Tinggal di negara bercuaca tropika seperti negara kita kadangkala ada cabarannya yang tersendiri. Ini terutamanya bagi pemilik kereta atau kenderaan lain.

Kadangkala pada waktu pagi panas terik. Kemudian waktu tengahari pula hujan lebat berserta ribut petir. Kemudian malam kembali panas seperti di siang hari.

Bagi sesetengah pemilik kereta mereka tak suka bila hujan. Ini kerana ramai yang menganggap bila hujan mereka tak boleh nak basuh kereta.

Ramai yang menyangka pada waktu atau musim hujan memang kurang sesuai kalau nak basuh kereta kerana ia dianggap satu perbuatan yang sia-sia. Kalau fikir secara logik memanglah begitu.

Tapi tahukah anda ia tak benar dan hanya menyebabkan anda lebih lalai dalam bab penjagaan kereta atau kenderaan.

Mengapa MASKULIN berkata begitu? Kerana anda sebenarnya boleh saja basuh kereta walaupun pada musim hujan. Bukan untuk kebeikrsihan sahaja maah ia mempunyai kelebihan yang lain.

IKLAN

WARNA KERETA TAHAN LAMA

“Hujan Pun Basuh Kereta?”, Ya Sebenarnya Memang Boleh Basuh Walaupun Cuaca Begini

Tahukah anda hujan yang turun pada zaman sekarang banyak yang tercemar. Dengan kualiti udara yang semakin teruk dan pencemaran kejadian hujan berasid makin kerap berlaku.

Keasidan hujan ini kalau terkena kenderaan dan dibairkan ia boleh menghakis lapisan clear pada cat kenderaan. Selain itu kemasan krom juga akan menjadi semakin pudar kilatnya. Jika anda membasuh kereta elakkan guna syampu atau sabun mandi. Gunalah sabun pencuci keret yang khusus dan bilas dengan menggunakan semburan air.

BACA: Kalau Tak Tahu Basic 12 Tip Servis Kereta Ini, Malu Jadi Lelaki Bro!

IKLAN

POLISH & WAX

“Hujan Pun Basuh Kereta?”, Ya Sebenarnya Memang Boleh Basuh Walaupun Cuaca Begini

Salah satu cara penjagaan kereta untuk elak kesan hakisan hujan ialah dengan melakukan rawatan laspisan wax atau polis. Anda boleh lakukan sekali dalam tempoh beberapa bulan. Atau paling kurang pun 2 kali dalam setahun.

Dengan melakukan servis begini kotoran pun akan susah nak lekat pada kenderaan. Jika rasa tak mampu dan tak pasti nak buat sendiri anda boleh hantar ke pusat cucian kereta yang ada menawarkan servis ini.

KEBERSIHAN DALAMAN

“Hujan Pun Basuh Kereta?”, Ya Sebenarnya Memang Boleh Basuh Walaupun Cuaca Begini

IKLAN

Kalau anda perasan sewaktu musim hujan merupakan waktu di mana kereta akan jadi bertambah kotor. Bayangkah tapak kaki yang melekat dengan tanah bercampur air. Dan bagaimana pula jika menggunakan payuh yang basah dan bawa masuk kereta.

Kalau dibiarkan kelembapan itu akan membuatkan kereta menjadi bau busuk dan hapak. Jadi cuciclah kereta bahagian luar dan dalam. Jika terkena air cepat-cepat keringkan dengan segera terutama di bahagian tempat duduk.

KESELAMATAN

“Hujan Pun Basuh Kereta?”, Ya Sebenarnya Memang Boleh Basuh Walaupun Cuaca Begini

Apabila hujan bahagian cermin depan dan belakang kadangkala diselaputi kesan-kesan air atau percikan kotoran tanah. Kadangkala juga cermin ini akan menjadi berwap dan menyebabkan kadar penglihatan jadi makin kurang jelas.

Ini akan membahayakan anda ketika memandu. Semasa membasuh atau mencuci kenderaan sapukan atau sembur pembersih cemrin sekali. Anda boleh dapatkan produk semburan cermin di pasaran. Ia befungi untuk menghalang perkara-perkara di atas berlaku.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI