Siapa sahaja tidak mengenali penyampai radio popular tanah air, Faizal Ismail yang lebih dikenali sebagai FBI. Pernah berkhidmat sebagai penyampai radio Hot FM selama hampir sedekad, beliau kini beralih ke radio ZAYAN.

Faizal Ismail mendedahkan bahawa al-Quran merupakan sebab utama beliau mahu berubah untuk memiliki kehidupan yang lebih baik.

Faizal berkata, perasaan ingin berubah itu muncul apabila ALLAH SWT ‘menjentik’ hatinya untuk menghayati ayat-ayat yang terkandung di dalam kitab suci tersebut.

Faizal Ismail ‘Healing’ Dengan Al-Quran, Kongsi Hidup Berubah 180 Darjah!

Al-Quran Mengubah Hidup

Menurut penyampai radio ini, Allah SWT telah memberinya peluang untuk memuhasabahkan diri dan mengubah perjalanan hidupnya dari dunia yang dahulu kepada dunia yang lebih dekat dengan Allah SWT menerusi kehadiran kitab tersebut.

IKLAN

“Saya bersyukur kerana diberi peluang dan ruang untuk menghayati al-Quran dan tersedar bahawa banyak pesanan dan perintah yang ALLAH SWT titipkan tetapi kita gagal untuk memahami dan mematuhinya.

“Kita tidak sepatutnya menjadikan al-Quran sebagai bahan bacaan biasa tetapi perlu meletakkan kitab tersebut pada hati dan menjadikan ia sebagai petunjuk utama dalam kehidupan,” katanya

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZAYAN (@zayan.my)

Ilmu tidak pernah habis untuk dicari. Bahkan, ia akan terus-menerus dicari dan digunakan seperti dilakukan penyampai radio dan pengacara, Faizal Ismail atau FBI.

Sekadar info, bapa kepada empat cahaya mata itu pernah menyambung pengajian peringkat sarjana dalam bidang industri kreatif di Universiti Cardiff, United Kingdom (UK) pada Ogos 2019.

IKLAN

Akhirnya beliau mengambil keputusan pulang ke tanah air dan sekembalinya beliau di sini, FBI mengambil keputusan menyertai tabligh, bagi melakukan perubahan dalam diri selepas didekati jemaah terbabit sewaktu di UK. Malah, beliau juga ditauliahkan sebagai penceramah D4 (tauliah mengajar bidang khas) oleh Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Faizal kini berkelayakan untuk berkongsi ilmu.

Artikel ini diambil dari Remaja

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI