Komponen motosikal yang paling adalah absorber atau dikenali sebagai Penyerap Hentak. Ia menyumbang kepada kestabilan motor terutama ketika melalui permukaan jalan beralaun atau tidak rata serta ketika mahu memotong.

Kebiasaannya usia absorber mampu bertahan dalam tempoh tiga hingga lima tahun. Namun segalanya bergantung kepada cara anda menggunakan motosikal serta kekerapan penyelenggaraan dijalankan.

Absorber Rosak Punca Sakit Pinggang Ketika Bawa Motor!

Jika menggunakan absorber yang masih elok, ia menjamin perjalanan anda dalam keadaan selamat. Ia juga untuk mengelakkan kemalangan boleh terjadi disebabkan kesilapan anda sendiri yang lupa untuk melakukan pemeriksaan ke atas motosikal

Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh buat sendiri di rumah untuk periksa keadaan absorber sama ada masih elok atau lebih baik tukar baharu.

IKLAN

BACA: Isi Petrol Waktu Malam , Ini Trick Isi Minyak Untuk Anda

1. Perhatikan gerakan damperTekan hendal motosikal ke bawah & perhatikan gerakan damper. Jika bahagian spring melantun dengan cepat, itu menunjukkan absorber anda sudah rosak.

Absorber Rosak Punca Sakit Pinggang Ketika Bawa Motor!

IKLAN

2. Absorber yang naik sepatutnya menganjal dengan perlahan
Ini menunjukkan nisbah dalam damper absorber masih dalam keadaan baik dan tiada simptom kebocoran.

3. Perhatikan Pengedap (Seal) Absorber depan
Jika terdapat lelehan atau tompokan minyak, seal itu harus diganti dengan segera.

4. Cuba tunggang motosikal melalui jalan berlubang atau tidak rata

IKLAN

Absorber Rosak Punca Sakit Pinggang Ketika Bawa Motor!Jika anda rasa lantunan yang melampau, disarankan untuk menukar absorber. Semakin banyak lantunan, semakin besar kerosakan komponen tersebut.

Harus diingatkan, jika anda menunggang dengan absorber yang sudah rosak, ia boleh memberi kesan pada jentera motor serta menyakitkan badan terutama di bahagian belakang badan serta pinggang.

Ingat, badan nak pakai lama!

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI