Hipertensi datang tanpa diundang dan ia tidak mempunyai sebarang simptom seperti penyakit lain. Tetapi awas! kerana apabila menyerang ia akan berfungsi sebagai penyebab utama kepada penyakit berbahaya lain seperti angin ahmar atau strok, sakit jantung dan kegagalan fungsi buah pinggang iaitu Chronic Renal Failure.

Doktor pakar Dr Hamid Arshat kongsikan 5 cara berkesan untuk mengawal penyakit darah tinggi.

Dr Hamid Arshat Kongsi 5 Cara Kawal Penyakit Darah Tinggi, Salah Satunya Amal Jus Ulam Raja

Berikut antara perkongsian beliau:

Beberapa panduan untuk mengawal tekanan darah. Bila umur meningkat 50 tahun keatas, ramai yang mengidap penyakit darah tinggi. Saya pun bila kepenatan dan stress, tekanan darah saya naik 150/90 Mm Hg. Kadang-kadang saya makan ubat untuk kawal . Alhamdulillah biasanya pressure saya 130/80 mm Hg.

Tekanan darah meningkat sebab saluran-saluran darah menjadi sempit akibat dari timbunan lemak pada dinding-dinding (atherosclerosis). Sering dikaitkan dengan kolestrol  tinggi dan ini berlaku perlahan-lahan dengan chronic inflammation.

Bila saluran darah sempit jantung perlu mengepam darah dengan kuat dan tekanan darah meningkat untuk menyampaikan bekalan oksigen dan makanan kepada tisu-tisu dalam organ-organ terpenting.

IKLAN

Risiko dalam jangka panjang ialah serangan jantung dan angin akhmar serta lain-lain gejala kesihatan.

1. Kawal berat badan.

Kegemukkan merupakan salah satu penyebab darah tinggi. Kurangkan makanan-makan bergula dan karbohidrat. Kurangkan makanan-makanan bergoreng, bersantan, kuih-kuih manis, chocolate manis. Jauhkan air minuman soda.
Kurangkan makan daging merah – lembu dan kambing.

2. Lakukan Senaman

Lakukan exercise 30 minit setiap hari. Senaman meningkatkan aliran darah kepada tisu-tisu dan organ. Disamping menurunkan kolestrol dan gula dalam darah. Senaman mencetuskan keluar endorphin dari otak menjadikan kita tenang dan ceria.

IKLAN

3. Kawal stress.

Minda yang tenang dan emosi ceria dapat kawal tekanan darah. Banyak bersabar, tahan marah, jadi orang pemaaf. Cukup rehat dan tidur. Banyak berzikir, berselawat, tafakkur, lakukan deep breathing exercises, yoga.

4. Vitamin Tambahan

Makanan2 yang mengandongi vit C, beta carotene, flavonoid, antioxidant bolih bantu kawal tekanan darah, dengan menyekat chronic inflammation dan bantu baik pulih sel-sel dan tisu-tisu. Sayur- sayuran hijau bayam, sawi,

Dr Hamid Arshat Kongsi 5 Cara Kawal Penyakit Darah Tinggi, Salah Satunya Amal Jus Ulam Raja

IKLAN

Ulam-ulaman – ulam raja, sambung nyawa, mint.
Jus ulam raja, selain bertindak mengawal cholesterol dan gula dalam darah, ia juga anti kanser.
Buah2- mangga, tembikai, keledek merah, carrot, berries

 

5. Amal Jus Buah-Buahan

Amalkan minum juice lemon, limau nipis, limau kasturi, grapefruit khususnya selepas makan daging. Air limau boleh mencairkan lemak-lemak dan bertindak sebagai anti inflammatory.Juga amalkan minum teh halia dan green tea, kedua-dua mengandungi bahan antioxidant dan anti inflammatory.

6. Juga amalkan Fish oil, Minyak kelapa dara, extra virgin olive olive oil. Ikan salmon dan mackerel mengandungi Omega3 dan DHA, yang anti inflammatory.

Sumber : Dr Hamid Arshat

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI