Di sebalik seorang putera mahkota sebuah dinasti bernilai berbillion ringgit terserlah personaliti tersendiri yang cukup menarik.

Sheikh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum merupakan Putera Mahkota Dubai yang juga seorang ahli politik sangat berpengaruh bukan sahaja di dalam negara Arab serantau tetapi di dunia.

Kini berusia 40 tahun, Sheikh Hamndan yang juga dikenali dengan nama gelaran ‘Fazza’ disegani ramai sebagai tokoh ternama di Emeriah Arab Bersatu (UAE).

Sebagai anak kepada insan paling berpengaruh dan berkuasa di UAE, Sheikh Hamdan kini dianggarkan memiliki kekayaan sebanyak USD16 billion.

Ia menjadikannya sebagai di antara Putera Mahkota paling kaya di dunia. Namun di sebali kekayaan itu, Sheikh Hamdan merupakan antara figura penting dalam membangunkan kota Dubai.

Idea pembaharuan yang dilakukan terhadap Dubai menjadikan bandar itu sebagai antara tercanggih di dunia.

Malah, Dubai dijangka mampu menjadi badar paling maju menjelang tahun 2030. Sheikh Hamdan memegang beberapa jawatan penting dalam kerajaan Dubai.

Di antaranya peranan pentingnya sebagai Ketua Dewan Eksekutif Dubai yang bertanggungjawab dalam mengarahkan kebijakan dan strategi pembangunan Dubai.

Berikut MASKULIN kongsikan 10 perkara dan fakta menarik tentang Sheikh Hamdan yang mungkin anda tidak tahu.

BAPA ANAK KEMBAR

Fakta Menarik Putera Mahkota Dubai Sheikh Hamdan, Penggemar Sukan Lasak & Pencinta Haiwan

IKLAN

Sheikh Hamnda menjadi bapa kepada sepasang anak kembar pada tahun 2021 bernama Rashid dan Shaikha. Sejak itu beliau dikenali sebagai seorang bapa yang cukup penyayang. Perkongsiannya di laman media sosial tentang anaknya sentiasa mencuri perhatian ramai. Pada awal tahun ini, beliau dilaporkan menimang cahaya mata ketiga.

BERPENDIDIKAN TINGGI

Sheikh Hamdan memulakan alam persekolahannya di sebuah sekoleh berprestij, Rashid School for Boys. Kemudian dia melanjutkan pelajaran ke United Kingdom menyertai Akademi Ketenteraan Diraja Sandhurst, sebuah kolej latihan terkemuka untuk pegawai tentera British. Selepas itu dia meneruskan pengajian di London School of Economics.

PEMPENGARUH MEDIA SOSIAL

Beliau merupakan pengguna laman media sosial Instagram yang cukup aktif. Sehingga kini akauannya menyaksikan seramai 15.8 juta pengikut. Ia merupakan angka yang lebih tinggi dari jumlah penduduk UAE itu sendiri iaitu seramai kira-kira 10 juta orang.

Di sini beliau banyak berkongsikan kehidupan harian terutamanya minatnya keoada haiwan, puisi, sukan lasak dan bermacam aktiviti menarik lagi.

JURUTERBANG HELIKOPTER

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fazza (@faz3)

Menerusi perkongsiannya di laman media sosial, Sheikh Hamdan pernah berkongsi pengalamannya menerbangkan helikopter dari Pulau Bluewaters ke Dubai Marina Mall serta mengelilingi bandar Dubai.

SISI PUITIS SEORANG PUTERA

Siapa sangka beliau mempunyai minat yang cukup mendalam dalam sastera puisi terutamanya gaya Nabati Arab. Sheikh Hamdan pernah mengeluarkan dan menerbitkan karya pusi dengan menggunakan nama pena Fazza.

IKLAN

Bahkan beliau juga pernah menghasilkan koleksi 18 puisi dwibahasa bertajuk ‘For the Love of Horses’ pada tahun 2019.

PENCINTA HAIWAN SEJATI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fazza (@faz3)

Di antara aktiviti yang digemarinya ialah menunggang kuda dan antara fakta menarik – beliau juga pernah menyertai kejohanan sukan ekuestrian di peringkat tertinggi di dunia. Dilaporkan Sheikh Hamdan mempunyai sebanyak lebih 200 ekor kuda dan 16 ekor unta.

Selain itu, beliau juga mempunyai binatang mamalia dan juga burung eksotik dalam koleksi peliharaannya.

PEMINAT FOTOGRAFI

Sisi seninya juga memyaksikan Sheikh Hamdan cukup menghargai karya fotografi. Menrusi perkongsiannya di laman media sosial, beliau berkongsi foto yang diambilnya dengan pengetahuan fotografi yang cukup baik. Seleksi foto-foto menarik boleh dilihat menerusi Instagram kendaliannya seperti foto keindahan Dubai dan UAE.

PERNAH MENDAKI BURJ KHALIFA

Fakta Menarik Putera Mahkota Dubai Sheikh Hamdan, Penggemar Sukan Lasak & Pencinta Haiwan

IKLAN

Kehebatan bangunan Burj Khalifa sebagai binaan manusia tertinggi di dunia sememangnya cukup mengagumkan. Dalam satu perkongsiannya pada hujung tahun 2020, Sheikh Hamdan berkongsi momennya berada di puncak bangunan tersebut.

KAWAN BAIK CRISTIANO RONALDO

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fazza (@faz3)

Beliau juga dikenali cukup rapat dengan pemain bola sepak paling popular di dunia, Cristiano Ronaldo. Pertemuan mereka dalam tahun-tahun terdahuli telah mewujudkan persahabatan yang cukup erat di antara dua figura hebat ini.

MELANCARKAN DUBAI FITNESS CHALLENGE

Kesedaran terhadap pentingnya penjagaan kesihatan dan kecergasan telah membuahkan idea kepada Sheikh Hamdan untuk menwujudkan Dubai Fitness Challenge. Ia bagi memberikan kesedaran kepada penduduk UAE akan kepentingan bersenam dan menjaga kecergasan.

Kempen itu menyaksikan orang ramai bersenam beramai-ramai selama 30 minit setiap hari selama 30 hari. Beliau memperkenalkan program ini bermula pada tahun 2017.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube, Facebook dan TikTok MASKULIN!

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI