Tak lengkap kiranya di bulan puasa, rancangan tv dipenuhi dengan sorotan drama/telefilem raya yang sedih dan menyayat hati. Apatah lagi kalau lakonan itu dimainkan oleh pelakon yang betul-betul pandai menjiwai watak, memang bikin hati kita cair dan menangis! Masih ingat lagi impak besar barisan drama-drama raya ini? Sampai merah hidung dibuatnya akibat menangis tak henti-henti.

 

KETUPAT TERAKHIR

DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS

Mak Nen sentiasa mengingati saat-saat bahagia dia bersama satu-satunya anak tunggalnya, Rahim. Namun setelah berkahwin, sikap Rahim mula berubah. Mak Nen nekad tahun ini dia mahu beraya dengan Rahim. Pada malam raya, Rahim dan isterinya, Dira akan berangkat ke Paris. Dengan pertolongan Wahid anak muda yang selalu membantunya, Mak Nen telah pergi ke KL dengan menaiki kereta lama Wahid. Orang gaji memberitahu yang mereka telah pergi keluar negara. Hancur hati Mak Nen. Dia membawa ketupat dan Wahid mengajak Mak Nen pulang semula ke kampung. Rahim pula telah bertengkar dengan Dira di tepi jalan hampir ke KLIA. Dia rasa berdosa pada ibunya dan mahu kali ini bertemu dengan ibunya. Sepanjang jalan pulang Rahim mengingati semua kesilapannya dan betapa derhakanya pada ibu yang terlalu menyayanginya. Adakah Rahim berjaya bertemu dengan ibunya?

Pelakon : Azhan Rani, Nabila Huda, Fauziah Nawi, Norlia Ghani, Haeryanto Hasan, Sheera Iskandar, Wan Sharmila

SINAR PENGHUJUNG TAKBIR

DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS

IKLAN

Mengisahkan tentang Senah, seorang ibu yang cacat penglihatan berharap agar dapat ditemukan dengan anak lelakinya sendiri. Semuanya gara-gara suami Senah yang mengambil anaknya semenjak dia lahir dan berjanji untuk memulangkan semula anaknya pada Hari Raya pertama.

Pelakon : Ellie Suriati Omar, Norlia Ghani, Didie Alias, Harun Hashim, Amerul Affendi

DAUN KETUPAT KERING

DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS

Drama ini mengisahkan seorang ibu dengan 5 orang anak, seorang menantu dan seorang anak angkat. Semasa si ibu sedang menunggu kepulangan anak-anaknya, satu tragedi menyedihkan telah berlaku di mana keempat-empat orang anaknya meninggal dunia kerana terlibat dalam satu kemalangan jalan raya (berlanggar dengan treler). Menantu si ibu terselamat, tetapi meninggal dunia selepas melahirkan anak.

IKLAN

Pelakon: Rosyam Nor, Fauziah Nawi, Intan Azura, Rita Rudaini, Rusdi Ramli, Ezzany

 PONDOK BURUK

DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS

Pada pagi Syawal yang mulia, tiada apa yang lebih bermakna bagi ibu dan ayah melainkan kunjungan anak-anak tersayang. Menerima kehadiran anak-anak dan cucu-cucu untuk meraikan keceriaan selepas sebulan berpuasa menjadi keinginan dalam kehidupan mereka. Tetapi berbeza dengan kehidupan Mak Jah dan Pak Mat yang hidup dalam serba kekurangan. Sudahlah makan dan minum seharian tidak menentu, rumah mereka pula hanya menunggu masa untuk roboh. Tidak cukup itu, dugaan menjadi lebih berat apabila kedua-dua kaki Pak Mat terpaksa dipotong kerana penyakit kencing manis. Mak Jah turut berkongsi penyakit yang serupa dengan suaminya. Namun, segala kesengsaraan dan kepayahan itu tidak pernah mengikis kasih sayang mereka. Demikian singkapan makna kasih sayang sempena Syawal daripada kaca mata pengarah Rashid Sibir menerusi telefilem Pondok Buruk. Telefilem yang menghiris perasaan ini akan disiarkan di Astro Ria sempena Aidilfitri. Pondok Buruk juga dijangka meninggalkan kesan cukup pahit dan pedih buat mereka yang menyisihkan diri daripada keluarga khususnya ibu dan bapa.

IKLAN

Pelakon: Fauziah Nawi, Ismail Din,Rosyam Nor, Jalaluddin Hassan dan Vanidah Imran

RENDANG UNTUK MERTUA

DRAMA AIDILFIRTI YANG BIKIN HATI MENANGIS

Marina merupakan seorang menantu yang sentiasa dibenci oleh mertuanya kerana kurang cantik berbanding dengan menantunya yang lain. Namun Marina tetap taat pada mertuanya memandangkan Marina seorang anak yatim piatu. Walaupun Marina menunjukkan kasih sayang terhadap kedua mertuanya, sikapnya sering disalah ertikan oleh semua orang termasuk ipar duanya.

 

Pelakon: Fazura, Wan Maimunah, Ezany, Arash Mohd, Aida Aris

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI