Orang yang mengalami kegemukan melampau biasanya akan mengalami gangguan pada fungsi  pam jantungnya sehingga gagal berfungsi, dan organ tubuh tidak dapat menerima cukup oksigen.

Obesiti pada orang yang gemuk berlaku apabila berlakunya penebalan pada dinding ventrikel kiri jantung (left ventricular hypertrophy / LVH) berikutan pengumpulan lemak berlebihan. Penebalan dinding ini lama-kelamaan akan menyebabkan masalah pada jantung di bahagian pembuluh darah (kardiovaskuler) .

Sindrom metabolik X, iaitu gangguan metabolisme boleh menyebabkan kelainan lipid (sel lemak) yang serius. Sel-sel lemak ini akan mengumpulkan sejumlah besar molekul lemak sehingga membuatkan luas permukaan arteri dan vena menjadi lebih sempit.

BACA: Kajian Dapati Guna Telefon Pintar Lebih 5 Jam Sehari Boleh Sebabkan Obesiti

Akibatnya aliran darah dari jantung mengepam darah ke seluruh tubuh akan terganggu  . Keadaan ini menyebabkan berlakunya keadaan fatal yang disebut sebagai serangan jantung dan boleh menyebabkan kematian mengejut.

IKLAN

1- Kesibukan kerja

Fahami Mengapa Berat Berlebihan Boleh Sebabkan Risiko Serangan Jantung

Akibat timbunan kerja dan tuntutan tanggungjawab, rakyat Malaysia dipercayai leka sehingga tiada masa untuk mengendahkan aspek kesihatan diri termasuk bagi yang sudah berkeluarga.

Apabila sering balik lewat malam, rakyat Malaysia gemar memesan makanan fast-food dan menikmati hidangan di luar.

IKLAN

2 – Rutin memasak di rumah tidak diamalkan

Fahami Mengapa Berat Berlebihan Boleh Sebabkan Risiko Serangan Jantung

Bukan sahaja melibatkan mereka yang sudah bekerjaya, malah ramai di antara kita yang semakin lokek dan malas untuk memasak sendiri di rumah.

IKLAN

Kajian membuktikan memasak makanan sendiri di rumah menawarkan lebih khasiat dan nutrisi berbanding membeli makanan di luar. Dan berikutan perkembangan teknologi semasa, memesan makanan dari rumah hanyalah di hujung jari.

3 – Makan lewat malam

Fahami Mengapa Berat Berlebihan Boleh Sebabkan Risiko Serangan Jantung

Gejala makan lewat malam kian sebati dengan budaya masyarakat kita. Ditambah pula dengan lambakan restoran dan gerai-gerai makanan yang beroperasi 24 jam.

Ramai yang mengetahui kesan makan lewat malam boleh menggemukkan namun tidak diendahkan. Walaupun kesan kegemukkan tidak terhasil semalaman, tetapi dalam jangka masa panjang tindakan ini boleh memudaratkan.