Bergelak ketawa sambil melayari kehidupan dengan keriangan sememangnya menjadi satu kebiasaan yang harus dipraktikkan. Apabila kita gembira, tandanya kita bahagia. Namun, jangan terkejut jika sekiranya kegembiraan yang ‘terlampau’ sebenarnya mampu membunuh secara mendadak yang punya kaitannya dengan sistem jantung anda.

KENALI SINDROM L.Q.T
Apa itu sindrom L.Q.T? Buat pengetahuan pembaca, sindrom ini merupakan satu kondisi ganguan irama elektrik jantung yang berpotensi untuk menyebabkan degupan jantung berdegup laju, kencang dan pesat.

Malah, degupan jantung yang kejang boleh menyebabkan anda sukar bernafas. Keadaan ini boleh menyebabkan pitam secara tiba-tiba, pengsan mahupun kematian yang mendadak. Jantung berdetik sekitar 100,000 kali sehari bagi mengedarkan darah ke seluruh tubuh.

Istilah ‘Q.T’ merujuk kepada corak abnormal yang dilihat pada EKG (elektrokardiogram) dimana ia merupakan satu proses atau ujian yang mengesan dan merekodkan aktiviti elektrik jantung.

Dengan setiap degupan jantung, isyarat elektrik merebak dari bahagian atas jantung hingga ke bawah. Data dari EKG dipetakan pada graf supaya doktor anda boleh mengkaji aktiviti elektrik jantung anda.

IKLAN

Baca: Menangislah, Kerana Ia Mampu Menstabilkan Degupan Jantung & Membantu Untuk Tidur!

Hati-hati, Kerap Ketawa Tandanya Anda Miliki Sindrom L.Q.T!

IKLAN

MATI MENDADAK AKIBAT KETAWA
Berdasarkan pemerhatian Dr Ananya Mandal, MD, ‘ mereka yang memiliki sindrom QT diperolehi daripada genetik keluarga. Kadangkala mereka tidak sedar yang mereka menghidapnya. Namun, aktiviti seharian kita juga boleh menyumbang kepada sindrom ini.

Selain dari tu, kebiasaan penyebab kepada kadar dengupan jantung berdetik deras adalah akibat kegiatan yang melibatkan fisik atau kegembiraan yang terlampau emosional.

IKLAN

Contohnya, apabila kita ketawa terbahak-bahak sehingga tidak berhenti-henti. Ini juga boleh menyebakan degupan jantung berdenyut deras sehingga otak tidak mampu untuk menerima bekalan darah yang mencukupi. Ini yang menyebabkan otot jantung kejang dan boleh menyebabkan kematian yang mendadak, walaupun pada golongan yang berusia muda.

Hati-hati, Kerap Ketawa Tandanya Anda Miliki Sindrom L.Q.T!

GEJALA
Berikutan dengan kondisi sindrom ini yang didapati ada pada seseorang tanpa mudah untuk disedari, ada gejala yang boleh anda amati tanda-tandanya seperti:
1. Degup jantung makin deras
2. Hampir hampir nak pengsan dan pitam
3. Otot-otot kejang
4. Badan berpeluh-peluh
5. Mengah dan sukar untuk bernafas

Ikuti perkembangan MASKULIN yang terkini dan dapatkan info berkaitan lelaki di Facebook dan Instagram MASKULIN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI