4 jenis makanan yang membuatkan anda mudah menjadi gemuk. Bukanlah bermaksud segala makanan ini tidak boleh dimakan langsung, tetapi pastikan anda mengambilnya dalam kuantiti yang memadai dan kenalpasti jumlah kalori yang anda perlu bakar selepas itu.

1. Roti Putih

Elak 4 Makanan Ini Kalau Tak Nak Gemuk, Tapi Ini Yang Kita Hadap Hari-Hari

Roti boleh disifatkan sebagai makanan lazim dalam kalangan rakyat Malaysia. Hakikatnya, roti putih tidaklah mengandungi khasiat nutrisi yang banyak pun. Roti putih juga mempunyai banyak gula dan tidak mengenyangkan, sebab itulah mereka yang makan roti akan berasa cepat lapar dan mula mengunyah makanan lain beberapa jam kemudian.

Sebaiknya, anda kurangkan makan roti putih dan mula mengambil ‘whole wheat bread’ ataupun ‘whole grain’ kerana kedua-dua roti ini adalah baik untuk kesihatan tubuh badan. Seperti contoh, roti whole bread mempunyai banyak sumber gamma-oryzanol yang dapat mengurangkan tahap kolestrol apabila diambil dengan kerap.

 

IKLAN

2. Makanan Bergoreng

Kita semua tahu bahawa makanan yang bergoreng adalah tidak sihat dan perlu dielakkan. Selain mudah menggemukkan, makan bergoreng juga mengandungi kandungan nutrisi yang sedikit. Lazimnya, makanan bergoreng mengakibatkan masalah kesihatan serius seperti darah tinggi, penyakit kardiovaskular dan strok.

Elak 4 Makanan Ini Kalau Tak Nak Gemuk, Tapi Ini Yang Kita Hadap Hari-Hari

Sangat dicadangkan kepada anda supaya menggunakan alternatif lain selain menggoreng lauk yang ingin dimakan. Anda boleh menyediakannya dalam bentuk hidangan sup, secara kukus ataupun memanggangnya di dalam ketuhar.

IKLAN

3. Minuman Ringan

Sebarang minuman ringan ataupun minuman berkarbonat perlulah dijauhi kerana mengandungi jumlah gula yang tersangat banyak dan perisa tiruan daripada bahan kimia.

Elak 4 Makanan Ini Kalau Tak Nak Gemuk, Tapi Ini Yang Kita Hadap Hari-Hari

Perisa tiruan sebenarnya sangat berbahaya kerana boleh menjurus kepada pertambahan berat badan dan juga sakit sendi, masalah penghadaman, kemurungan, sakit kepala, kanser, penyakit otak dan bermacam-macam lagi.

IKLAN

Minuman yang terbaik bagi tubuh anda tidak lain tidak bukan adalah air masak. Pastikan anda minum air masak dengan kerap setiap hari.

4. Nasi Putih

Elak 4 Makanan Ini Kalau Tak Nak Gemuk, Tapi Ini Yang Kita Hadap Hari-Hari
Mesti ramai yang tidak percaya bahawa nasi putih adalah salah satu jenis makanan membuatkan anda menjadi mudah gemuk. Ya, nampak pelik tetapi itulah realitinya. Nasi sudah menjadi makanan ruji bagi penduduk Asia, terutamanya di Malaysia.

Bila menyebut tentang nasi, ramai yang salah faham dengan konsep pengambilan nasi. Nasi sebagai karbohidrat membekalkan sumber tenaga yang banyak kepada badan. Akan tetapi, tenaga yang tidak digunakan akan menjadi lemak lalu menyukarkan anda untuk menurunkan berat badan.

Sebab itulah jika anda rujuk kepada pakar-pakar nutrisi, mereka sangat menyarakan anda supaya mengambil nasi lebih kurang sesenduk sahaja (satu pertiga pinggan). Dua pertiga pinggan lagi dipenuhkan dengan sayur dan juga sumber protein (ikan, telur, ayam, daging, etc).

Antara contoh kuantiti nasi dan lauk yang ideal.
Tetapi orang kita makan nasi macam lupa dunia. Kadang kala ambil nasi sampai separuh pinggan. Lagi parah, selepas makan, mereka langsung tidak bersenam dan bakar kalori.

Sumber : Life In Backyard

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI