah amalkan dia ini.

JANGAN LAFAZKAN INI

Jika anda masuk hutan jangan sesekali melafazkan ayat seperti, “tok, cucu tumpang masuk hutan, tumpang lalu. Tolong jangan kacau ya”. Tahukah anda bahawa lafaz begitu boleh membawa hukum syirik!

AMALKAN AYAT INI

Semasa melangkah masuk ke dalam hutan, bacalah dia di bawah perlahan-lahan sebanyak 7 kali untuk setiap langkah.

“Salamun ‘ala sulaiman fil ‘alamin”

Maksudnya: Salam sejahtera ke atas Nabi Sulaiman

IKLAN

Sesungguhnya Jin sangat takut akan Nabi Sulaiman dan gerun mendengar nama Baginda. Amalkan ayat itu. Insyallah dengan izinNya tidak akan ada sebarang gangguan ke atas kita.

DOA MASUK HUTAN

Amalan doa yang ini juga sangat sangatlah di galakkan baca terlebih dahulu sebelum masuk ke hutan

Doa Masuk Hutan Yang Boleh Kita Amalkan, Bukannya Baca Mantera Bukan-Bukan

“bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama’ie wa huas sami’ul alim”

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi)bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Ini Fadhilatnya

IKLAN

“Barangsiapa membaca 3 kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu Subuh sebanyak 3 kali, dia tidak akan ditimpa kesushan bala dan musibah sehingga petangnya” (Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad).

Doa Masuk Hutan Yang Boleh Kita Amalkan, Bukannya Baca Mantera Bukan-Bukan

DOA ELAK BINATANG BUAS

Doa Masuk Hutan Yang Boleh Kita Amalkan, Bukannya Baca Mantera Bukan-Bukan

“Salamun ‘ala Nuhin fil ‘alamin”

Artinya: “ Kesejahteraan dilimpahkan atas Nuh di seluruh alam.”

Sebagian ulama menuturkan, hewan-hewan itu telah mengambil perjanjian dengan Nabi Nuh ‘Alaihis Salam untuk tidak merugikan dan mengganggu siapa pun ketika mereka naik Bahtera Nabi Nuh ‘Alaihis Salam.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat kepada anda semua. Dan semoga kta sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T tak kira walaupun di mana kita berada. Amin.

Sumber: Mingguan Wanita & Dream.Co.Id

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI