Dalam perkembangan terkini, pakar cuaca meramalkan bermula pertengahan bulan ini hingga September, negara kita akan berdepan cuaca panas.

Salah satu perkara yang cukup meresahkan kita apabila berdepan cuaca panas ialah bahang di dalam kereta yang diletakkan di kawasan terbuka. Kadang-kadang kereta diletakkan tidak sampai setengah jam pun sudah cukup membuatkan kereta jadi berkuap dan sangat panas.

Woman driver photo created by jcomp – www.freepik.com

Ada yang guna teknik turunkan tingkap sedikit untuk kurangkan bahang. Namun teknik itu cukup berisiko dan bahaya untuk keselamatan kereta anda. Hendak tidak hendak, terpaksalah ‘blast’ aircond paling kuat ketika mula memasuki kereta.

Tapi tahukah anda terdapat dua cara yang sangat mudah untuk atasi masalah ini? Selepas ini tidak perlu lagilah turunkan tingkap segala bagai seperti itu.

Berikut dua langkah mudah boleh anda lakukan!

IKLAN

Ketika mula memandu, pastikan flap air-cond tertutup agar kereta kekal sejuk

Tujuan flap air-cond ini ditutup agar udara yang ada di dalam kereta berlegar-legar di dalam kereta sahaja, selain mengekalkan udara yang sejuk sepanjang anda memandu

IKLAN

Ketika letak kereta di kawasan terbuka dan panas, pastikan flap air-cond dibuka

BACA: Kos Kurang RM15, Lelaki Ini Ajar Tip Nak Hilangkan Kesan Calar Pada Kereta!

IKLAN

Bila anda parking kereta di tempat panas atau tidak berbumbung, bukakan flap air-cond ini. Ia bertujuan agar pengudaraan keluar masuk dan kereta anda rasa kurang panas.

Sebarang peringatan, jangan lupa tutup semula flap air-cond ini agar habuk dari luar tidak masuk ke dalam kereta.

Jom subscribe YouTube MASKULIN untuk info dan tip menarik seperti di bawah!